:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DISCIPLES OF THE 36TH CHAMBER
DISCIPLES OF THE 36TH CHAMBER
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-07-16
FILM
Fong Sai-Yuk (Hsiao Hou) is een rebelse student die eigenlijk enkel interesse heeft voor kungfu, zijn grootste talent. Wanneer hij in zijn dorp voor toenemende spanningen zorgt tussen de Han en de Mantsjoe sturen zijn ouders hem en zijn twee broers naar de Shaolin Tempel om er onder te duiken en er de rigide training van San Te (Gordon Liu) te ondergaan. Fong Sai-Yuk heeft echter zijn lesje nog niet geleerd en al snel brengt hij de Shaolin Tempel in de problemen...

Disciples Of The 36th Chamber is na The 36th Chamber Of Shaolin en Return To The 36th Chamber de derde en laatste 36th Chamber-film. De drie films staan los van elkaar en hebben in feite enkel de Shaolin Tempel en het San Te-personage met elkaar gemeen. Indien we de films met elkaar gaan vergelijken valt deze Disciples Of The 36th Chamber wat licht uit, zeker in vergelijking met de magistrale eerste film die terecht wist uit te groeien tot een absolute genreklassieker. Topregisseur Liu Chia-Lang (misschien beter gekend als Lau Kar-Leung) moet het ditmaal stellen met een on-origineel en onevenwichtig verhaal dat weinig ruimte laat tot interessante karakterontwikkeling. Het Fong Sai-Yuk personage (Fong Shiyu volgens de Nederlandstalige ondertitels) komt voor in talloze martial arts films en in se verschilt de manier waarop het personage hier wordt "ingekleurd" weinig met die van de andere films.

Zowat niemand bekijkt een Shaw Brothers-film met de hoop er elementen van een Shakespeariaanse tragedie of stellingen ontsproten aan het genie van Schopenhauer in aan te treffen maar iets meer diepgang en inventiviteit waren hier wel op hun plaats geweest. The unique selling proposition van zowat iedere Shaw Brothers-film zijn natuurlijk de martial arts-scènes. Alhoewel Disciples Of The 36th Chamber het ook hier moet afleggen tegen de eerste film krijgen we toch een pak fijne actiescènes. Er dient wel opgemerkt te worden dat het nogal lang duurt vooraleer de actie echt op gang komt, zo zijn de scènes op school te lang uitgesponnen en derhalve saai. Gordon Liu en Hsiao Hou (Eight Diagram Pole Fighter, Legendary Weapons Of China) kunnen geregeld laten zien wat ze allemaal voor moois in huis hebben maar tijdens de trainingsscènes kan een déjà vu-gevoel u bekruipen.

BEELD EN GELUID
Het grondige restauratiewerk zorgde voor een puike beeldkwaliteit. De transfer oogt fris met erg weinig grain, vuil of andere printbeschadigingen. De scherpte, het contrast en het schaduwdetail zijn allen prima. Bij de eerste 10 releases kregen we de keuze tussen een Dolby Surround 2.0- en een Dolby Digital 5.1-track die nauwelijks meer indruk wist te maken. Ditmaal vermeldt de hoes nog een Dolby Digital 5.1-track maar deze staat echter niet op het schijfje zelf. In vergelijking met de andere Dolby Surround 2.0-tracks uit de Essential Shaw Brothers Collection die we al konden beluisteren, weet deze track iets minder te overtuigen. Ruis of echt opvallende fouten komen niet voor maar sommige dialogen klinken iets te hol of te metaalachtig.

EXTRA'S
Als extra krijgen we de trailers van de 20 films uit de The Essential Shaw Brothers Collection: The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple, The Water Margin, Bloodbrothers, Killer Clans, Super Inframan, Return To The 36th Chamber, Disciples Of The 36th Chamber, The Five Venoms, Heroic Ones, Human Lanterns, Invincible Shaolin en The Twelve Golden Medaillons.

CONCLUSIE
Al bij al is Disciples Of The 36th Chamber Of Shaolin een film met een aantal sterke actiescènes die echter de onevenwichtige opbouw en het saaie begin niet helemaal kunnen doen vergeten.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Liu Chia-Lang
Met: Hsiao Hou, Gordon Liu, Sun Chien, Li Lily

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij