:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWO AND A HALF MEN - SEIZOEN 3
TWO AND A HALF MEN - SEIZOEN 3
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-01-15
SERIE
Tot het najaar van 2005 kon de Amerikaanse sitcom Two and a Half Men steeds profiteren van het bijzonder succesvolle Everybody Loves Raymond als lead-in op zender CBS. Hoewel de serie dus hoge kijkcijfers haalde, bleef de vraag of het publiek ook zou blijven hangen zonder de hulp van Ray Romano. Toen die er in mei 2005 de brui aan gaf, kreeg Two And A Half Men een ankerfunctie op de maandagavond en moest de serie bewijzen dat zij ook op eigen benen kon staan. Deze vuurproef werd met verve doorstaan. De kijkcijfers kenden immers geen dip. Integendeel, steeds meer Amerikanen leerden playboy Charlie Harper, zijn ongeluk aantrekkende broer Alan en diens inmiddels 12-jarige zoon Jake kennen. En dat is maar goed ook, want ook in het derde seizoen blijft Two And A Half Men waarschijnlijk de meest constant en universeel grappige sitcom van het moment.

Met een eenvoudige, reeds honderden malen eerder als onderwerp voor een comedy gebruikte premisse is het nochtans niet gemakkelijk grappig te blijven. De situaties waarin Charlie, Alan en Jake belanden heb je stuk voor stuk al eerder gezien – vaak zelfs in vroegere afleveringen van Two And A Half Men – en je kan zelfs stellen dat de humor zowel visueel als verbaal is blijven hangen ergens halverwege de jaren zeventig. Naast de uitmuntende cast die ik in besprekingen van de vorige seizoenen al heb bewierookt, zijn het echter voornamelijk de schrijvers die van de serie een grote hit gemaakt hebben. Keer op keer vinden zij een briljant evenwicht tussen toegankelijke, soms zelfs boerse humor en intelligente dialogen. De woorden die van de tongen van Charlie Sheen, Jon Cryer of Caonchata Ferrell rollen hadden geschreven kunnen zijn door een Groucho Marx of Ernst Lubitsch, zo gepolijst zijn ze. Een episode van Two And A Half Men heeft dan ook veel weg van een screwballcomedy uit de jaren dertig of veertig, vol seksueel innuendo en fysieke humor en dat zeg ik als het grootst mogelijke compliment.

Het nadeel van een langlopende reeks is dat er toch een zekere evolutie in moet zitten om geloofwaardig te blijven. In de eerste twee seizoenen moesten de makers zich daar nog weinig van aantrekken, maar eenmaal aflevering vijftig voorbij zetten ze voorzichtige stappen richting karakterevolutie, die een sneeuwbaleffect hebben naarmate het derde seizoen naar zijn einde loopt. En dus hakken de schrijvers stukje bij beetje het egoïstische playboy-imago van Charlie weg en krijgen ze hem niet enkel zo ver om een langdurige monogame relatie aan te gaan, maar zelfs het huwelijk in overweging te nemen. Met Alan doen de scenaristen net het omgekeerde. Hij vindt zowaar een vaste bedpartner die het woord bimbo alle eer aandoet. De enige die niet schijnt te veranderen is Jake. Hij wordt dan wel 12 jaar, zijn ontluikende puberteit komt nauwelijks aan bod en hij blijft het naïeve kind dat over alles wil meepraten zonder het besef te hebben van wat de seksuele innuendo's betekenen.

Met de toevoeging van vaste vriendinnen voor de Harperjongens zet Two And A Half Men kortom een karakterevolutie van de protagonisten in, maar verliest de reeks aan kracht omdat de centrale premisse en de bekende stereotypes doorbroken worden. De Charlie waar we van houden spuwt nog steeds geestige oneliners, maar is niet (altijd) meer de zorgeloze playboy. Alan blijft weliswaar een loser eerste klas, maar wel eentje die een paar uur per dag sekst met een stoot van half zijn leeftijd. De komische mogelijkheden hiervan benutten de schrijvers optimaal, maar bizar genoeg schijnen de nieuwe situaties minder ruimte voor variatie te hebben dan de oude, ééndimensionale stereotypes. Het houdt geen steek, maar het is zo. Het blijft bijgevolg afwachten hoe Two And A Half Men zal evolueren in de vierde reeks. De laatste episode van de serie drie eindigt immers op een klifhanger die voorgoed het gezellige, hilarische, vertrouwde status quo van een verfrissend onpretentieuze sitcom dreigt te verstoren.AFLEVERINGEN
Disc 1
49. Weekend In Bangkok With Two Olympic Gymnasts
Bij het herstellen van een schotelantenne valt Alan van het dak. Met twee gebroken armen en een ontwrichte nek kan hij niet voor Jake zorgen en dus moet Charlie zijn taken overnemen. Die ondervindt aan den lijve dat het opvoeden van een twaalfjarige geen rozengeur en maneschijn is.

50. Principal Gallagher's Lesbian Lover
Jake dreigt van school gestuurd te worden na het maken van een spottekening over een meisje uit zijn klas met grote borsten. Terwijl Alan probeert de schade te herstellen, moet Charlie tijdelijk secretaresse spelen in diens chiropractorpraktijk. Wanneer hij een 'masseuse' in dienst neemt gaan de poppetjes echter aan het dansen.

51. Carpet Burns And A Bite Mark
Alan houdt al enkele weken voor zijn zoon en broer verborgen dat hij opnieuw aan het daten is met Judith. Hij vermoedt zelfs dat zijn stukgelopen huwelijk opnieuw een kans op slagen heeft. Een nachtelijk rendez-vous in het bubbelbad vormt echter een ruw ontwaken uit die droom.

52. Your Dismissive Attitude Towards Boobs
Wanneer Berta voor enkele dagen het huis intrekt, voedt ze een sluimerende onvrede tussen Charlie en Alan. Die laatste besluit na een aantal fikse ruzies een eigen stulpje toe zoeken voor hem en Jake. Maar met wat hij per maand overhoudt na belastingen en alimentatie kan hij zich niet veel veroorloven.

53. We Called It Mr. Pinky
Wanneer een vriendin van Charlie hem zegt dat ze van hem houdt, komt hij niet verder dan te antwoorden met 'Dank je'. Bang dat hij zijn hele leven zonder één betekenisvolle relatie zal doorbrengen, vraagt hij Rose om hulp. Haar diagnose luidt dat de grond van Charlies misogynie in de relatie met zijn moeder ligt.

54. Hi, Mr. Horned One
In deze speciale Halloweenaflevering heeft Charlie een affaire met een duivelaanbidster die Alan vervloekt en met Charlie een kind wil verwekken dat de naam Giglamesj moet dragen en de wereld in duisternis zal dompelen.

Disc 2
55. Sleep Tight, Puddin' Pop
Na een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje voor Rose belandt Charlie in bed met zijn stalkster. Prompt staat haar vader aan deur om naar mogelijke huwelijksplannen te polsen. Daar komt uiteraard niets van in huis, maar Roses vader valt wel als een blok voor Evelyn. En dan komt een onaangenaam familietrekje naar boven.

56. That Voodoo That I Do Do
Wanneer een balletlerares Charlies avances zonder boe of ba afwijst, is de playboy in eerste instantie van zijn stuk. Dit is hem nog nooit overkomen! Maar Charlie is niet van plan op te geven. Hij schrijft Jake in voor balletles in de hoop haar zo voor zich te winnen. Dat lijkt nog te lukken ook, tot ergernis van de jaloerse Jake.

57. Madame And Her Special Friend
Het klikt tussen Alan en zijn bejaarde buurvrouw. Zij is bovendien schatrijk en wil hem een pand schenken in L.A. om in te richten als chiropractisch centrum dat zijn naam zal dragen. Daarvoor vraagt ze wel iets in ruil: stomende seks.

58. Something Salty And Twisted
Alan heeft eindelijk door dat hij zijn ganse leven lang naar de pijpen van vrouwen heeft gedanst en is het beu. Voor goede raad gaat hij terecht naar zijn broer. Misschien toch niet zo’n wijs besluit, want die raadt een dieet van drank en losse zeden aan.

59. Santa's Village Of The Damned
Alan is een relatie begonnen met de lerares van zijn kookgroep. Zij schotelt Charlie en Alan het ene heerlijke gerecht na het andere voor wat zich laat voelen op de weegschaal. Toch kijken de broers reikhalzend uit naar het kerstdiner. Maar op 25 december komt ook de ware aard van de kookgodin naar boven.

60. That Special Tug
Tijdens bezoekjes aan een bibliotheek en een bioscoop krijgt Alan een mentale instorting. Charlies grootste probleem hiermee is dat hij daarvan getuige moest zijn. En dus zoekt hij een psychiater op die hij over de last met zijn broer vertelt.Disc 3
61. Humiliation Is A Visual Medium
Dat Charlie dit nog zou meemaken! Hij en Mia hebben nu al een tijdje een relatie, maar zijn nog niet van bil gegaan. Daar kan hij mee leven omdat hij vermoedt dat zij wel eens de ware kon zijn. Zijn voorstel om tot de consummatie van hun liefde losse scharrels toe te laten, valt echter niet in goede aarde.

62. Love Isn't Blind, It's Retarded
Wanneer seks dan toch op het menu komt te staan voor Mia wil Charlie er een romantische eerste keer van maken, maar dat loopt niet zoals gepland. Alan begint ondertussen een relatie met de hersenloze ex-scharrel van zijn broer, Kandi.

63. My Tongue Is Meat
Mia probeert Charlie een gezondere levensstijl aan te praten, maar is ontzet te horen dat hij haar raad met de voeten treedt. Huishoudster Berta vindt trouwens dat Charlie serieus onder de sloef van zijn vriendin ligt, wat heftige reacties ontlokt.

64. Ergo, The Booty Call
Jake’s verjaardag belooft niet veel goeds voor Alan. Hij zal er immers Kandi – half zo oud en met een tiende van zijn intelligentie – moeten voorstellen als zijn nieuwe vriendin. Ook het liefdesleven van Rose staat niet stil. Is ze eindelijk over Charlie heen?

65. The Unforgettable Little Schnauzer
Charlie is genomineerd voor een belangrijke jingleprijs, maar weigert de ceremonie bij te wonen uit angst voor de achtste maal op rij te verliezen van zijn rivaal. Zijn familie brengt hem op andere gedachten, maar of dat nu zo verstandig was…

66. The Spit-Coverd Cobbler
Als Kandi’s auto het begeeft en ze niet veel later een duur tandartsbezoekje nodig heeft, komt Alan tot het besef dat hij niet vermogend genoeg is om zowel Judiths alimentatie te betalen als een lekker jong ding te onderhouden.

Disc 4
67. Godly Moses, She's A Muffin
Kandi trekt in bij Alan, zeer tot ongenoegen van Charlie die sowieso slecht gezind is omdat hij in geen weken van bil is gegaan. De spanning in huis is dan ook om te snijden en het duurt niet lang eer de bom barst.

68. Always A Bidesmaid, Never A Burro
Hoe ingewikkeld wil je het hebben? Alan probeert zich te verzoenen met Kandi die is ingetrokken bij zijn ex-vrouw Judith die het aanlegt met haar vader terwijl haar moeder met Charlie het bed induikt.

69. And The Plot Moistens
Alan krijgt wel seksuele gratificatie van Kandi, maar een goed gesprek kan hij niet met haar voeren. Daarom 'gaat hij vreemd' met Jake's lerares. Die staat ook in voor de jaarlijkse schoolmusical en geeft de toondove Jake zonder dralen de hoofdrol.

70. Just Once With Aunt Sophie
Jake gaat naar zijn eerste officiële feestje waar ook meisjes op uitgenodigd zijn. En bij wie kan hij beter terecht voor een goed vader-zoongesprek over vriendinnetjes en hoe ze binnen te doen dan bij oom Charlie?

71. Arguments For The Quickie
Mia's danstroep is in de stad en Charlie's ex heeft een heel bijzonder verzoek voor hem. Ze wil zijn sperma gebruiken om zwanger te geraken. Dit zet de playboy aan het denken over het feit of hij wel de vader wil zijn van een kind dat hij nooit zal zien.

72. That Pistol Packin' Hermaphrodite
De kogel is door de kerk: Charlie en Mia zullen in het huwelijksbootje stappen. Vooraleer dat gebeurt moet Charlie echter de goodwill van zijn toekomstige schoonfamilie winnen. Alan gooit zich inmiddels vol overgave in de rol van wedding planner.BEELD EN GELUID
Weergegeven in het originele uitzendformaat van 16:9 oogt de beeldtransfer van de reeks prima. Scherpte en contrast zijn uitstekend, maar vooral het heldere, vrolijke kleurenpalet springt in het oog. De soundtrack bestaat uit een stereospoor met een uitmuntende mix die de gevatte dialogen helder en dynamisch uit de boxen laat trillen.

EXTRA'S
Spijtig genoeg bevatten de vier disk geen tweeëneenhalve nanoseconde bonusmateriaal.

CONCLUSIE
De derde reeks van Two And A Half Men blijft de hilarische grappen kwistig rondstrooien en boet nauwelijks iets in aan aanstekelijke charme. De karakters worden wat uitgediept en krijgen ruimte om te evolueren, wat nieuwe komische situaties oplevert, maar waarvan de toekomst nog moet uitwijzen of het de juiste creatieve richting is. Beeld en geluid ogen prima, maar de bonussectie is kaler dan een toupetloze Donald Trump.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Charlie Sheen, Jon Cryer, Angus T. Jones, Marin Hinkle, Holland Taylor, Melanie Lynskey, Conchata Ferrell, April Bowlby, Emmanuelle Vaugier

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005-06

Leeftijd:
6

Speelduur:
504 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij