:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STORMBREAKER
STORMBREAKER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-04-23
FILM
Met een diepe zucht moesten we hier bij DVD Info met Stormbreaker wéér vaststellen dat wij veel te vroeg geboren zijn. De kinderfilms van tegenwoordig zijn namelijk niet meer het brave en zeemzoeterige entertainment van weleer. In de plaats krijgen we eerlijke jeugdfilms met de duistere kantjes des levens in plaats van de gewoonlijke naïviteit. Stormbreaker, naar het gelijknamige boek van auteur Anthony Horowitz, is een volwaardige actiefilm met een knipoog richting James Bond.

Ondanks dat de film lichter is dan het boek moet de 14-jarige Alex Rider (Alex Pettyfer) al van zeer jonge leeftijd leren omgaan met de dood. De jonge knaap brengt bijna zijn volledige jeugd door bij zijn avontuurlijke oom Ian (Ewan McGregor). Wanneer deze plots mysterieus verdwijnt staat Alex er met uitzondering van nanny Jack (Alicia Silverstone) er opnieuw alleen voor. Maar dan ontdekt Alex dat Ian een spion was en dat deze vermoord is door één van de gevaarlijkste schurken ter wereld. Op de vraag van het hoofd van MI6 Alan Blunt (Bill Nighy) neemt Alex de plaats in van zijn oom. Zijn eerste opdracht bestaat erin om te infiltreren in de misdaadorganisatie van de excentrieke biljonair Darrius Sayle (Mickey Rourke). Zal Alex Rider slagen of zal hij snel zijn oom volgen naar de eeuwige jachtvelden?

"You're NEVER too young to DIE"

Sinds het wereldwijde succes van de Harry Potter-films zit de kinder/jeugdfilm in de lift. De kwaliteit ligt tevens ook zo hoog dat het publiek niet beperkt blijft tot het aanvankelijke doel. Hetzelfde geldt voor Stormbreaker! Niet alleen wist regisseur Geoffrey Sax (White Noise) een ware topcast samen te krijgen, bovendien werden kosten noch moeite gespaard qua speciale effecten, actie en locaties. De regisseur blikt de bijwijlen spectaculaire actie dynamisch en met het nodige oog voor detail in. De choreografie is feilloos, mede dankzij niemand minder dan Hong Kong Legend Donnie Yen.

Voor de rol van Alex Rider viel het oog van Horowitz himself op de charmante Pettyfer en deze doet het meer dan behoorlijk in zijn debuutrol. Maar het zijn vooral Mickey Rourke, die sinds Sin City helemaal terug is van weggeweest, en de steeds briljante Bill Nighy die de film zijn glans geven! De beide heren leven zich met zichtbaar plezier volledig in de rol en dit enthousiasme straalde af op uw dienaar. Spijtig genoeg werd de 40 miljoen dollar kostende prent niet het verhoopte succes (wereldwijde boxoffice bleef hangen op 21 miljoen $) en zodoende werden de plannen voor het verfilmen van het tweede Alex Rider-boek even opgeborgen. Zonde!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is dik in orde! Het beeld is scherp, met een goed contrast en een bevredigend detailniveau. De kleuren zijn op hun beurt helder en komen erg natuurlijk over. De gebruikte bioscoopprint is buiten in de achtergrond enkele kleine compressiefoutjes vrij van storende onregelmatigheden. Ook de soundtrack stelt niet teleur! De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt levendig en ruimtelijk, met een prima spreiding bij de vele actiescènes. De subwoofer doet ook zijn duit in het zakje en onderlijnt de lage tonen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn steeds verstaanbaar. De bijgevoegde DTS-track klinkt eveneens prima, maar het verschil tegenover zijn Dolby Digital-broertje is minimaal.

EXTRA'S
Het siert Universal dat ze de film ondanks zijn tegenvallende bioscoopprestatie toch een resem goed uitgevoerde extra's meegeven! De eerste extra is een informatief en tevens amusant stukje audiocommentaar met een boel anekdotes, ingesproken door regisseur Geoffrey Sax, auteur Anthony Horowitz en producent Mark Samuelson. De teaser en de originele bioscooptrailer zijn uiteraard ook van de partij en geven een mooi beeld van de promotie. Vervolgens hebben we een behoorlijk uitgebreide featurette over de productie van de film. Over een tijdpanne van bijna 23 minuten krijgen we een boel beelden van op de set die doorspekt worden met interviewfragmenten. Maar het meest waardevolle is de halfuur durende Making Of, waarin het volledige proces van het ontstaan van Stormbreaker uit de doeken wordt gedaan. En voor wie nog geen genoeg had aan de interviewsnipper in de featurette zal zijn lol niet op kunnen bij het bijna een uur aan interviews met de belangrijkste cast- en crewleden. Het geheel is uiteraard wat aan de promotionele kant, maar hier en daar komt er toch nog iets waardevol bovendrijven. Tenslotte hebben we nog een 23-tal minuten aan 'behind the scenes'-materiaal volgens het gekende en regelmatig saaie B-Roll principe.

CONCLUSIE
Stormbreaker is buiten een prima film voor de jeugd ook gewoon een geslaagde actieprent. Universal voorziet de dvd van goede technische specificaties. Een aanrader!


cover
Studio: Universal

Regie: Geoffrey Sax
Met: Alex Pettyfer, Alicia Silverstone, Bill Nighy, Sophie Okonedo, Mickey Rourke, Andy Serkis, Ewan McGregor, Missi Pyle, Stephen Fry, Robbie Coltrane

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1,
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Teaser,
• Bioscooptrailer,
• Making of,
• Featurette,
• B-roll,
• Pers en Promo Interviews,

Andere recente releases van deze maatschappij