:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOLIDAY, THE
HOLIDAY, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2007-05-10
FILM
Makers van romantische komedies waren tot voor kort vrij zeker van hun inkomsten, maar daar schijnt zo stilaan verandering in te komen. De films grijpen vaak terug naar clichés die bij het hedendaagse publiek minder en minder tot de verbeelding spreken. The Holiday is daar een goed voorbeeld van. De indrukwekkende cast en de bekendheid van de regisseur konden namelijk niet verhinderen dat de film wat onopgemerkt ten onder ging in de bioscoopzalen.

Iris (Kate Winslet) schrijft voor een Londense krant en is verliefd op haar collega Jasper (Rufus Sewell), met wie ze aan-uit relatie heeft. Op het jaarlijkse Kerstfeestje lijkt hun relatie definitief ten einde wanneer Jasper aankondigt dat hij zal trouwen. Iris ziet haar droom aan diggelen geslagen. Vervolgens belanden we in Los Angeles waar Amanda (Cameron Diaz) haar vriend Ethan (Edward Burns) verdenkt van bedrog. Tegelijkertijd beseft ze dat ze eigenlijk niet meer van hem houdt. Op zoek naar een andere omgeving, belandt Amanda op een website voor huisruil waar ze op het huis van Iris botst. De twee dames komen in contact met elkaar en spreken af om twee weken van huis te wisselen. Wanneer Amanda in Engeland arriveert, stelt ze tot haar verbazing vast dat het huis van Iris geïsoleerd is van de buitenwereld. Ze staat op het punt om terug te keren naar Amerika, maar dan ontmoet ze Graham (Jude Law) tot wie ze zich onmiddellijk aangetrokken voelt. Ondertussen valt Iris van de ene aangename verbazing in de andere. Terwijl ze kennis maakt met het luxueuze leven van Amanda, ontmoet ze Miles (Jack Black), een vriend van Ethan die zijn laptop komt ophalen. Ze maakt ook kennis met Arthur (Eli Wallach), haar oudere buurman die een beroemde screenwriter blijkt te zijn. Ondanks haar korte verblijf in Engeland, kan Amanda niet verhinderen dat ze verliefd wordt op Graham. Iris op haar beurt, raakt bevriend met Arthur en helpt hem met een project. Ondertussen stelt ze vast dat ze meer en meer aangetrokken raakt tot Miles. Gezien hun korte verblijf is het dan ook de vraag wat beide dames zullen beslissen.

The Holiday komt van de hand van Nancy Meyers, zonder twijfel een toonaangevende naam in de wereld van de romantische komedie. Haar films zijn doorgaans goed gebalanceerd, maar bij The Holiday lijkt ze wat te veel hooi op de vork te nemen. We krijgen namelijk de indruk dat we naar twee en misschien zelfs drie films tegelijkertijd kijken. Naast de verhaallijnen van Amanda en Iris is er nog de verhaallijn van Iris en Arthur die een film op zich zou kunnen vormen. The Holiday slaagt er nooit echt in om een goed ritme doorheen die verschillende verhalen te vinden. De film blijft soms te lang hangen bij 1 personage en wanneer we klaar zijn om terug te keren naar een ander personage, wordt die terugkeer verder uitgesteld. Daarnaast krijgen we ook af te rekenen met een heleboel clichés, die zo stilletjes aan last beginnen krijgen van burn-out. The Holiday is echter geen totale mislukking en dat is in grote mate te danken aan de aanwezigheid van Jude Law en Jack Black. Jude Law gaat geen moment over de schreef en houdt het eenvoudig met zijn vertolking van de beleefde en aantrekkelijke Engelse gentleman. Het is een cliché, maar Law komt er nog mee weg. Jack Black wijkt af van zijn gekende stijl en komt over als een nederige en onzekere man. Hier en daar mag hij zich gelukkig wel eventjes laten gaan. Beide acteurs geven de film de balans die hij nodig heeft, maar net als we één van beiden beter leren kennen, springt de film naar een andere verhaallijn. Wie volhardt in de boosheid, wordt uiteindelijk toch beloond, want naar het einde toe brengt The Holiday toch enkele grappige en ontroerende momenten met zich mee.

BEELD EN GELUID
The Holiday verschijnt op dvd met een 1.85:1 anamorfische beeldtransfer, die naar hedendaagse normen wat tekort schiet. Begrijp ons niet verkeerd, want de beeldkwaliteit is verre van onaanvaardbaar. Het beeld is overwegend scherp, maar komt hier en daar wat te zacht over. Bovendien is er een stevige dosis grain aanwezig en dat valt in dit geval buiten onze verwachtingen. Ook de kleuren ontbreken de levendigheid die we ervan verwachten. Beschadigingen en andere opvallende tekortkomingen blijven achterwege. Misschien bezondigen we ons hier aan muggenzifterij en is het net de bedoeling van Nancy Meyers dat de film zo overkomt, maar om één of andere reden kan het beeld ons niet volledig bekoren. De Dolby Digital 5.1-geluidstrack brengt het er wat beter van af. Wellicht is dat te wijten aan het lagere verwachtingspatroon bij deze soort films. Dialogen worden helder weergegeven, de muziek klinkt levendig in de oren en zo nu en dan komen de surroundspeakers tot leven.

EXTRA'S
Liefhebbers van bonusmateriaal keren van een kale reis terug met deze dvd. De extra's zijn namelijk beperkt tot trailers voor Mr. Bean's Holiday, Evan Almighty en Atonement. De trailers spelen trouwens enkel af vóór het hoofdmenu en zijn daarna niet meer op te roepen.

CONCLUSIE
Mooie en ontroerende momenten zijn te beperkt in aantal om van The Holiday een blijvende herinnering te maken. Nancy Meyers probeert te veel materiaal in 1 film te proppen en vindt geen moment de juiste balans om de film te doen slagen. Kijkers met volhoudingsvermogen worden naar het einde toe beloond, maar op dat moment heeft het merendeel wellicht afgehaakt. De dvd maakt een zodanig lauwe indruk, dat we betwijfelen of de film het er beter van zal afbrengen in de huiskamers dan in de bioscoopzalen.


cover
Studio: Universal

Regie: Nancy Meyers
Met: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, Eli Wallach

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij