:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> E.R. - SEIZOEN 8
E.R. - SEIZOEN 8
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2007-09-12
SERIE
Zorgt u er even voor dat het muisstil is in de kamer, maar dan ook muisstil. Hoort u dat geklop? Het gaat constant door en door. We hebben het natuurlijk over uw hartslag, indien u niks hoort kunt u best eens langsgaan op de spoedafdeling van het dichtsbijzijnde ziekenhuis. Op de spoedafdeling van County General, in Chicago, zijn hartproblemen bij momenten het kleinste probleem, want daar weet de afdelingen cardiologie wel raad mee.

Veel hectischer gaat het er aan toe wanneer een bus vol schoolkinderen betrokken is bij een ongeval, er zich een ontploffing voordoet in een chemische fabriek of een psychopaat het vuur opent op de bevolking. Het is dan aan de dokters en verpleegsters van de E.R. om alle slachtoffers proberen te redden, gaande van het kleinste kind tot de grootste crimineel.

Na 8 seizoen van de enorm succesvolle ziekenhuisserie E.R. zou je verwachten dat er stillaan sleet begint op te komen, maar niks is minder waar. Dankzij hele encyclopdieŽn vol medische kwalen, wissels binnen de cast en af en toe eens een goede ontploffing weten de schrijvers en de cast er de spanning er meer dan goed in te houden. Niemand ziet zijn favoriete personage graag vertrekken, maar het houdt de serie wel interessant natuurlijk. Ook in het achtste seizoen zitten er zo een aantal verschuivingen. Indien u verrast wil worden door die verschuivingen raden we u aan de onderstaande korte samenvattingen van de afleveringen alvast NIET te lezen.

Op het einde van de maand gaat in Amerika het 14e seizoen van start. Er zijn weinig series die het zo lang volhouden. Ironisch genoeg zit die andere al zeer lang lopende serie ook bij de Amerikaanse tv-zender NBC, we hebben het dan natuurlijk over Law & Order.

Indien u de serie al 7 seizoenen volgt, dan is ook dit seizoen weer een must. Kent u de serie nog niet? Dat hoeft geen bewaar te zijn, je kan zonder al te veel voorkennis makkelijk aanpikken aangezien het in de eerste plaats nog steeds gaat om het behandelen van de patiŽnten en slechts in de 2e plaats om het melodrama dat volgt uit de onderlinge relaties tussen het personeel van de spoedafdeling. Indien seizoen 8 bevalt, kan je dan nog steeds de eerste 7 seizoenen aanschaffen in de uiterst voordelige verzamelaarsbox!

AFLEVERINGEN
1. Four Corners
Het personeel van de spoedafbelding beleeft een rotdag, een dag die we te zien krijgen vanuit het standpunt van Weaver, Benton, Carter en Greene.

2. The Longer You Stay
Carter stemt er mee in om nog ťťn patiŽnt te zien, zelfs al is zijn shift eigenlijk afgelopen. Maar bestaat er op de E.R. wel zoiets als "snel nog ťťn patiŽnt" ? Ondertussen maakt Chen een fatale fout, tot groot ongenoegen van Weaver.

3. Blood, Sugar, Sex, Magic
Greene's dochter Rachel komt onverwacht op bezoek en daar is Corday helemaal niet tevreden mee. Malucci maakt het weer te bont, maar deze keer ontslaat Weaver hem wel.

4. Never Say Never
Susan Lewis is terug in Chicago en ze zoekt werk, in County General ? Na Malucci, vertrekt ook Chen van de spoedafdeling.

5. Start All Over Again
Corday is misschien drager van een besmettelijke bacterie, niet echt aan te raden als chirurg natuurlijk. Susan stort zich terug in het leven op de spoedafdeling en Benton moet wat moeilijke beslissingen treffen in verband met zijn zoon Reese.

6. Supplies And Demands
Het ziekenhuis wordt steeds achterdochtiger wanneer blijkt dat 4 patiŽnten van Corday op korte tijd overleden zijn aand infecties, kort na de operatie. De griep is voor de meeste mensen niet dodelijk, maar wat als griep uiteindelijk toch geen griep blijkt te zijn ?

7. If I Should Fall From Grace
Nieuwe studenten op de ER, eentje onder hen is Michael Gallant en die weet blijkbaar meer dan de gemiddelde student. Hij krijgt al meteen te maken met een tweedejaarsstudent geneeskunde die wat te verbergen heeft.

8. Partly Cloudy, Chance of Rain
Een ambulance is betrokken bij een ongeval en tot overmaat van ramp staat de hele boel onder hoogspanning. Weaver en Gallant moeten hun verbeelding gebruiken om de hoogzwangere vrouw in de ambulance zien te redden.

9. Quo Vadis?
Benton moet vechten om Be voogdij over zijn zoon Reese ... en de rest van de ER ziet het leven door een roze bril: Kovac wil trouwen, Carter en Lewis maken het gezellig en Weaver vraagt brandweervrouw Sandy Lopez uit.

10. I'll Be Home For Christmas
't Is Kerstmis en Carter zal het geweten hebben: zijn vader laat hem weten dat hij en zijn moeder gaan scheiden. Ondertussen spendeert Benton heel wat tijd met Reese en ontdekt zo dat er belangrijker dingen zijn dan zijn carriŤre.

11. Beyond Repair
Abby is jarig en ze zal die verjaardag niet snel vergeten: ze begint weer te drinken, ze probeert een rouwende jongen te troosten en moet een patiŽnt verborgen proberen te houden voor Carter.

12. A River In Egypt
Abby's buurvrouw wil niet toegeven dat ze mishandeld wordt, een rapper ontkent dat hij HIV heeft en Weaver wil haar geaardheid verborgen houden. Ondertussen duikt Chen weer op de spoedafdeling op.

13. Damage Is Done
Greene behandeld een vrouw waarvan de man en dochter gewond raakten door een briefbom, een bom die eigenlijk voor haar bedoeld was. Niet veel later moet hij met lede ogen toezien hij zijn dochter binnengebracht wordt op de spoedafdeling: ze nam een overdosis drugs in.

14. A Simple Twist Of Fate
Corday zet Rachel aan de deur en Carter's moeder wil een jongen met leukemie bijstaan, of toch niet? Ondertussen krijgt de spoedafdeling te kampen met een personeelstekort: een gratis ontbijt van een farmaceutisch bedrijf zorgt voor het ene na het andere geval van voedselvergiftiging.

15. It's All In Your Head
Greene's tumor s terug en deze keer kan er niet geopereerd worden, maar Greene durft het niet aan Corday te vertellen. De oorzaak van een ongeluk met een sneeuwscooter blijkt minder duidelijk dan eerst gedacht.

16. Secrets And Lies
Wanneer Carter, Kovac, Abby, Lewis en Gallant wat pret beleven met de bizarre inhoud van de tas van een patiŽnt, worden ze door Weaver op het matje geroepen. Resultaat: een seminarie over seksuele intimidatie voor de 5.

17. Bygones
Greene en Corday komen steeds minder goed overeen... en dan ontdekt zij dat hij weer ziek is. Een sportster wil geen orgaandonor zjn voor haar zus, want dan moet ze de grootste wedstrijd van haar leven missen.

18. Orion In The Sky
Greene helpt beginneling Pratt vooruit en neemt tegelijkertijd een belangrijk besluit over de hem nog resterende tijd.

19. Brothers And Sisters
Lewis haast zich naar New York wanneer ze een paniekerig telefoontje krijgt van haar nichtje Susie. Wat heeft Chloe nu weer uitgespookt ? Corday haast zich ondertussen naar Hawai om bij Greene te zijn.

20. The Letter
Op de spoedafdeling arriveert een brief van Greene voor iedereen die er werkt, met bijvoegsel van Corday. Het zal in County nooit meer hetzelfde zijn, bovendien blijkt Carter nu degene te zijn die al het langst op de ER van County General werkt.

21. On The Beach
Greene brengt zijn laatste uren duur op Hawai met zijn dochter Rachel en probeert haar nog wat bij te brengen over het leven en wat wel en niet belangrijk is. Rachel heeft daar echter geen oren naar.

22. Lockdown
Carter is nu de de facto chef van de ER en al meteen zit hij met een eerste crisis. Twee kinderen die al uren in de wachtzaal zitten, blijken symptomen te vertonen van de pokken, een ziekte die al decennia uitgeroeid zou moeten zijn. De hele spoedafdeling wordt in een mum van tijd onder quarantaine geplaatst.

BEELD EN GELUID
Al 3 jaar lang verzorgt Warner de uitgave van E.R. op DVD. Het ergste dat we hen in al die tijd hebben kunnen verwijten is dat aan elke aflevering van de serie geen miljoenen hebben gespendeerd om hier en daar een sporadisch vuiltje te verwijderen. Sterker nog, bij de eerste seizoenen heeft men zelfs extra moeite gedaan en dat terwijl niemand het had geweten indien ze dat niet zouden gedaan hebben. U bent de draad kwijt ? Begrijpelijk. Voor de dvd-release van het eerste seizoen ging iedereen er zomaar vanuit dat E.R. in het begin in full screen gefilmd werd. Voor een betere kwaliteit op DVD werd echter teruggegrepen naar de originele filmrollen en nu bleek toch wel dat men al van in den beginnen in widescreen bezig was?!

Veel van onze collega's in binnen- en buitenland waren overtuigd dat er geknipt was in het beeld, maar dat werd met een aantal screenshots al snel ontkracht. Sindsdien zijn alle seizoenen mooi in 1.78:1 anamorf op DVD gezet en naarmate we dichterbij 2007 komen, verminderde ook het aantal aanwezige beschadigingen in de prints. Op de beeldscherpte en de kleurverzadiging valt al helemaal niks aan te merken. Sommigen durven dan al eens beginnen mekkeren over wat grain links of rechts. Die personen willen we er toch even aan herinneren dat het medium film, pellicule wel degelijk analoog is. Naar gelang er een betere kwaliteit van film gebruikt wordt, zal de grain wel fijner worden, maar het is en blijft normaal! (tenminste zolang men analoog filmt natuurlijk). Zolang we niet te maken krijgen met regelrechte sneeuw in ons beeld, door veroudering of een derderangskopij, zal je ons niet al te snel horen klagen.

Na 7 seizoenen zijn we ondertussen wel al gewend aan de Dolby Surround 2.0 tracks die bij E.R. horen. We durven ons wel afvragen hoe de serie in 5.1 Surround zou klinken? De georganiseerde chaos van de spoedafdeling zou men op die manier nog net dat ietsjes beter kunnen overbrengen naar de eigen bioscoop, maar of dat dan echte meerwaarde heeft? In ieder geval voldoet de aanwezige 2.0 track prima: kraakhelder en perfect verstaanbaar, zo hebben we het graag.

EXTRA'S
Verspreid over de 3 schijfjes zijn er wat deleted scenes terug te vinden, op zich niet wereldschokkend, maar men heeft op z'n minst de moeite gedaan ze op te sporen in het archief. Daarbovenop staan er op het 2e schijfje ook nog een hele resem bloopers. Na 8 seizoenen lijdt de patiŽnt blijkbaar nog altijd aan bloedarmoede, wat een leven ...

CONCLUSIE
In het 8ste seizoen komt de spoedafdeling onder heel wat druk te staan: een aantal (jonge) oude rotten verlaten County General, nog anderen komen terug en sommige gezichten zijn gewoon nieuw. Aan sneltreintempo wordt je meegesleurd in de wereld van E.R., wat de serie bovendien ook heel makkelijk te herbekijken maakt. Op technisch vlak hebben we zoals gewoonlijk geen reden tot klagen en qua extras kunnen we zoals gewoonlijk weer wel klagen. Laat het echter niet te veel aan uw hart komen, want dan bent u er misschien niet meer voor het 9e seizoen van E.R.!


cover
Studio: Warner

Regie: Diverse
Met: Anthony Edwards, Noah Wyle, Laura Innes, Alex Kingston, Paul McCrane, Goran Visnjic, Maura Tierney, Sherry Stringfield, Michael Michelle, Erik Palladino, Ming-Na, Sharif Atkins, Eriq La Salle

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
946 min.

Type DVD:
DS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0,
Frans Dolby Surround 2.0,
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
ē Deleted Scenes,
ē Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij