:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCHAEP MET DE 5 POOTEN, 'T
SCHAEP MET DE 5 POOTEN, 'T
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2007-07-19
TV-SERIE
Iedereen kent detective Jurriaan 'Jurre' de Cock (Piet Römer) uit Baantjer, de tv-serie waarvan tussen 1995 en 2006 ruim 120 afleveringen zijn gemaakt en die ondertussen ook bij ons met succes heeft gelopen. Minder bekend is wellicht dat diezelfde Piet Römer achtendertig jaar geleden de rol van kastelein op zich nam in de KRO-serie 't Schaep Met De 5 Pooten over een volkscafé in de Amsterdamse Jordaan waar de stamgasten de laatste roddels doornemen en commentaar leveren op de snelveranderende tijdgeest anno 1970. Naast Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard verbonden ook artiesten als Willeke van Ammelrooy (als Lena) en Kees Brusse (als Nico) hun naam aan de reeks. Na één seizoen van acht afleveringen werd de muzikale komedie door de KRO afgevoerd, ondanks de Gouden Televisier-ring die de serie in 1970 in de wacht wist te slepen. Maar de kijkers van toen zijn 't Schaep nooit vergeten en dus oogstte de remake in 2006 opnieuw heel veel succes. De tijdloze liedjes van de serie staan na meer dan 35 jaar nog altijd als een huis.



Tijd dus om de originele versie af te stoffen. Jammer genoeg bleken de videobanden destijds te zijn hergebruikt en was een release van de acht legendarische afleveringen onmogelijk. Gelukkig hebben de liedjes uit de serie de opruiming wél overleefd. Bij Universal is een cd verschenen met twintig nummers en VideoFilm Express slaagde erin de hand te leggen op tien videoclips, want de liedjes waren erg populair en nummers als We Benne Op de Wereld... en ’t Zal Je Kind Maar Weze... haalden zelfs de Nederlandse Top-10.

't Schaep Met de 5 Pooten was niet zo maar een café, het was een plek waar de plaatselijke volksmens z’n biertje kwam drinken, waar sociale contacten werden gelegd en onderhouden, waar men vreugde en verdriet met de buren deelde en waar de kastelein, Kootje de Beer (Pier Römer), de gasten af en toe trakteerde op een smartlap of een meezinger. Daarvoor kon hij rekenen op de assistentie van zijn goede vriend Lukas Blijdschap (Leen Jongewaard) die op drukke momenten bijsprong om de klanten te bedienen en op de plaatselijke beroemdheid Tante Door Lefèvre (Adèle Bloemendaal), de Jordaanse diva bij uitstek. Met z'n drieën brachten ze leven in de brouwerij en vormden ze het gezicht van de wijk.

Op de dvd 't Schaep met de 5 Pooten zijn tien nummers uit de muzikale komedie samengebracht. We Benne Op De Wereld... is een kei van een meezinger en droeg in grote mate bij tot het succes van de reeks. Vissen, over de hobby waar Kootje en Lukas zelfs een afspraakje met een mooie vrouw voor zouden opofferen, kon zo uit Ja Zuster, Nee Zuster komen en De Nachten Zijn Tekort is pure Zangers Zonder Naam op z'n Amsterdams, door Adèle Bloemendaal dus, de geboren en getogen Amsterdamse in één van haar persoonlijke hoogtepunten uit de serie. Hoe Maak Ik Mij Verstaanbaar In Spanje, zingt Lukas Blijdschap, alias Leen Jongewaard, vermomd als stierenvechter toen vakanties in Spanje populair werden en Als Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan, gaat over de onderlinge solidariteit in en rond café 't Schaep Met De 5 Pooten. Piet Römer doet een solootje in De Kastelein Is Ook Een Mens als de problemen met z'n dochter hem boven het hoofd groeien en Adèle Bloemendaal en Ronnie Bierman berichten over hun mislukte gezamenlijke vakantie in Greetje En Jansie, zo waar het grappigste liedje uit de serie. Als Tante Door (Adèle Bloemendaal) op een keer met de opgaande zon thuiskomt en stilletjes haar wasserette binnenglipt, wordt ze betrapt door Lukas Blijdschap. Die praat z'n mond voorbij tegen Kootje de Beer (Piet Römer), en die trekt z'n stoute schoenen aan en vertelt z’n buurvrouw precies wat hij over haar mysterieuze gedrag denkt: Je Gaat Te Ver Door. Als afsluiter krijgt u wat misschien wel de allergrootste hit uit 't Schaep Met De 5 Pooten is, nl. 't Zal Je Kind Maar Weze....

Muzikale komedies zijn vooral een Nederlandse specialiteit. In Vlaanderen zijn ze voor zo ver bekend onbestaande, althans op televisie. Nederland heeft altijd al een veel ruimer aanbod van cabaretiers en liedjeszangers gehad en bovenal een publiek met voldoende interesse voor het genre om de productie van theatershows en televisieseries financieel interessant te houden. Bij ons is er vooral de laatste jaren een opleving van het genre waar te nemen via de inspanningen van Studio 100 en K3. Met een beetje geluk is daarmee de definitieve doorbraak van het genre een feit, althans bij de jeugd en over tien jaar, wie weet, ook bij jonge volwassenen.



BEELD EN GELUID
't Schaep Met de 5 Pooten is destijds gevideotaped. Beeld en klank zijn voor de gelegenheid digitaal opgeschoond en het resultaat mag er best zijn. Jammer dat sommige video's een beetje bruusk worden afgebroken of zoals We Benne Op De Wereld... ferm ingekort. Het geluid is van acceptabele tot goede kwaliteit, maar lippen en tekst zijn niet altijd synchroon, niet via het televisiescherm en nog veel minder via het home cinemacircuit. Jammer.

EXTRA'S
De dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
't Schaep Met De 5 Pooten is uiteraard in de eerste plaats een dvd voor nostalgici, voor wie het allemaal nog een keertje wil horen en zien en uiteraard ook voor degenen die alleen de nieuwe versie kennen en aan een vergelijking toe zijn. Eén ding staat als een paal boven water: Piet Römer, Leen Jongewaard, maar vooral Adèle Bloemendaal, ze zijn moeilijk te verbeteren of zelfs maar te evenaren. De typetjes van Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts en Loes Luca uit de remake van 't Schaep zijn er dus, wat uw dienaar betreft, aan voor de moeite.


cover



Studio: Video Film/Express

Regie: Joes Odufé
Met: Adèle Bloemendaal, Leen Jongewaard, Piet Römer, Edda Barends, Ronnie Bierman, Cor Witschge, Piet Hendriks, Willeke van Ammelrooy, Kees Brusse, Fons Rademakers, Ben Hulsmans

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Muzikale komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1969

Leeftijd:
AL

Speelduur:
42 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053010675


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij