:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOUSE M.D. - SEIZOEN 1
HOUSE M.D. - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-05-28
SERIE
Dr. Foreman: Isn't treating patients why we became doctors?
House: No, treating illnesses is why we became doctors. Treating patients is what makes most doctors miserable.


Dokter Gregory House (Hugh Laurie) is een briljant arts, gespecialiseerd in besmettelijke infectieziekten. Terwijl hij uitblinkt op medisch vlak is hij zowat een ramp op sociaal vlak. Patiënten zijn een noodzakelijk kwaad, hun ziektes zijn niet meer dan medische misdaden die hij als een volbloed detective moet oplossen. Hiervoor kan hij beroep doen op een team quasi even briljante jonge dokters: de neuroloog Eric Foreman (Omar Epps), de immunologe Allison Cameron (Jennifer Morrison) en intensive care-specialist Robert Chase (Jesse Spencer). Naast het drietal kan House echter, waar nodig, ook rekenen op Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard), niet alleen oncoloog maar ook de enige echte vriend die House heeft. Vriendschap is niet echt een term die van toepassing is op zijn verhouding / interactie met Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein) die als directeur van Princeton Plainsboro Teaching Hospital House verplicht om tijdens het spreekuur patiënten te zien. Gewapend met zijn wandelstok en flesje pillen om zijn chronische pijn te verzachten, gaat House geen uitdaging uit de weg. Maar patiënten, een noodzakelijk kwaad, te woord staan zonder cru, cynisch of bot te zijn?

Wie ooit de aflevering General Hospital zag uit Blackadder Goes Forth of een episode van A Bit Of Fry And Laurie weet zonder twijfel welk fantastisch komisch acteur Hugh Laurie is. Sindsdien was hij ondermeer ook te zien in succesvolle, maar weinig interessante, films als 101 Dalmatians en Stuart Little waarin hij nauwelijks kon tonen wat hij allemaal in huis heeft. Wat hij echter in House M.D. laat zien is fenomenaal en het is dan ook niet meer dan terecht dat hij ondermeer 2 Golden Globes won voor zijn vertolking van Dr. Gregory House. Dat House kon uitgroeien tot één van de interessantste tv-personages van de laatste jaren is natuurlijk voor een stuk te danken aan de scenaristen maar de pluim mag toch grotendeels op de hoed van Laurie gestoken worden. Ook over de rest van de cast zijn we enthousiast. Vooral Omar Epps (Higher Learning, Brother, E.R.) en Lisa Edelstein (The West Wing, Felicity) zijn erg aardig op dreef als Eric Foreman, de neuroloog die een moeilijke jeugd achter de rug heeft, en Lisa Cuddy, de strenge ziekenhuisdirectrice. Jennifer Morrison en Jesse Spencer waren ons nog niet eerder opgevallen in films of tv-series maar ook zij weten te overtuigen met hun vertolkingen. Naast de acteerprestaties, die goed zijn over de ganse lijn, kan House M.D. gelukkig ook rekenen op boeiende verhaallijnen die zorgen voor een ideale mix van spanning, drama en (zwarte) humor dankzij de bij momenten werkelijk hilarische dialogen. Dat House M.D. soms nogal doet denken aan een medische versie van CSI of een andere recente misdaadserie hoeft op zich niet al te verbazen: in diverse interviews heeft bedenker David Shore laten vallen dat Gregory House en zijn belevenissen voor een stuk werden gebaseerd op Sherlock Holmes. Om te eindigen mogen we ook zeker de zeer mooie begincredits en de vaak erg goed gekozen muziek niet vergeten.

AFLEVERINGEN
Disc 1:
1.1. Pilot (geregisseerd door Bryan Singer)
Als een lerares in een klas vol verbijsterde kleuters ineens begint te raaskallen en stuiptrekkingen krijgt, roept House snel de hulp in van zijn team specialisten om te voorkomen dat haar toestand zo verslechtert dat ze misschien nooit meer terug kan naar haar school.

1.2. Paternity
De nachten zijn bijzonder angstaanjagend voor een lacrosse speler die aan waanvoorstellingen lijdt. House stelt voor om een gewaagde netvliespunctie uit te voeren om erachter te komen of er een genetische reden is dat de jongen zo bang is voor het donker.

1.3. Occam's Razor
Na een gepassioneerde nacht met zijn vriendin raakt een student in shock en valt bewusteloos neer. House en zijn team hebben de ene na de andere onjuiste theorie waarom zijn witte bloedlichaampjes zo snel in aantal afnemen.

1.4. Maternity
Er waart een virus rond dat zich snel onder de jongste patiëntjes verspreidt en House moet de juiste beslissing nemen om zoveel mogelijk baby's te redden.

Disc 2:
1.5. Damned If You Do
Een non komt op de spoed afdeling binnen met opgezwollen, rode handpalmen. Wanneer de allergiecrème echter bijwerkingen veroorzaakt, zouden House en het team wel wat hulp van boven kunnen gebruiken.

1.6. The Socratic Method
Familiezaken worden extra belangrijk als House te maken krijgt met een schizofrene moeder en haar toegewijde zoon. Hij wordt ervan verdacht zijn zieke moeder meer dan voorgeschreven hoeveelheid medicijnen te geven.

1.7. Fidelity
Een vrouw moet de vrouw opbiechten als blijkt dat zij een zeldzame Afrikaanse slaapziekte heeft die door seksueel contact wordt overgedragen. Zij en haar man ontkennen echter beiden overspel te hebben gepleegd.

1.8. Poison
Een giftige stof bezorgt een middelbare scholier stuiptrekkingen. Een experimentele behandeling leidt tot niets en ook een grondig onderzoek van het ouderlijk huis levert niets op. De moeder van de jongen neemt echter geen risico meer totdat ze van het centrum voor ziektebestrijding heeft gehoord.

Disc 3:
1.9. DNR
House slaat een order om niet te reanimeren in de wind teneinde het leven van de patiënt alsnog te redden. De patiënt daagt echter achteraf House voor het gerecht wegens het niet naleven van zijn wensen.

1.10. Histories
Foreman heeft weinig zin om een dakloze vrouw te behandelen waarvan hij denkt dat ze aanvallen simuleert om aan maaltijdbonnen te geraken. Haar schimmige verleden wordt echter van groot belang als ze Foreman bijt en vervolgens verdwijnt...

1.11. Detox
Een 16-jarige patiënt lijdt aan ongewoon bloedverlies maar Foreman en Cameron worden pas echt bezorgd als House de regels voor de patiënt aanscherpt nadat deze heeft ingestemd met een kuur om van de Vicodine af te komen.

1.12. Sports Medicine
Er staat meer op het spel dan de carrière van een pitcher als een ernstig gebroken arm bizar botverlies aan het licht brengt. House verdenkt de man ervan een drugsverslaving te verbergen.

Disc 4:
1.13. Cursed
Een 12-jarige jongen wordt in het ziekenhuis opgenomen met koorts en een verdachte uitslag. Wat in eerste instantie een longontsteking lijkt, verandert in iets waarvan de diagnose veel moeilijker te stellen is...

1.14. Control
Een ogenschijnlijk zelfverzekerde manager blijkt letterlijk een gebroken hart te hebben? Haar zelfverminking en boulemie maken het onmogelijk om een levensreddende transplantatie uit te voeren.

1.15. Mob rules
House maakt gebruik van uiterst onvriendelijke methoden om bij een Maffioso met leverfalen de juiste diagnose te stellen. Uiteindelijk vraagt hij zichzelf af of de man mogelijk homoseksueel is.

1.16. Heavy
Wanneer een 10-jarig meisje een hartaanval krijgt, weet House zeker dat het meisje van meer last heeft dan enkel overgewicht. Volgens hem is dat slechts een symptoom en niet de oorzaak van haar levensbedreigende situatie.

Disc 5:
1.17. Role Model
House krijgt nog meer dan normaal met politiek te maken wanneer een zwarte senator wordt binnengebracht die tijdens een geldinzamelingsactie in elkaar is gezakt.

1.18. Babies And Bathwater
Het personeel van het ziekenhuis krijgt te maken met grote kwesties rond ongeboren kinderen wanneer een zwangere vrouw met kanker weigert behandeld te worden omdat het schadelijk zou kunnen zijn voor haar foetus. Een stel wordt gearresteerd wegens het in gevaar brengen van hun kind.

1.19. Kids
House en zijn collega's krijgen het aan de stok met de publieke opinie wanneer ze op zoek gaan naar de oorzaak van de ongewone symptomen die een duiker vertoont.

1.20 Love Hurts
Een confrontatie tussen het Oosten en het Westen doet zich voor wanneer een 21-jarige Aziatische man een beroerte krijgt na een aantal holistische artsen te hebben bezocht.
Is er toch meer aan de hand?

1.21. Three Stories
House heeft een aantal studenten in medicijnen een bizarre les die ze nooit zullen vergeten. Wanneer hij de zorg krijgt over de echtgenoot van zijn ex moet hij extra opletten.

1.22. Honeymoon
Hoewel uit alle onderzoeken bij haar man blijkt dat er geen reden tot ongerustheid is, weet Stacy zeker iets mis is met de gezondheid van haar man. Ze dringt er bij House op aan om een diagnose te stellen.

House: People don't want a sick doctor.
Dr. Wilson: That's fair enough, I don't like healthy patients


BEELD EN GELUID
Een paar maanden geleden, vóór de release van de Benelux-set, was de UK-release van het eerste seizoen van House M.D. reeds goedkoop te vinden bij diverse Britse internetshops. Tot onze ontgoocheling had de UK versie echter een transfer in het 1.33.1-formaat in plaats van het originele 1.78.1 formaat. Bij het zien van de persberichten naar aanleiding van de Benelux release waren we blij te lezen dat we een widescreen-transfer zouden krijgen. We hoeven u wellicht niet te vertellen dat wij toch wel serieus baalden toen we uiteindelijk ons exemplaar (met een 1.33.1 transfer!) in de bus kregen. Ook het persbericht voor het tweede seizoen maakt melding van een widescreen transfer, we zijn alvast benieuwd of er de volgende keer beter werk wordt afgeleverd. Los van het genante knipwerk is de beeldkwaliteit van de transfer goed te noemen met de nodige scherpte en detail. Indien we een 1.78.1 transfer hadden gekregen dan was een score van 8 op 10 zeker verdiend geweest in plaats van een miezerige 4 op 10. Voor wie eventueel over de plas wil bestellen: de regio 1 release van het eerste seizoen is 1.78.1 maar niet anamorf, het tweede seizoen kreeg alvast wel een anamorfe transfer. Gelukkig liet Universal geen steken vallen wat betreft het geluid. We krijgen de keus tussen een Dolby Digital 5.1-track (die ontbreekt bij de pilot) en een Dolby Surround 2.0 stereo-track. Wij geven uiteraard de voorkeur aan de 5.1-track die, zonder echt indruk te maken, past bij een serie als House M.D.

EXTRA'S
Op het zesde schijfje krijgen we de magere extra's bij dit eerste seizoen: The Concept 5 minuten) waarin, u raadt het nooit, het ontstaan van de serie uit de doeken wordt gedaan; Casting Session (1 minuut) met beelden van de casting van Hugh Laurie; Medical Cases (4 minuten) met info over de inspiratiebronnen van de makers; Set tour (5 minuten); House-isms (4 minuten) over de sarcastische kant van House en tenslotte Dr House (6 minuten) met nog wat verder informatie over het hoofdpersonage. Alles extra's bevatten Nederlandse ondertitels.

CONCLUSIE
U heeft het ongetwijfeld geraden: de serie House M.D. is een dikke aanrader. Het is dan ook des te spijtiger dat we het moeten doen met een verknipte beeldtranfer.

Dr. Cuddy: Is the yelling supposed to scare me? Because it doesn't. The fact you might hurt me does, but I'm pretty sure I could outrun you.
House: Nice...cover
Studio: Universal

Regie: Diversen
Met: Hugh Laurie, Omar Epps, Jennifer Morrison, Lisa Edelstein, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
925 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij