:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONDO CANE
MONDO CANE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-08
FILM
Mondo Cane
De Italiaanse regisseurs Prosperi en Jacopetti switchen in hun schandaalklassieker Mondo Cane tussen beelden van de wilden of de zogenaamde barbaarse volkeren en de 'beschaafde moderne mens'. Je zit werkelijk met wijd opengesperde mond te kijken naar wat een vreemde - én vooral gruwelijke dingen - de mens kan uithalen en dan nog vooral tegen dieren! Het geheel heeft de tand des tijd niet goed doorstaan en komt dan ook behoorlijk gedateerd over.

Mondo Cane 2 (Staat niet vermeld op de cover!)
Na het schandaalsucces van Mondo Cane kon een vervolg niet uitblijven en zo was er twee jaar later de briljant getitelde sequel: Mondo Cane 2. Aan de hand van ongebruikt filmmateriaal van het origineel en nieuwe beelden van vreemde kuren van oude lelijke wijven, bizarre gebruiken van al lang verdwenen stammen en veel te veel dierenleed proberen Prosperi en Jacopetti ons wederom duidelijk te maken dat de mens een behoorlijk geschift wezen is. Nog tammer dan het al erg gedateerde eerste deel heeft Mondo Cane 2 de dag van vandaag nog de 'shock value' van een gemiddelde aflevering van Samson en Gert: een totaal overbodig en nutteloos tweede deel.

De beruchte sixties sensatiedocumentaires Mondo Cane en zijn eerste en tevens zwakkere sequel krijgen van distributeur DFW een tweede kans in hun prestigieuze "Essential Cinema"-collectie. Hoewel er helemaal niets 'essentieel' is aan deze documentaires (buiten dan de inderdaad straffe score van Riz Ortolani bij de eerste, waarvan het nummer "More" genomineerd werd voor een Oscar!) en al zeker niets aan de uitvoering die inderdaad gewoon een port is van de eerste dvd van de eerder op deze pagina's besproken The Shockumentary Box. Voor de volledige bespreking en verdere info kan u hier terecht.

BEELD EN GELUID
Aangezien het gewoon een port is van de eerste dvd uit The Shockumentary Box nemen we gewoon ook ongeveer onze beschrijving van beeld en geluid over: De beide documentaires worden qua beeld (origineel 1.33:1) geplaagd door dezelfde mankementen. Zo ogen de kleuren telkens behoorlijk gedateerd, is er vrij veel filmgrain aanwezig en hebben we regelmatig beeldflikkeringen kunnen waarnemen. De gebruikte prints zijn bovendien steeds doorzeefd met vuiltjes en beschadigingen! De Italiaanse Dolby Surround 2.0-tracks zijn bij de twee Mondo Cane's erg beperkt, met steeds wat ruis en kraakjes. Documentaires lenen zich meestal niet tot spectaculaire geluidseffecten, maar wat we hier voorgeschoteld krijgen tart alle verbeelding. Zo lijkt er bij Mondo Cane vanaf ongeveer 00:51:58 op de achtergrond een Franse (en even later nog een Italiaanse!) track van een totaal ander programma door te komen. Dit is bij momenten erg storend! Bestaat er dan niet zoiets als eindcontrole?

EXTRA'S
De nog slechtere sequel krijgt u er eigenlijk zomaar cadeau bij, dus deze zullen we maar als een 'extra' tellen. En néén deze gaat niet weg... ook niet als U bijbetaalt!! Verder ook nog een boekje met notities over de film.

CONCLUSIE
Distributeur DFW maakt zijn goede naam weer waar met een bepaalde productie OPNIEUW uit te brengen met nog stééds dezelfde fouten. We konden in onze bespreking van The Shockumentary Box al moeilijk Mondo Cane aanraden en dit blijft zo. Of er nu een nieuw hoesje én een boekje bijzit of niet!


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Franco E. Prosperi en Gualtiero Jacopetti
Met: -

Film:
4,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
4/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1962 - 1963

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 - 95 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bonusfilm: Mondo Cane 2
• Boekje met liner notes

Andere recente releases van deze maatschappij