:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEARL HARBOR
PEARL HARBOR
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-02-24
FILM
De compleet onverwachte Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 eiste duizenden slachtoffers en zal voor eeuwig een zwarte bladzijde beslaan in de Amerikaanse geschiedenis. De film vertelt uiteraard dit verhaal maar deze feiten worden eerst voorafgegaan door een lang uitgesponnen driehoeksrelatie. Jonge piloten Rafe (Ben Affleck) en Danny (Josh Hartnett) zijn de beste vrienden. Rafe, de meest extraverte van de twee, wordt verliefd op de verpleegster Evelyn (Kate Beckinsale). Later krijgt hij van zijn overste de kans om in Engeland mee te strijden tegen de Duitsers. Echter het noodlot slaat toe en Rafe stort neer. Zo groeien Danny en Evelyn naar elkaar toe en starten ze een relatie. Rafe blijkt echter niet dood en wordt bij zijn terugkomst met deze situatie geconfronteerd. En dan besluiten de Japanners hun verrassingsaanval op Pearl Harbor uit te voeren. Terwijl de aanval in alle hevigheid losbarst en deze drie jonge mensen onderling hun eigen oorlog uitvechten, verklaart president Franklin Roosevelt (Jon Voigt) de oorlog aan Japan en wordt een vergeldingsactie voorbereid.


Regisseur Michael Bay had enkele jaren geleden met Armageddon een schot in de roos geschoten. Aan de film hing een prijskaartje van maar liefst 140 miljoen dollar maar bracht aan de kassa's 450 miljoen dollar op. Bay ging op zoek naar een vervolgfilm om het succes verder te zetten doch vond echter geen passend project. Wanneer het voorstel tot verfilming van Pearl Harbor onder zijn neus geschoven werd, reageerder Bay eerder gematigd enthousiast. Toen producent Jerry Bruckheimer en scenarist Randall Wallace op de proppen kwamen, was de samenwerking echter snel beklonken. Pearl Harbor werd lang voor de release de Titanic van de 21e eeuw genoemd, waarbij een tragisch liefdesverhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van een historisch drama. Vlot verliep de productie echter nooit, het uitgangspunt van de film was dan wel een feit, financieel kwam het project niet van de grond. De vooropgestelde 180 miljoen dollar wou Disney niet ophoesten waardoor er ferm diende bespaard te worden in het budget. Acteurs als Kevin Costner en Charlize Theron haakten af, in de lonen van de overige acteurs werden fel gesnoeid en regisseur Michael Bay pompte zelfs 5 miljoen dollar eigen kapitaal in het project. De release zelf viel een beetje tegen en de filmcritici haalden de prent genadeloos onderuit. De film kent een veel te lange aanloop te wijten aan een weinig boeiende driehoeksrelatie waarbij het een eeuwigheid duurt vooraleer de actie losbarst en de aanval op Pearl Harbor van start gaat. Historische feiten worden ook niet helemaal correct weergegeven, dat heeft scenarist Randall Wallace zelf toegegeven. Dat het Amerikaans patriottisme nog maar eens opgehemeld wordt, tot daar aan toe, we zijn van hen niet anders gewend, maar historische feiten verdraaien gaat toch een beetje te ver. De geloofwaardigheid neemt hierdoor een geweldige duik in de dieperik. Het waarom van deze aanval wordt in de film ook niet uitgelegd, het blijft allemaal een beetje vaag. De aanval op Pearl Harbor zelf is mooi in beeld gebracht en toont nogmaals aan dat de grens van digitale effecten nog lang niet bereikt is. Maar overdaad schaadt en regisseur Michael Bay toont de kijker een aaneenschakeling van getruceerde en opgeklopte beelden. Meeslepend wordt het jammer genoeg nauwelijks en dat is dus grotendeels te wijten aan de trage opbouw van het verhaal dat bol staat van cliché-dialogen, en de matige acteerprestaties van de acteurs. Op geen enkel moment voel je sympathie of voel je je verbonden met deze stereotiepe personages. Pearl Harbor is de zoveelste overhypte film uit Hollywood.


BEELD EN GELUID
De film wordt op deze DVD in het oorspronkelijke 2.35:1 beeldformaat gepresenteerd en is bovendien anamorfisch. De beeldkwaliteit is uitstekend en bevat veel detail en scherpte. Het contrast is prima en de zwarttinten zijn diep en solide. Heel af en toe merk je wel minieme ruis en bij één scène waren er trillende beeldlijnen zichtbaar. De Engelse Dolby Digital 5.1 (384 kbps) klinkt ondanks de lagere bitrate heel overtuigend en weet alle beschikbare kanalen ten volle te benutten. Voornamelijk de surrounds worden agressief aangesproken waarbij split-surround eveneens wordt toegepast. De actiescènes worden extra benadrukt door de lage tonen. Daarbij blijven dialogen constant verstaanbaar en perfect te volgen.

EXTRA'S
Pearl Harbor is reeds sinds december vorig jaar verkrijgbaar in twee versies, een single disc editie met enkel de film ('vanilla' versie) en een special edition met enkele extra's waaronder een making of. De versie die wij hier bespreken is de 'vanilla' versie en bevat dus geen extra's.


CONCLUSIE
Voor romantische zielen is deze film misschien een aanrader. Speel je liever op zekerheid kan je de DVD nog altijd eens huren vooraleer tot aankoop over te gaan. Technisch is met deze release dan weer niets aan de hand, zowel beeld- als geluidskwaliteit scoren hoge punten. De special edition bevat bovendien nog een tweede schijfje met enkele extra's.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Michael Bay
Met: Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, Alec Baldwin, Tom Sizemore, Jon Voight, Cuba Gooding Jr.

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
178 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
87118759930829


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij