:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANNIE M.G. SCHMIDT COLLECTIE, DEEL 1
ANNIE M.G. SCHMIDT COLLECTIE, DEEL 1
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2007-04-17
FILM/SERIES
Annie M.G Schmidt is een van de meest gerespecteerde jeugdschrijvers van niet enkel het Nederlandse taalgebied maar van de hele wereld, getuige de befaamde Hans Christian Andersenprijs die ze in 1988 mocht ontvangen. Producer Burny Bos was een grote fan van haar oeuvre en heeft het voorbije decennium diverse audiovisuele producties op poten gezet met haar verhalen als basis. Zes van die producties zijn nu verzameld in de Annie M.G. Schmidt Collectie, opgedeeld in twee boxen. Deze eerste box bevat de jeugdseries Otje (deel 1) en Ibbeltje en de langspeler Pluk van de Petteflet. De producties vallen op door hun onvoorwaardelijke trouw aan de geest van Schmidts verhalen, een uitstekend production design en een eclectische cast waarin het vaak de jongeren zijn die het felst schitteren.



Pluk Van De Petteflet
Bos, die met zijn productiemaatschappij al meer verhalen van Schmidt naar het witte doek vertaalde, zocht echter lang naar de juiste manier om Pluk aan het bioscooppubliek te presenteren. Met zijn unieke, fantasierijke setting en vele pratende dieren leek animatie het meest aangewezen, maar voor de Nederlandstalige markt is dat procédé gewoon te duur. Voor een realistische live-actionprent met CGI-wezens zou het budget eveneens de pan uitswingen en dus werd voor een gulden middenweg gekozen. In 2004 haalde Pluk Van De Petteflet dan ook de Nederlandse bioscoopzalen in live-action, maar met gebruik van poppenspel voor de dierlijke karakters.



Otje 1
Otje is een meisje van tien, een echte belhamel, die met haar vader, kok Tos, in een hotel woont. Ze kan praten met de dieren, maar niemand gelooft dat. Wanneer Tos na een zoveelste ongecontroleerde woede-uitbarsting zijn job verliest, staan de twee op straat. Wat hun situatie bemoeilijkt is dat beide geen papieren hebben, waardoor het vinden van een baan, een woonplaats of voedsel niet zo evident is. In hun pogingen alsnog papieren te bemachtigen, komen ze in aanraking met domme speurhonden, verliefde admiraals, kokette tantes en zelfs de burgemeester van Kokkelburg. En alle tegenslagen ten spijt, wordt er heel wat afgelachen tussen vader en dochter, wiens hechte band met iedere gebeurtenis nog wat nauwer wordt aangehaald.



Ibbeltje
Ibbeltje was jaren voor er sprake was van multimediale crossovers net dat: tegelijkertijd een muzikaal hoorspel, een vervolgverhaal in weekblad Televisier, een grammofoonplaat en een kinderboek. Pas drie jaar geleden kwam er een nieuwe mediale tak bij: een zesdelige televisieserie die de wonderlijke gebeurtenissen van boek, hoorspel et al in dito beelden vertaalt. Het titulaire personages is een meisje van net geen tien dat met haar vader, moeder en twee katten in een rustig stadje woont. Schijnbaar rustig, want eenmaal de toverparaplu van een heks opduikt, verzeilt Ibbeltje in de meest vreemde avonturen. Ze ontdekt dat haar moeder ooit een kat was, wordt verbannen naar toverbossen of de Noordpool, en moet de gemene buurman Pinkepank van weerwerk dienen.

BEELD EN GELUID
Voor een analyse van de audiovisuele presentatie op de discs, verwijs ik naar de afzonderlijke besprekingen.

EXTRA'S
Voor een bespreking van de extra's van Pluk, Otje en Ibbeltje verwijs ik naar de afzonderlijke recensies. Bij deze collectie zit echter ook nog een vierde schijf, volledig gewijd aan een interview dat Ischa Meijer in 1992 had met Annie M.G. Schmidt. In Annie & Ischa: Het Interview (41 min.) toont de schrijfster zich verrassend openhartig over passages uit haar privé-leven. De toon van het gesprek is soms ernstig, vaak humoristisch, geregeld ironisch, maar steeds beklijvend. Als bonus bij de film en series in deze collectie kan dit dus tellen!



CONCLUSIE
De Annie M.G. Schmidt Collectie, Deel 1 bundelt drie adaptaties van het oeuvre van de beroemde kinderboekenschrijfster. De ene productie is al geslaagder dan de ander, maar professionaliteit, humor en goede acteerprestaties zijn een constante bij het trio. Kers op de taart is echter de vierde schijf van de box, die een fascinerend én entertainend interview met Schmidt bevat.


cover




Studio: Warner

Regie: Ben Sombogaart, Pieter Van Rijn, Simone Van Dusseldorp, Joram Lürsen
Met: Janieck Van De Polder, Suzanne Zuiderwijk, Erik van Muiswinkel, Anne Rats, Nico De Vries, Denise van Es, Annet Malherbe, Kees Hulst

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998-2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
483 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932017601


Beeldformaat:
1.33:1 - 1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1,
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Trailers,
• Pluk Sjoernaals,
• Liedjes,
• Computerspelpromo,
• Making of,
• Bloopers,
• Interview met Annie M.G. Schmidt

Andere recente releases van deze maatschappij