:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NATIVITY STORY, THE
NATIVITY STORY, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-20
FILM
Eigenlijk zou U dit welbekende verhaal achterstevoren moeten kunnen spellen in vier talen en met uw ogen dicht, maar als de goede christenen die we zijn bij DVDinfo doen we het nog één keertje uit de doeken:

Maria (Keisha Castle-Hughes) wordt tegen haar zin uitgehuwelijkt aan Jozef (Oscar Isaac), een ietwat oudere landbouwer uit het dorp. Wanneer Maria op een dag van de engel Gabriel (Alexander Siddig) te horen krijgt dat ze de Messias zal baren, beseft de jonge vrouw dat ze een belangrijke taak voor de boeg heeft. Uit angst voor de reacties van haar strenge ouders en Jozef - en om wat te bezinnen - trekt ze naar Elizabeth (Shohreh Aghdashloo) die overigens eveneens zwanger is. Bij haar thuiskomst, ondertussen mét ronde buik, heeft Maria het al snel verkorven bij de dorpsgenoten. Haar vader is furieus omdat Maria elk gebod heeft gebroken. Jozef is ook in alle staten, maar draait snel bij wanneer hij in een droom aangesproken wordt door de engel Gabriel. De voorspelling - dat de Messias geboren gaat worden in de heilige stad Bethlehem en dat hij uiteindelijk zal uitgroeien tot een koning van alle mensen - maakt koning Herodes erg bang. Hij beveelt alle inwoners om terug naar hun geboortedorp te trekken in de hoop deze 'nieuwe koning' te pakken te krijgen. Jozef, oorspronkelijk afkomstig van Bethlehem, trekt zoals opgedragen naar zijn geboortedorp. De hoogzwangere Maria besluit echter om mee te gaan. Zo trekken ze samen naar Bethlehem, een verre, lange tocht en niet zonder gevaar! Tegelijkertijd vertrekken drie wijzen richting Bethlehem, met in de verte een helder schijnende ster aan de hemel...

Sinds het immense blockbuster succes van Mel Gibson's The Passion Of The Christ en The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe zijn christelijk getinte films big business in Hollywood. Al gauw gaf ook New Line Cinema groen licht voor zijn eigen religieuze film: een 'volwassen' versie van de welbekende vertelling van de geboorte van Jezus. De gelauwerde regisseuse Catherine Hardwicke, bekend van Thirteen, kreeg 35 miljoen dollar ter beschikking en mocht op dezelfde locaties gaan filmen waar zowel Gibson's epische vertelling van de dood van Christus als Scott's Gladiator waren opgenomen. Ook met de casting zit het allemaal snor: Keisha Castle-Hughes (Whale Rider), Ciarán Hinds (Rome), Shohreh Aghdashloo (24) en Alexander Siddig (Syriana). Met de uitzondering van Castle-Hughes leveren deze stuk voor stuk ingetogen en geloofwaardige acteerprestaties af. De voor een Oscar genomineerde actrice doet eveneens haar best, maar toch komt ze in sommige scènes helaas wat grijs over. We misten meermaals de échte emoties die een karakter zoals deze iconische vrouw ongetwijfeld moet gehad hebben. Het is een goede zet dat maatschappij New Line en Hardwicke een volwassen aanpak hebben gebruikt, maar het is net in de emotiescènes dat er véél meer potentieel zat. Met welke hartverscheurende gevoelens heeft Maria rondgelopen? Waren er twijfels? Begreep Maria wel wat haar overkwam? En hoe zat het met Jozef en zijn gevoelens? Je ziet hints van de authentieke menselijkere gevoelens die de makers in het verhaal hebben willen stoppen, maar daar blijft het bij. Wat toch spijtig is! Het ziet er verder allemaal visueel verbluffende uit met subtiel toegepaste speciale effecten, bijpassende kleuren en een uitstekend production-design. Hardwicke blikt het geheel professioneel in, heeft oog voor detail en houdt het tempo er goed in. De epische en goed bijpassende soundtrack onderlijnt het geheel mooi. The Nativity Story is weliswaar een mooie film geworden, maar toch hadden we iets meer 'schwung' verwacht van een prent in een productie van producenten Judd Funk en Michael Disco (I kid you not!). De cinematografische update van het verhaal van de allereerste Kerstmis ging in première in Amerika op 1 december 2006 op méér dan 3000 schermen. Hoewel het niet het verpletterende succes was van The Passion Of The Christ, bracht de 35 miljoen dollar kostende film wereldwijd toch nog 47 miljoen dollar op. Halleluja miljaarde!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1-beeld ziet er scherp uit met een goed contrast en bevredigend schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de andere kleuren ogen helder en natuurlijk. De gebruikte bioscoopprint is vrij van vuiltjes en beschadigingen. Filmgrain en digitale compressiefouten zijn hier en daar aanwezig, maar dramatisch wordt het nergens. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt lekker dynamisch en ruimtelijk met mooi uit de center komende en steevast verstaanbare dialogen. De subwoofer zorgt op zijn beurt voor dat extra tikkeltje ambiance. Ruis of andere oneffenheden zijn niet aanwezig.

EXTRA'S
Na de ondertussen bijna verzadigde steelbooksmarkt komt de distributeur met iets nieuws op de proppen: een originele en stijlvolle houten verpakking. De eerste dvd bevat enkel de hoofdfilm en het tweede schijfje bevat de 86 minuten durende documentaire "The True Story of the Nativity". De befaamde acteur Roger Moger presenteert deze diepgravende docu die het ware verhaal achter de eerste Kerstmis probeert te vinden. Het geheel is doorspekt met getuigenissen van allerhande professoren, experts en historici. Toch spijtig dat de mooie bioscooptrailers van de film nergens te bespeuren zijn.

CONCLUSIE
The Nativity Story werd niet de kaskraker die New Line Cinema voor ogen had en ook de gevestigde critici waren niet mals voor de prent. Toch is de door Catherine Hardwicke geregisseerde film vakkundig ingeblikt met prachtige sets, subtiele speciale effecten en enkele prima acteerprestaties. Het enige wat je de regisseuse kan verwijten is dat het allemaal nogal droog en zonder verrassingen verteld wordt. Beeld en geluid zijn goed en de originele verpakking maakt van deze release een leuk hebbeding.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Catherine Hardwicke
Met: Keisha Castle-Hughes, Oscar Isaac, Ciarán Hinds, Shohreh Aghdashloo, Alexander Siddig

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Houten verpakking
• Documentaire

Andere recente releases van deze maatschappij