:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAVE, THE
CAVE, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-01-23
FILM
Wanneer enkele belangrijke wetenschappers een onder tonnen puin bedolven grottenstelsel ontdekken, schakelen ze het speleologenteam in van de broers Jack (Cole Hauser) en Tyler (Eddie Cibrian). Jack en zijn team staan bekend als dé beste van de wereld, dus hebben de ontdekkers enorm veel verwachtingen! Maar wanneer ze door een ongeluk vast komen te zitten in de kille, donkere gangen van de grotten, start er een race tegen de tijd om terug een weg naar buiten te vinden. Wanneer hoofdwetenschapper Kathryn (Lena Headey) bovendien nog stuit op iets wat ze liever niet had willen ontdekken, verandert het onderzoek in een les 'overleven'...

We vallen direct met de deur in huis: We zijn hier op de redactie van Dvdinfo totaal gek op monsterfilms! Films zoals Alien, Predator, The Relic, Mimic en Pitch Black konden allemaal op onze goedkeuring rekenen. Steevast zaten we op de eerste rij met een grote beker popcorn en nog een grotere grijns te kijken hoe fictieve creaturen de cast professioneel om zeep hielpen. Dankzij de grote horrorrevival die sinds het gigantische succes van Freddy Vs. Jason uit 2003 aan de gang is, konden we recent er nog eentje gaan bekijken op het grote scherm: The Cave.

The Cave is echter een uitermate flauw doorslagje van de eerder vermelde films. Debuterend regisseur Bruce Hunt, vooral bekend om zijn second-unit werk voor The Matrix-trilogie en Dark City, speelt vooral leentjebuur bij David Twohy's culthit Pitch Black. De casting van Cole Hauser is daar trouwens ook niet vreemd aan.

Je zou denken dat zijn second-unitondervinding hem toch wat ervaring zou bijgebracht hebben over hoe je een film (ont)spannend kan inblikken, maar blijkbaar stond hij met zijn ogen toe op de set. De personages in The Cave hebben geen achtergrond en uitdieping. We durven stellen dat de meeste van hen zélfs geen karakter lijken te hebben! Op het gebied van spanningsopbouw, sfeerschepping en zelfs simpele gore laat Hunt het afweten. De actie is rommelig zodat je bijna niets ziet.

De speciale effecten van deze 30 miljoen $ kostende horrorprent, nochtans uit de stal van Patrick Tatopoulos (Underworld, Silent Hill), zijn ook al niet om over naar huis te schrijven. Het zal u waarschijnlijk na onze negatieve woorden niet echt meer verwonderen, maar de gevestigde critici maakten de film met de grond gelijk. De productie bracht wereldwijd amper 33 miljoen $ in het laatje. Deze The Cave is dan ook enkel maar aan te raden als huurtip.

BEELD EN GELUID
Ondanks het floppen in de bioscoop brengt Sony Pictures Home Entertainment een prima uitgave van The Cave op de markt. Het anamorfisch uitgevoerde 2.40:1-beeld is netjes met realistisch ogende kleuren. Scherpte en contrast zijn eveneens dik in orde. De dynamische Engelse Dolby Digital 5.1-track trekt alle registers open met mooie weergave van de muziek en de aanwezige geluideffecten. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn steeds goed te verstaan. Ruis of andere oneffenheden hebben we niet bemerkt.

EXTRA'S
Qua extra's treffen we niet één, maar liefst twee technische audiocommentaartracks aan. De eerste wordt verzorgd door achtereenvolgens regisseur Bruce Hunt, producent Andrew Mason en 'special effects'-tovenaar James McQuaide. Op track twee kan u naar de info en anekdotes luisteren van het schrijversteam Michael Steinberg en Tegan West. Voorts heb je ook nog de featurettes "Into The Cave" (19 min.) en "Designing Evolution: Tatopoulos Studios" (11 min.) en tenslotte een resem promotietrailers.

CONCLUSIE
Zwakke monsterfilm uit de Columbia/Tristar-stal met in de hoofdrollen Cole Hauser en Morris Chestnut. De technische specificaties van de dvd zijn daarentegen wel dik in orde. Hoogstens een huurtip voor de donkere winteravonden...


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Bruce Hunt
Met: Cole Hauser, Morris Chestnut, Eddie Cibrian, Lena Headey, Piper Perabo, Daniel Dae Kim

Film:
4/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• 2 Commentaartracks
• Featurette "Into The Cave"
• Featurette "Designing Evolution"
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij