:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEAVEN HELP US
HEAVEN HELP US
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-02-03
We bespraken deze in onze contreien nog steeds niet verschenen film (tot onze grote spijt) reeds in een regio 4-versie waar de film Catholic Boys heette. De Amerikaanse filmcommissie maakte bezwaar tegen deze titel en liet 'm veranderen in Heaven Help Us, wat niet zo erg is, vermits de film zelf niet onder de hamer van de censuur terecht is gekomen. Omdat het zo'n prachtige coming of age-prent is waarvan ik vind dat iedereen 'm ooit eens zou moeten gezien hebben, hierbij de review van de regio 1-versie. Enjoy!

FILM
Michael Dunn (Andrew McCarthy) belandt in 1965 op de ultra-orthodoxe katholieke school St. Basil in het hartje van Brooklyn waar schoolhoofd Brother Thadeus (Donald Sutherland) regeert met ijzeren hand. Hij maakt er kennis met de typische pestkop Rooney (Kevin Dillon), de al even typische nerd Caesar (Malcolm Danare) en samen met de oversekste Williams (Stephen Geoffreys) en meeloper Corbet (Patrick Dempsey) vormen de vijf een rebels groepje. Michael heeft zijn ouders verloren en wordt samen met zijn zus Boo (Jennie Dundas) opgevoed door zijn grootouders; vooral de ziekelijk devote grootmoeder (Kate Reid) wil maar wat graag dat haar kleinzoon priester (nog liever: bisschop (nog liever: paus)) wordt en St. Basil lijkt daarvoor de ideale opleidingsplaats. De studenten gaan echter gebukt onder een terreurregime waarbij een concentratiekamp klein bier is. Vooral broeder Constance (Jay Patterson) is ervoor berucht bij de minste weerstand uit zijn dak te gaan en de leerlingen ernstig fysiek te mishandelen. Aan de andere kant van het geestelijk spectrum vinden we broeder Timothy (John Heard), een jonge idealistische priester waarvan de leerlingen zich terecht afvragen wat hij in een instelling als St. Basil komt uitvreten. Doorn in het oog van de broeders is de lokale taverne, waar de studenten na de lesuren graag komen keuvelen. De zaak wordt opengehouden door Danni (Mary Stuart Masterson), een sociaal geval dat noodgedwongen school verzuimt omdat ze voor haar chronisch depressieve vader moet zorgen die in een lethargische staat is terechtgekomen na de zelfmoord van zijn vriendin. Danni probeert hem met veel liefde te omringen, maar de wereld is hard. Geregeld wordt de zaak "overvallen" door de broeders van St. Basil die komen noteren welke studenten zich ophouden in dit oord des verderfs. Net wanneer de ware liefde tussen Michael en Danni schijnt open te bloeien, stuurt de orde onder impuls van broeder Constance de sociale dienst op de bar af om de boel te sluiten.

In de Verenigde Staten onder de naam Heaven Help Us uitgebracht is deze Catholic Boys één van de weinige speelfilms van tv-regisseur Michael Dinner die voornamelijk zijn strepen heeft verdiend met reeksen als The Wonder Years en Chicago Hope. De film laveert wat tussen een komedie en een drama; enerzijds is de manier waarop de katholieke school tracht om haar leerlingen bepaalde waarden bij te brengen lachwekkend. Zo worden bijvoorbeeld de turnlessen gegeven door een allerminst atletisch te noemen patertje die zijn leerlingen tot soldaten drilt tegen het volgens hem alomtegenwoordig zijnde Rode Gevaar - immers, van de communisten is volgens hem bekend dat ze het in de eerste plaats gemunt hebben op katholieken in het algemeen en geestelijken in het bijzonder. Meisjes zijn uiteraard taboe voor de jongens, tenzij bij de strikt gereglementeerde danslessen, waarbij er eerst een donderpreek gegeven wordt hoe het toegeven aan je lusten synoniem staat voor een enkele reis naar de hel met alle gore details erbij. Het portret dat wordt geschetst van het leven op een katholieke school anno 1965 is misschien wat karikaturaal, maar geenszins te overdreven. Laten we het erop houden dat de film met een humoristische noot toch een sneer geeft aan de verschillende mistoestanden die op dergelijke scholen bestonden. Er wordt ruimte gelaten voor enkele geestige nevenplots zoals de relatie tussen pestkop Rooney en zijn favoriete pestobject Caesar die met Michael als katalysator toch tot een zekere verstandhouding komen wanneer Caesar door zijn aartsvijand gesmeekt wordt om hem te helpen om niet te buizen. De grootste overtuigingskracht gaat echter uit van de dramatische kant van de film en dan vooral de opbloeiende relatie tussen Michael en Danni, die een erg mooi en geloofwaardig koppel vormen, waarbij hun relatie danig op de proef wordt gesteld. Hoe zou je anders als meisje reageren als je voor de eerste keer bij de grootouders van je vriend gaat eten en grootmoe met een staalharde blik verklaart dat haar kleinzoon moet en zal voor priester studeren? Het marginale milieu waar Danni zich tracht uit te werken contrasteert mooi met de uiterlijke schijn van kalmte en civilisatie die de broeders van St. Basil uit trachten te doen schijnen en het geeft aan de film ineens ook de sociale dimensie die hem doet uitstijgen boven het gemiddelde. Andrew McCarthy en Mary Stuart Masterson worden in ongeveer dezelfde rollen gecast als in de John Hughes-films Pretty In Pink respectievelijk Some Kind Of Wonderful en liefhebbers van deze titels zullen deze prent ook wel weten te waarderen. Niet alle acteurs zijn na deze film even goed geland; uitgerekend de meisjesgek Stephen Geoffreys is bijvoorbeeld tegenwoordig een icoon van de homoporno geworden. In twee bijrollen zien we overigens ook Yeardley Smith (Lisa Simpson) en Nancy Cartwright (Bart Simpson) aan het werk en waar die uiteindelijk beland zijn weten we allemaal.

BEELD EN GELUID
Nadat deze film een tijd lang enkel te koop was in een regio 4-internetwinkel, is er nu hoop voor de mensheid en is er een iets betere regio 1-versie verschenen waarbij de aanschafprijs geen enkele hinderpaal mag vormen. Het beeld ziet er veel beter en scherper uit dan op de Australische versie. Af en toe is er een hint van edge enhancement te zien op metalen voorwerpen. Hier en daar een printbeschadiging is iets waar we mee moeten schijnen te leren leven. De kleuren ogen relatief fris, huidtinten zijn redelijk normaal en qua scherpte is het nu, in tegenstelling tot de regio 4-versie, wél mogelijk om Danni en Michael op het strand te onderscheiden. De Engelse Dolby Surround 2.0-track blijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met deze film: een soundtrack van niemand minder dan James Horner, vermengd met wat Ierse folkmuziek; de film speelt zich tenslotte af in een Amerikaanse katholieke school, dus wat had U gedacht? De track heeft al iets meer richting dan zijn Australische voorganger, alhoewel U zelfs in een film over katholieke scholen niet op mirakelen moet hopen.

EXTRA'S
De film verschijnt en heeft ondertitels. That should be enough.

CONCLUSIE
Deze Amerikaanse import-dvd overtroeft de Australische op technisch gebied op punten. Inhoudsgewijs is dit één van de mooiste films van de jaren '80 die liefhebbers van prenten als Some Kind Of Wonderful, Pretty In Pink en Ferris Bueller's Day Off onterecht wat verwaarloosd hebben. Voor een geïmporteerde release die amper 10 euro kost, verzending inbegrepen, kan U deze eenvoudigweg niet laten liggen en we hopen dat het voor Universal een stimulans kan zijn om hem ook eens via de reguliere kanalen hier ook in Europa uit te brengen.


cover
Studio: Universal

Regie: Michael Dinner
Met: Andrew McCarthy, Mary Stuart Masterson, Kevin Dillon, Malcolm Danare, Kate Reid, Wallace Shawn, Joh Heard, Donald Sutherland, Yeardley Smith

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
1

Genre:
Tragikomedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1985

Leeftijd:
R

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij