:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATTLEFIELD EARTH
BATTLEFIELD EARTH
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-09-13
FILM
Anno 3000 wordt de mensheid met uitsterven bedreigd sinds de buitenaardse invasie duizend jaar geleden door de Psychlo's. De defensie van de aarde is in negen minuten overmeesterd en vernietigd door deze buitenaardse wezens. De enkele overlevenden worden als slaaf gebruikt of wonen in primitieve en geïsoleerde omstandigheden in de bergen. Eén van de machtigste figuren op aarde is Terl (John Travolta), hoofd beveiliging van de monsterlijke Psychlo's. Het is zijn ultieme doel om heerser van het heelal te worden en hij gaat daarvoor letterlijk over lijken. Jonnie Goodboy Tyler (Barry Pepper) wordt als slaaf gedwongen in de mijn te werken. Hij staat ogenschijnlijk machteloos tegenover de sterke Terl, het Psychlo-imperium en de machines, maar met een plan trekt Jonnie ten strijde om samen met de rest van de mensheid de aarde te heroveren.

Battlefield Earth
is gebaseerd op het boek van L. Ron Hubbard, auteur van sciencefictionverhalen en stichter van de controversiële "The Church Of Scientology" waarvan hoofdrolspeler John Travolta al lang lid is. Desondanks de grote marketingbudgetten en de naambekendheid van Travolta kreeg Battlefield Earth niet het verhoopte succes en werd het een gigantische flop. Niet zo verwonderlijk als je de prent bekijkt: de actiescènes mogen dan al netjes gecoördineerd zijn en de speciale effecten op enkele momenten na meer dan geslaagd, de film gaat echter de dieperik als gevolg van een voorspelbaar scenario vol plotgaten en de ronduit barslechte vertolking van de hoofdpersonages. Spanning is ook al nergens te bespeuren. Het basiside mag dan al niet echt bijster origineel zijn, de uitwerking ervan kon veel beter.

BEELD EN GELUID
Op technisch vlak scoort deze dvd hoge toppen. De film heeft een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er zeer goed uitziet. Het gebruik van verschillende gele, groene en blauwe kleurtinten bepaalt in grote mate de sfeer van de film en die komt dankzij de uitstekende beeldtransfer perfect tot uiting. Het beeld is haarscherp en biedt heel veel detail. Het contrast is optimaal geregeld en bevat diepe en solide zwarttinten. Nergens merk je enige vorm van printbeschadigingen of compressiefoutjes. De Dolby Digital 5.1-audiomix (384 kbps) klinkt fantastisch en weet de beschikbare kanalen perfect te benutten. De track is vrij aggressief en gaat diep door in de lage tonen. De surrounds worden vrijwel continu gebruikt voor allerlei achtergrondgeluiden en effecten.

EXTRA'S
Warner voorziet deze release van een heleboel extra's die niet Nederlands ondertiteld zijn. We gaan van start met een audiocommentaar door regisseur Roger Christian en production designer Patrick Tatopoulos. Beide heren hebben heel wat over de film en de productie te vertellen, maar al gauw blijkt dat ze iets te enthousiast zijn en door elkaar beginnen te praten wat verwarrend overkomt voor de kijker. Twee korte featurettes gaan dieper in op de visuele effecten uit de film en tonen hoe John Travolta tot Psychlo wordt herleid. Vervolgens biedt de documentaire "Evolution and Creation" een blik achter de schermen aan de hand van beelden en interviews met cast en crew. Gedurende een 8-tal minuten krijg je een doorlopende storyboardmontage te zien met de bijhorende scènes uit de film. De gebruikelijke bioscooptrailer en tv-spots zijn eveneens van de partij, alsook een pagina met de opsomming van de acteurs en welke rol ze precies in de film spelen. Heb je een DVD-ROM kan je ook nog enkele weblinks aanklikken.

Dat is echter niet alles. Deze dvd bevat een aantal easter eggs die heel makkelijk op te sporen zijn. Zo wordt de kijker nog getrakteerd op enkele korte behind-the-scenes-filmpjes die je niet alleen via de menu's kan oproepen, maar ook tijdens de audiocommentaar kan starten door op de "enter"-toets te drukken telkens als er onderaan het scherm een logo verschijnt.

CONCLUSIE
De film is maar een povere bedoening als het op verhaal en vertolkingen aankomt. De actiescènes en speciale effecten zijn wel best te pruimen. De dvd op zich is een pareltje en biedt een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een heleboel extra's. Eerst huren misschien?


cover
Studio: Warner

Regie: Roger Christian
Met: John Travolta, Barry Pepper, Forest Whitaker, Kim Coates, Richard Tyson

Film:
3/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931185660


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaar van R. Christian & P. Tatopoulos
• Bioscooptrailer
• TV-Spots
• "Evolution and Creation"
• Korte film over de visuele effecten
• Korte film "John Travolta Make-up Test"
• Storyboard-montage
• Weblinks
• Easter Eggs

Andere recente releases van deze maatschappij