:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 4400, THE - SEIZOEN 3
4400, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-06-12
SERIE
SPOILERS VOOR WIE SEIZOEN 1 EN 2 NIET GEZIEN HEEFT
[spoilers]Na een periode van afwezigheid variërend van een paar maanden tot ruim zestig jaar duiken welgeteld 4400 verdwenen personen plots terug op aan de oever van een meer in Seattle. Het National Threat Assessment Center (NTAC) dat de handel en wandel van de slachtoffers in kaart brengt, merkt dat sommige onder hen paranormale gaven schijnen te ontwikkelen. Telekinese, wilsdwang, de mogelijkheid om alternatieve realiteiten in de geest te kunnen bouwen, helende gaven maar ook dodende... NTAC heeft zijn handen vol. Agenten Tom Baldwin (Joel Gretsch) en zijn partner Diana Skouris (Jacqueline McKenzie) bijten zich met het enthousiasme van een razende pitbull in de dossiers vast en ontdekken dat de gaven die de returnees hebben ontwikkeld niet zomaar toeval zijn. De 4400 zijn ontvoerd als deel van een plan, opgezet, niet door aliens, maar door mensen uit de toekomst in de hoop dat door de gevolgen van hun daden er een soort van rimpeleffect ontstaat waardoor mogelijk het uitsterven van het menselijk ras wordt voorkomen. De ramp die daar aan de basis voor ligt is nakende, alleen weet niemand wat de rol van de 4400 daarin precies is; meer bepaald: of ze de mensheid zullen redden, of net uitroeien.



Tom en Diana zijn er persoonlijk dieper in betrokken dan wie ook. Diana heeft een 4400-weesje zonder familie, Maia Rutlegde (Conchita Campbell) geadopteerd, ze ondervindt elke dag de weltschmerz van het sombere en zwartgallige kind dat feilloos in de toekomst kan kijken en daardoor ook vaak de dingen onverbloemd vermeldt. Toms zoon Kyle (Chad Faust) die net aan een 4400-ontvoering ontsnapt is maar lang in coma heeft gelegen, heeft de grote welzijnsgoeroe van de 4400, Jordan Collier (Billy Campbell), neergeschoten - zij het onbewust - en wacht in de cel op zijn proces. Zelfs Toms vriendin, Alana Mareva (Karina Lombard), kan met haar gave om andermans geest binnen te dringen daar niets aan verhelpen. Toms neef Shawn (Patrick Fluger) heeft na de moord op Collier de dagelijkse leiding van het 4400-centrum overgenomen en probeert met zijn helende gaven zo goed mogelijk te bewijzen dat de 4400 géén bedreiging voor de mensheid vormen. Maar er zijn er helaas heel wat die daar anders over denken: voormalig NTAC-leider Dennis Ryland (Peter Coyote) ziet de komst van de paranormalen als een voorbode van een grote, allesomvattende oorlog waarin het them vs. us is en hij doet er na zijn oneervol ontslag alles aan om desnoods de 4400 gewapend van antwoord te dienen. Tijdens zijn persoonlijke vendetta heeft hij per ongeluk de oorsprong van de gaven van de 4400 ontdekt: een chemische stof die promicine wordt genoemd en zijn experimenten met een stof om de promicine te onderdrukken heeft een hoop slachtoffers geëist. De 4400 voelen zich daardoor meer dan ooit bedreigd door de overheid en de nieuwe baas van NTAC, Nina Jarvis (Samantha Ferris), kan het vertrouwen amper herstellen. Zeker wanneer een nieuwe terreurgroep, de Nova Group, van zich laat horen en zich als de gewapende vleugel van de 4400 presenteert, is de publieke opinie bijna niet meer te bedaren.

En alsof dat allemaal niet erg genoeg was, hangt er de 4400 een nieuwe, nog veel onnoemelijkere dreiging boven het hoofd: abductees Richard Tyler (Mahershalalhashbaz Ali) en zijn vrouw Lily (Laura Allen) hebben als eerste ontvoerde koppel een kind op de wereld gezet, Isabelle (Megalyn Echikunwoke), die qua paranormale krachten álle 4400 moeiteloos klopt. Isabelle is namelijk onsterfelijk en onkwetsbaar en ze is praktisch van de ene dag op de andere uitgegroeid van een baby tot een knappe mooie jonge vrouw. Haar persoonlijkheid is echter een gevaarlijke cocktail van naïviteit en een hunker naar totalitaire macht. Niets ter wereld kan haar stoppen en de knettergekke vrouw is er zelf nog niet uit of ze nu het kamp van de goeden of de slechten zal kiezen. In een soort pact met de duivel heeft Tom Baldwin als enige de mogelijkheid gekregen om haar uit te schakelen, maar hij heeft zijn morele twijfels om zo maar iemand in koelen bloede neer te leggen en wil eerst afwachten of Isabelle werkelijk zo'n bedreiging is als men beweert. Het is bijna de vergissing van zijn leven...
[/spoilers]



The 4400 blijft absoluut verslavend. Na seizoen 1 en seizoen 2 moet ik die these amper bijstellen. Ook in dit derde seizoen is er geen ruimte voor ook maar een seconde waarin het verhaal even blijft haperen en de gebeurtenissen volgen elkaar in een moordend tempo op. In dit kluwen van personages, intriges en elkaar bestrijdende fracties en met een verhaal dat volgens de wetten van de sciencefiction elke keer weer alle kanten op kan, maken de scenaristen daartegenover opmerkelijk weinig inhoudelijke fouten. Weliswaar wordt in dit derde seizoen gekozen voor een meer continue aanpak dan de wekelijkse avonturen van Tom en Diana die op de abductee of the week jagen en toch vormt elke aflevering een mooie verhaalboog die de grote waarheid weer een stapje dichterbij brengt. De makers trappen ook niet in wat intussen bekend staat als de J.J. Abrams-val, genoemd naar de bedenker van reeksen als Alias en Lost, berucht voor het feit dat hij zijn verhalen zó ingewikkeld maakt dat hij niet meer uit zijn eigen verhaallijnen raakt en vervolgens met de noorderzon vertrekt en een scenaristencollectief de kastanjes uit het vuur laat halen. The 4400 stelt telkens nieuwe vragen, maar levert ook op tijd en stond antwoorden en dat doet de reeks scoren. Scott Peters en René Echevarria hebben hun zaakjes veel beter op orde en dankzij de zorgvuldig uitgedoseerde recapitulatie aan het begin van elke aflevering van fragmenten die van belang zijn, is het voor de kijker makkelijker om ten volle van de verhalen te genieten in plaats van voortdurend zich te liggen afvragen wie dát nu weer was en wat díe nu weer had gedaan.



The 4400 bevat méér dan genoeg interessante filosofische vragen over schuld en boete, oorzaak en gevolg, leven en dood en goed en kwaad om het meer actieve segment van de hersenschors aan te spreken. Ten opzichte van de vorige reeksen is het budget van de afdeling speciale effecten ook nog eens opgetrokken, wat vooral ten goede is gekomen aan het uitstekende werk van de grime-afdeling. Dat manifesteert zich onder meer in een hallucinant beeld van Maia zonder gezicht in de aflevering Gone en een indrukwekkende transformatie van doctor Burkhoff (Jeffrey Combs) als rode draad door de afleveringen. Met een dergelijk grote cast werken als bij The 4400 biedt ook nog eens het voordeel van een flexibele rolverdeling waarin van de talrijke personages uit de vorige seizoenen er een paar naar de voorgrond kunnen worden geschoven en een paar andere terug naar de achtergrond. Alleen Laura Allen verlaat in het begin van de derde reeks de cast voorgoed om nooit meer terug te keren, alhoewel bij The 4400 nooit uiteraard nooit nooit is. Het zou de eerste dooie niet zijn die heropstaat zoals één welbepaald centraal hoofdpersonage hier. Er moet af en toe wel eens een kunstgreep uitgevoerd worden: zo is de rol van Billy Campbells personage flink gekortwiekt omdat de acteur niet beschikbaar was voor het grootste deel van het seizoen, maar de rijke en gevarieerde cast vangt zo'n probleem een stuk makkelijker op dan bij het verdwijnen van pakweg Fox Mulder uit The X-Files. Joel Gretsch en Jacqueline MacKenzie blijven de vaste kern van de cast, aangevuld met Mahershalalhashbaz Ali, Conchita Campbell en Patrick Flueger, terwijl een belangrijkere rol is weggelegd voor Karina Lombard - in de tweede reeks alleen sporadisch op de achtergrond te zien - en nieuwkomer Megalyn Echikunwoke die als bloedmooie maar levensgevaarlijke femme fatale de kijker de stuipen op het lijf jaagt. Keren ook sporadisch naar hun rol terug: Chad Faust, Peter Coyote, Summer Glau, Sharif Atkins, Billy Campbell, Brooke Atkins en Natasha Gregson Warner. Van de occasionele bijrollen onthouden we vooral dat Brian Dennehy één aflevering lang opduikt als Toms overleden vader.



The 4400 is samengevat een feest voor liefhebbers van de betere SF-televisieseries en is van sleeper hit uitgegroeid tot één van de meest succesvolle lopende series van het Amerikaanse netwerk CBS. In juni 2007 startte in de Verenigde Staten een vierde seizoen Met deze dvd-release zijn we in Europa met andere woorden helemaal up to date.

AFLEVERINGEN
Met dank aan onze technicus Hans die de spoiler tag heeft geperfectioneerd:

Disc 1:
19. & 20. The New World
[spoilers]Dennis Ryland (Peter Coyote) en zijn ondergeschikten staan terecht voor het clandestien toedienen van promicine aan de 4400. Wanneer Ryland de volledige schuld op zich neemt, pleegt T.J. Kim (Leanne Adachi) een aanslag op hem. Tom achtervolgt haar en kan haar een zware schotwonde toebrengen, maar ze kan ontsnappen. Een organisatie die zich bekendmaakt als de Nova Group eist de verantwoordelijkheid voor de aanslag op en is vastbesloten om al wie zich schuldig heeft gemaakt aan het ook maar één strobreed in de weg leggen van de 4400 uit de weg te ruimen. Om haar sneller te pakken te krijgen roepen Tom en Diana de hulp in van telepaat Gary Navarro (Sharif Atkins) die net als de overige 4400 zijn gave heeft kunnen verfijnen nu hij geen promicine meer toegediend krijgt. Tijd is echter een belangrijke factor want de Nova Group heeft een nieuwe aanslag aangekondigd op een welbepaalde datum. Uiteindelijk blijkt de profetie van Dennis Ryland, dat er een oorlog van hen versus de anderen op til is, ineens niet meer zo ver gezocht. Isabelle, de dochter van Richard en Lily, is van de ene dag op de andere een volwassen vrouw geworden en niet alleen schijnt ze onkwetsbaar en onsterfelijk te zijn, haar capaciteit tot leren blijkt ongelimiteerd te zijn. Ze zal echter kamp moeten kiezen in de strijd tussen goed en kwaad. Aan haar ontwikkeling kleeft er echter een dramatisch prijskaartje: niet alleen zij is ouder geworden, ook Lily (Tippi Hedren), die sneller ziek begint te worden dan Shawn haar kan genezen. Doctor Burkhoff vraagt aan Diana om hem te assisteren bij een experiment waarbij hij zichzelf op experimentele basis promicine injecteert en Diana schrijft Maia in op een school voor 4400-kinderen.[/spoilers]

21. Being Tom Baldwin
[spoilers]Tom wordt ervan beschuldigd T.J. Kim tijdens haar ondervraging te hebben neergeschoten. In werkelijkheid is shape shifter Boyd Gelder (Sean Marquette) aan het werk die in opdracht van de Nova Group alle sporen moet wissen. In plaats van het verstandig aan te pakken en zichzelf aan te geven, gaat Tom zelf op zoek naar zijn dubbelganger. Die heeft intussen Alana gegijzeld. Isabelle probeert ondertussen in het reine te komen met haar volwassenheid en wil alle dingen leren die ze als puber gemist heeft. Naast leren zwemmen en leren autorijden hoort daar nog iets anders bij waavoor ze op Shawns hulp rekent. Matthew Ross (Garret Dillahunt) heeft echter om de één of andere reden controle over haar. Diana helpt doctor Combs nog steeds met zijn compleet medisch onverantwoord experiment en er schijnen nog resultaten uit te komen ook. [/spoilers]



Disc 2:
22. & 23. Gone
[spoilers]Na twee jaar afwezigheid meldt een vrouw, Sarah Rutledge (Alice Krige), zich aan als de zuster van Maia. Diana vertrouwt haar niet en wil haar niet bij haar dochter laten vooraleer ze een DNA-test heeft ondergaan om te bewijzen dat ze werkelijk is wie ze zegt te zijn. Wanneer de test negatief uitvalt, is het kwaad al geschied en is Maia samen met vier andere 4400-kinderen ontvoerd. De ontvoerders gaan een hele weg om alle herinneringen aan de kinderen uit te vegen, maar dat is zonder Alana's gave gerekend. Tom bedenkt een manier om de tijdlijn te herstellen, maar moet daar een zeer dure prijs voor betalen. Shawn wordt het mes op de keel gezet door Matthew Ross die bewijzen heeft dat Shawn onwetend de Nova Group heeft gefinancierd. Ross manoeuvreert Richard in een verantwoordelijke positie waarbij hij naast Shawn aan de leiding van het 4400-centrum komt. Er dreigt bovendien een bom te ontploffen wanneer Richard te weten komt dat Shawn met Isabelle heeft geslapen. Shawn staat intussen op de hit list van de Nova Group: tijdens een helingssessie wordt hij besmeurd met verf en krijgt de belofte dat het volgende keer geen verf zal zijn... [/spoilers]

24. Graduation Day
[spoilers]De Nova Group heeft de aanval geopend op Shawn. Die is van het ene ogenblik op het andere bevangen door een zware variant van schizofrenie en is een gevaar voor zichzelf én de andere 4400. Wanneer een jongeman, Zachary Gidlund (Danny Dorosh), tegen Richard getuigt dat een zekere Jane Nance (Ulla Friis) hem heeft trachten te recruteren bij de Nova Group, heeft NTAC eindelijk een spoor naar de terreurgroep en hun leider, Daniel Armand (Ian Tracey). Isabelle heeft zich echter voorgenomen om zélf de terroristen één voor één op te jagen en te vermoorden en ze doodt iedereen die haar daarbij in de weg staat. Alana krijgt van één van haar studenten de identiteitsgegevens van Keane Driscoll (Kurt Fuller), de man die eertijds in beschonken toestand haar man en haar zoontje van de weg heeft gereden. Hij schijnt zijn leven gebeterd te hebben en leidt een AA-groep, maar dat betekent niet dat zijn rekening met Alana vereffend is. [/spoilers]

25. The Home Front
[spoilers]Dennis Ryland staat tegenwoordig aan het hoofd van Haspel, een privé-organisatie die hand-en spandiensten aan de NSA levert en als tegenprestatie een beroep voor kan doen op hun diensten. Ryland is met een offensief bezig om de laatste restanten van de Nova Group uit de weg te ruimen. Eén van de laatsten op zijn lijst is Gary Navarro, maar die wordt op het laatste nippertje getipt en kan de benen nemen. De tip blijkt afkomstig te zijn van Alana die daarop ook als lid van Nova wordt gearresteerd. Tom denkt dat de enige manier om haar uit de klauwen van Ryland te halen een ruil tegen Navarro is. Shawn krijgt bezoek van zijn oude vriendin Nikki Hudson (Brooke Nevin) die komt vragen dat hij haar vader, die kanker heeft, zou genezen. Even lijkt de vlam tussen hen terug op te flakkeren, maar Isabelle laat duidelijk aan Shawn verstaan dat als zij hem niet kan krijgen, elk meisje dat dat wel kan in principe met haar leven speelt.[/spoilers]



Disc 3:
26. Blink
[spoilers]Tom en Diana worden door Narcotica om assistentie gevraagd: een nieuwe drug, Blink, die gedistilleerd wordt uit een olie die een 4400 afscheidt, veroorzaakt hallucinaties: de personen die de drug innemen zien elk een belangrijk persoon uit hun verleden terug in hun verbeelding opduiken, zij het levend of dood. Tom en Diana hebben allebei een mand koekjes cadeau gekregen waar een dosis Blink in zit en ze beginnen beiden te trippen. Tom ziet zijn dode vader (Brian Dennehy) en Diana wordt geconfronteerd met haar verloofde van elf jaar geleden (Adam Battrick) die haar veertien dagen voor het huwelijk bedrogen heeft. Isabelle vertelt aan Shawn dat ze ervan overtuigd is dat, als ze niet samen blijven, er zich een ramp gaat voltrekken en de enige manier om te garanderen dat ze niet uit elkaar gaan, is volgens haar trouwen. [/spoilers]

27. The Ballad Of Kevin And Tess
[spoilers]Na een mislukte aanslag is doctor Kevin Burkoff gedwongen om onder te duiken. Door de injecties met promicine ziet hij er intussen als een gerimpelde freak uit. Op zoek naar waar hij mogelijk ondergedoken kan zijn, brengen Tom en Diana een bezoek aan Kevins oude vriendin Tess Doerner (Summer Glau) die intussen uit de psychiatrische instelling ontslagen is. Ze beweert dat ze Kevin recent niet meer gezien heeft, maar ze liegt. Burkhoff is bovendien op zoek naar een tweede proefkonijn voor zijn experimenten en kan daarbij dankbaar gebruik maken van Tess' gave tot wilsdwang. Richard bezoekt Heather Tobey (Kathryn Gordon) om zijn telekinetische gave te leren bedwingen. Shawn redt het leven van Nick Crowler (Neil Hopkins), een rockster met zelf-destructieve neigingen die meent dat hij dankzij Shawns gave aan de lopende band kan blijven zuipen én anti-alcoholpilletjes slikken. [/spoilers]

28. The Starzl Mutation
[spoilers]Tom en Diana trekken het spoor na van een seriemoordenaar die duidelijk een 4400-gave gebruikt om alle mensen om zeep te helpen die lijden aan een zogenaamde Starlz mutation, een genetische afwijking veroorzaakt door een defect kankerbestralingstoestel. De slachtoffers hebben de unieke eigenschap dat, als ze nazaten verwekken met 4400, de kinderen nog veel sterkere bovennatuurlijke gaven hebben. De moordenaar, de in verdachte omstandigheden "omgekomen" Viëtnamveteraan Piersahl (Ken Camroux), is zelf géén 4400, maar is het product van een geheim experiment dat bij Haspel Corporations wordt gevoerd om zelf neo-4400's te kweken. Dennis Ryland ontkent nochtans alle betrokkenheid. Shawn heeft voor zijn nakende huwelijk een cadeau gekregen waarmee hij in de mogelijke toekomst kan kijken, maar die ziet er niet rooskleurig uit: als hij met Isabelle trouwt, zal Richard sterven en als hij dat niet doet, zal er een slachtpartij plaatsvinden. Bovendien is het niet omdat de premissen elkaar uitsluiten dat de consequenten dat ook doen. [/spoilers]

29. The Gospel According To Collier
[spoilers]Jordan Collier (Bill Campbell) is vanuit het niets opgedoken op de huwelijksceremonie van Shawn en Isabelle. Hij is echter even snel alweer verdwenen en Tom, Diana en Shawn gaan hem zoeken. Hij heeft al die tijd tussen de landlopers geleefd en is daar uitgegroeid tot een messiasfiguur. Hij beweert de toekomst gezien te hebben en die zag er niet goed uit. Zijn geheugen is hij echter kwijt. Tom heeft wel een idee om dat probleem op te lossen, maar daarvoor moet hij Alana clandestien het land weten binnen te smokkelen. Colliers getuigenis zou ook de lopende aanklacht tegen Kyle (Chad Faust) zonder voorwerp maken. Diana krijgt haar zus April (Natasha Gregson Warner) over de vloer die de ware Jacob heeft ontmoet, Ben (Brennan Elliott), een fotograaf. Maia voorziet echter dat niet zij, maar Diana met Ben zal trouwen en Maia heeft het zelden bij het verkeerde eind. [/spoilers]



Disc 4:
30. Terrible Swift Sword
[spoilers]Via de pers verspreidt Jordan Collier de boodschap dat er een groot conflict tussen goed en kwaad nakende is en dat iedereen, 4400 zowel als niet-4400, zich klaar moet maken. De dreiging wordt ernstiger wanneer de overblijvende leden van de Nova Group worden bevrijd uit het gebouw van NTAC, waar de ganse nachtploeg in slaap is gevallen. De Nova Group heeft duidelijk hulp van buitenaf gekregen. Collier vertelt aan Shawn dat hij achter de ontsnapping zit, maar hij heeft dit duidelijk gedaan in een poging na te gaan in hoever hij zijn pupil kan vertrouwen. Tom en Diana proberen om iedereen die mogelijk op de hit list van Nova staat bescherming te bieden, maar Dennis Ryland heeft Isabelle als lijfwacht ingehuurd en heeft naar eigen zeggen NTAC niet nodig nadat er reeds tweemaal een aanslag op zijn leven is gepleegd. Collier ontvouwt zijn plannen om de promicine-voorraad van de Haspel Corporation te pikken. Een dreigend militair conflict zou echter de publieke opinie kunnen beroeren. Daarom heeft hij een plan uitgedacht waarin Kevin Burkhoff en Tess Doerner een centrale rol spelen. Kyle heeft intussen besloten dat hij weggaat bij zijn vader en voor Jordan Collier gaat werken. [/spoilers]

31. Fifty-Fifty
[spoilers]Jordan Collier heeft met hulp van Kevin Burkhoff, Tess Doerner en de zich onder wilsdwang bevindende Richard de voorraad promicine van de Haspel Corporation bemachtigd. In een videoboodschap die zich razendsnel op het internet verspreidt toont Devon Moore (Jody Thompson) hoe ze zichzelf als proefkonijn aan de injecties onderwerpt in de hoop zo 4400-gaven te ontwikkelen. Het zuiver uit Isabelle geëxtraheerde promicine is echter té krachtig voor sommige proefkonijnen en wanneer Tom en Diana Ryland hiermee confronteren, geeft hij toe dat er één kans op twee is dat een geïnjecteerde de behandeling niet overleeft. Shawn wordt gearresteerd voor medeplichtigheid met Collier en Ryland en Isabelle denken dat ze de voorraad kunnen recupereren. Wanneer blijkt dat ze bij de neus genomen zijn, ontketent Isabelle al haar duivels en wil ze alle aanwezigen in het 4400-Center desnoods stuk voor stuk uitroeien om Collier en de promicine te recupereren. Diana is het strijden moe en krijgt een onverwacht aanbod van Ben om met hem naar het buitenland te vertrekken. [/spoilers] BEELD EN GELUID
Ook seizoen 3 van The 4400 is weer een mooi uitgevoerde een stijlrijk uitziende dvd-release met een zeer goede beeld-en geluidskwaliteit die een sciencefictionreeks als deze een niveau hoger tillen. Het kleurgebruik in verschillende parallelle dimensies of worlds that could have been, de onheilspellende sfeer die ondersteund wordt door het spel van licht en schaduw, de diepe subwoofer wanneer er weer eens een 4400 zijn telekinetische gaven gebruikt, de hele serie draagt het watermerk van goede afwerking. Als er een budget voor speciale effecten tegenaan gesmeten wordt zoals hier - en deze zouden nergens op lijken op gebied van beeldkwaliteit - zou men het geld even goed door de plee hebben kunnen trekken. Maar evenzeer als de serie inhoudelijk overtuigt, stelt de technische kwaliteit niet teleur. Perfect is de beeldkwaliteit niet. Af en toe is bij snelle camerabewegingen een hint van ghosting zichtbaar en ook de geluidskwaliteit wordt een klein beetje gedimd door de soms toch wel hinderlijke PAL-speedup die onder meer in de frêle stem van Dido in Life For Rent te horen is, maar voor een tv-serie is dit een knoert van een transfer.



EXTRA'S
De audiocommentaren van de regio 1-release moeten we spijtig genoeg missen, maar de bijgevoegde featurettes zijn in elk geval de moeite waard. The Architecture of Series Storytelling (21 min.) geeft ons een mooi inzicht in de manier waarop de scenario's op elkaar aansluiten en waarop chemie tussen de diverse protagonisten wordt getoetst. In een tweede featurette Powers Grid (5 min.) krijgen we een nogal korte samenvatting van de paranormale gaven van de hoofdrolspelers en in de documentaire TVFX (13 min.) zien we een glimp van wat de speciale effecten van deze reeks onder meer inhouden. Verder is er een interactieve Character Tree met en schematisch overzicht van een tiental hoofdrolspelers en hun onderlinge relatie, waarbij telkens een klein stukje fragmenten en interview aan elkaar gekoppeld worden en er is ook nog een negen minuten durende en niet bijster interessante The 4400 Gag Reel voor wie van dit soort dingen houdt. Als DVD-Rom bevat de vierde disc ook nog een eerste scriptversie van de aflevering Being Tom Baldwin in PDF-formaat.



CONCLUSIE
Ook in dit derde seizoen heeft The 4400 nog niets aan kracht ingeboet. Bij deze set van 13 afleveringen krijgt U naast een opperbeste beeld-en geluidskwaliteit warempel nog wat extra's bij ook!

WEBSITE
De dagelijkse vorderingen (en flaters) van NTAC kan U op de voet volgen op de officiële website van de reeks.



cover




Studio: Paramount

Regie: Vincent Misiano, Colin Bucksey, Morgan Beggs, Scott Peters, Aaron Lipstadt, Nick Copus, Allison Liddi, Frederick E.O. Toye
Met: Joel Gretsch, Jacqueline McKenzie, Mahershalalhashbaz Ali, Megalyn Echikunwoke, Patrick Flueger, Conchita Campbell, Samantha Ferris, Karina Lombard

Film:
9/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
538 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865554265


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The Architecture of Series Storytelling"
• Documentaire "Powers Grid"
• Documentaire "TVFX"
• Character Tree
• The 4400 Gag Reel
• Script Being Tom Baldwin

Andere recente releases van deze maatschappij