:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIRMIN
FIRMIN
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-03
FILM
Boksen is voor Firmin Crets (Chris Van Den Durpel) a way of life! Hij was ooit bijna kampioen van België, maar slijt tegenwoordig zijn dagen als klusjesman in Knock-Out, de boksclub van zijn gewezen tegenstander Freddy White (Jan Decleir). Wanneer Mohammed (Said Assissi) zich in de club aanbiedt, zet de slinkse White deze zonder pardon aan de deur. Het toeval wil echter dan Mohammed eigenlijk op zoek was naar Firmin, welke volgens hem 'de beste bokser is die België ooit gekend heeft' en graag door hem zou getraind worden. Na veel vijven en zessen is Firmin besluit om hem onder zijn hoede te nemen. Maar dit is helemaal niet naar de zin van Freddy White...

Als er nu één persoon op deze wereld géén fan is van de bijwijlen flauwe typetjes dan is het ondergetekende wel! En dit is allemaal te wijten aan de miserabele miskleun gekend als Oesje, de eerste langspeler gebaseerd op een creatie van Chris Van Den Durpel uit 1997. Ondanks dat de film nog een behoorlijk succes was, waren de critici niet mals voor de Ludo Cox-film. En terecht! De humor was ver zoek in het kinderlijke scenario. Nu met het grote succes van zowat alles wat 'Vlaamse Cinema' is vonden the powers that be het schijnbaar ook nodig om een ander typetje - zijnde Firmin Crets, de bokser uit Gent - zijn bioscoopuitstapje te gunnen. Kreeg al spastische stuiptrekkingen bij het idee alleen al! Dat de prent zou gerealiseerd worden door de gerespecteerde regisseur Dominque Deruddere was een in onze ogen bizarre keuze, maar bij nader inzien misschien ook nét hetgeen wat de film gered heeft. De grappen zijn nog steeds niet van een hoog niveau (of wat had je gedacht?), maar dankzij het verrassende inlevingsvermogen van Chris Van Den Durpel valt er toch nog redelijk wat af te lachen. Waar Van Den Durpel in zijn sketches weinig tot geen emoties tentoon kon spreiden, kan hij hier kiezen uit een waaier aan verschillende gevoelens. Dit maakt van een simpel en normaal gezien bordkartonnen typetje als Firmin Crets toch al meer een mens van vlees en bloed. Of dat alleen maar de verdienste is van Van Den Durpel of dat Deruddere - doe zelf het verhaal wilde neerpennen - hier ook een aandeel in heeft laten we in het midden. Zelfgeschreven of niet: het scenario is nog steeds niet meer dan een flinterdun underdog-verhaaltje (en Rocky is trouwens nooit ver weg, maar dan vergezeld met Paul Severs in plaats van "Eye of the Tiger"). Firmin heeft dan weer wel een goed tempo - mede dankzij de vakkundige montage van Philippe Ravoet - en Deruddere's regie is dik in orde. Spijtig dat de man in zijn film een weinig subtiele boodschap tegen racisme heeft gestopt, want dit komt hier en daar nogal geforceerd over. Firmin kan verder buigen over prima acteerprestaties. Jan Decleir is zoals steeds goed, maar we waren nog het meest gecharmeerd door de straffe madammen Annick Christiaens en Catherine Kools! De aanwezige boksscènes zijn redelijk goed gedaan en ook de aanwezige computereffecten voor de koddige hamster van Crets zijn puik voor een Belgische prent. Schreeuwlelijk Raymond Van Het Groenenwoud verzorgde de muziek, en hoewel het onze smaak niet is past deze mooi bij de sfeer van dit tegen verwachtingen in 'vermakelijke Vlaams filmpje'.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er goed uit, met een behoorlijk contrast en dito schaduwdetail. Hetgeen onmiddellijk opvalt is de gele schijn die over heel de film hangt. Maar we kunnen U geruststellen: dit was de intentie van de filmmakers! De soms redelijke hoeveelheid filmgrain daarentegen lijkt me niet de bedoeling te zijn. Er zijn dan ook redelijk wat softere momenten aanwezig, met onrustige achtergronden. Verder is de scherpte bevredigend. De gebruikte filmprint oogt proper en is vrij van dramatische oneffenheden. Digitale compressiefoutjes blijven eveneens beperkt tot het minimum. De Vlaamse Dolby Digital 5.1-track klinkt goed, met heldere, verstaanbare dialogen. De muziek en geluidseffecten komen prima tot hun recht. De aanwezige DTS 5.1-track klinkt een tikkeltje ruimer en er is eveneens een Vlaamse Dolby Surround 2.0-spoor aanwezig.

EXTRA'S
De hoofdbrok is een 25 minuten durende documentaire over het maken van de film, waarin de voornaamste cast- en crewleden even aan het woord komen en we een kijkje krijgen achter de schermen. Verder ontdekken we nog een behoorlijk uitgebreide fotogalerij, de teaser en natuurlijk de originele bioscooptrailer.

CONCLUSIE
De tweede film rond een Van Den Durpel typetje werd een solide hit in de zalen en terecht! Zonder grote kunst te zijn is Firmin een amusante komedie, met enkele puike acteerprestaties, behoorlijke bokssequenties en een CGI-hamster. De technische specificaties zijn dik in orde en het bonusmateriaal is leuk om eens te bekijken.


cover
Studio: Universal

Regie: Dominique Deruddere
Met: Chris Van Den Durpel, Jan Decleir, Sais Assissi, Catherine Kools, Annick Christiaens

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams DTS 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Teaser,
• Bioscooptrailer,
• Making Of,
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij