:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMOKIN' ACES
SMOKIN' ACES
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-08-22
FILM
Filmmaker Joe Carnahan werkte zich enkele jaren geleden in de bekendheid met het voortreffelijke Narc. Nadien bevestigde hij zijn status als actieregisseur met de knallende voor BMW gemaakte kortfilm The Ticker. Even was Carnahan de regisseur van Mission: Impossible III, maar de man verliet het project met de nodige bombarie - "creatieve meningsverschillen" zoals dat heet. Maar in 2006 was er dan toch zijn volgende project en ondanks dat we al direct kunnen zeggen dat het geen meesterwerk geworden is, kon Smokin' Aces ons bekoren als spectaculair actietussendoortje. Dit is voor een groot deel te danken aan de indrukwekkende cast, die stuk voor stuk duidelijk genieten van hun rol. Vooral Ben Affleck is hilarisch is zijn korte rol. Ook Ryan Reynolds is uitstekend op dreef en duwt de film op eigen houtje al naar boven. Andy Garcia zit weer terug in grote films en terecht!

Het verhaal is daarentegen wel wat bij de haren getrokken en soms heb je ook een beetje het gevoel dat Carnahan iets teveel zijn best doet om Smokin' Aces hip te laten over te komen. De man is sowieso een begenadigd actieregisseur en laat dat ook in de film meermaals zien. De actiescènes zijn soms uitermate spectaculair en heerlijk over te top, hoewel het toch wat te proper blijft. Carnahan lijkt eveneens hitsig te worden van allerhande filmische trucjes zoals splitscreens, verkleuringen en snelle cuts, maar we kunnen onze lezers geruststellen dat je er als kijker geen epilepsieaanval aan over houdt en dat het allemaal mooi in de geschifte wereld van Smokin' Aces past.

De 17 miljoen dollar kostende actieknaller werd een hitje voor Universal en bracht wereldwijd bijna 57 miljoen dollar in het laatje. Op naar de volgende Carnahan!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is goed scherp en detailrijk, met een bevredigend contrast en dito schaduwdetail. De kleuren zijn bewerkt en Carnahan werkte met diverse filters, maar de zwarte tinten zijn solide en de huidtinten ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint is vrij van beschadigingen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een bevredigend gevoel van ruimte en dynamiek. De heldere dialogen zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. De subwoofer onderlijnt waar nodig. Hier en daar wordt het wel duidelijk dat een DTS-track nog wat meer kwaliteit had kunnen bieden.

EXTRA'S
We starten met een aangenaam stukje audiocommentaar ingesproken regisseur Joe Carnahan en monteur Robert Frazen. De twee heerschappen hebben een boel waardevols mee te delen en het geheel blijft bovendien lekker luchtig. Vervolgens hebben we een viertal verwijderde en/of verlengde scènes, helaas zonder enige vorm van informatie. De scènes zijn samen goed voor 9 minuten aan beeldmateriaal. In het blooperfilmpje (9 min.) wordt het duidelijk dat Ben Affleck NIET kan poolen en dat het een enorm leuke boel op de set was. Erg waardevol is een alternatief einde (1 min.). Maar de grootste brok van de extra's vind je in de vorm van een resem niet allemaal even informatieve featurettes. In "De Opstelling" (13 min.) komen de belangrijkste castleden aan het woord over hun personage en "Het Grote Wapen" (11 min.) is volledig gewijdt aan regisseur Carnahan. "Schiet Ze Neer: Stunts En Effecten" (4 min.) toont ons dan weer hoe het was om al het schiet- en stuntwerk tot een goed einde te krijgen. Helaas is de originele bioscooptrailer niet aanwezig.

CONCLUSIE
Flitsende gangster/actieprent met een indrukwekkende cast die elk hun stempel drukken, geslaagde zwarte humor en een geweldige soundtrack. Het schijfje van Universal heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, plus enkele leuke extra's.


cover
Studio: Universal

Regie: Joe Carnahan
Met: Ryan Reynolds, Ray Liotta, Jeremy Piven, Andy Garcia, Ben Affleck, Alicia Keys, Martin Henderson, Peter Berg, Common

Film:
7/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Weggeknipte scènes,
• Bloopers,
• Alternatief einde,
• 3 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij