:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 9
EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 9
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2008-02-24
SERIE
Jaar na jaar groeide Everybody Loves Raymond uit tot één van de meest populaire sitcoms uit de Amerikaanse televisiegeschiedenis. Daardoor hoort de serie zonder twijfel thuis in een rijtje met andere reeksen zoals Cheers en Frasier. Seizoen 9 betekende helaas het einde van dat sprookje. Het laatste seizoen telt minder afleveringen dan zijn voorgangers, maar het zijn stuk voor stuk pareltjes die het niveau van de reeks alleen maar bevestigen.

AFLEVERINGEN
1. The Home
Frank en Marie keren terug van een uitstap naar een bejaardentehuis in New Jersey. Ze vertellen de hele familie dat ze van plan zijn om daar naartoe te verhuizen. Iedereen, behalve Frank en Marie, is dolgelukkig met dat nieuws. Frank en Marie verkopen hun huis aan Robert en Amy, maar op de dag van de grote verhuis onthult Debra dat ze er gemengde gevoelens bij heeft.

2. Not So Fast
Wanneer Raymond en Debra een bezoekje brengen aan Frank en Marie, krijgen ze te horen dat de eigenaars op het punt staan om hen eruit te gooien. Robert en Amy zijn niet opgezet met de terugkeer van Frank en Marie, maar ze laten hen uiteindelijk toch inwonen.

3. Angry Sex
Wanneer Debra en Marie hevig ruzie krijgen, ziet Raymond een romantische avond aan diggelen vallen, maar het tegendeel blijkt waar. Debra’s furie zorgt immers voor een uitzonderlijk intense avond. Raymond vindt het allemaal best en beseft dat hoe kwader Debra wordt, hoe beter hij daarvan wordt. Wanneer Marie haar excuses komt aanbieden, verzint Raymond een reeks leugens om zijn romantische toekomst te verzekeren.

4. P.T. & A
Na een opmerking over zijn slordige voorkomen, vertelt Raymond Debra dat de leden van de oudervereniging haar kleding sletterig vinden. Debra reageert door zich nog uitdagender te kleden voor een vergadering bij hen thuis, maar dan komt de waarheid onvermijdelijk uit.

5. Ally's F
Wanneer Ally thuiskomt met een slecht cijfer op haar rapport, denkt Debra dat ze te weinig aandacht aan haar dochter schenkt. Raymond gaat ervan uit dat het de schuld van de leraar is. Na een korte ontmoeting met de leraar in kwestie, verwijt Raymond Debra dat ze het niet opneemt voor Ally. Debra ontdekt uiteindelijk dat Ally stiekem verliefd is op een jongen in haar klas. Wanneer ze de leraar daarmee confronteert, komt ze erachter dat hij een gemene oude man is die niet begrijpt hoe moeilijk kinderen het wel eens kunnen hebben.

6. Boys' Therapy
De vrouwen zetten Raymond en Frank onder druk om Robert te vergezellen tijdens één van zijn therapeutische sessies. In plaats daarvan trekken ze naar de paardenrennen en voeren ze een toneeltje op voor hun vrouwen. Hoewel ze de sessies aan zich voorbij laten gaan, vormt zich stilaan toch een band tussen de drie mannen.

7. Debra's Parents
Debra nodigt haar gescheiden ouders uit voor Thanksgiving. Wanneer Raymond hen betrapt terwijl ze de liefde bedrijven, gaan Debra en hij ervan uit dat ze terug bij elkaar zijn. Achteraf blijkt dat helemaal niet zo te zijn en de ware toedracht zorgt voor een schokgolf ten huize Barone.

8. A Job For Robert
Raymond wordt jaloers wanneer Marie meer aandacht begint te schenken aan Robert. Hij komt erachter dat Robert een mand vol lotions, massageolie, kaarsen, enz. cadeau heeft gekregen. Daaruit leidt hij af dat Marie Robert gewoon probeert te manipuleren zodat hij en Amy in de "juiste stemming" geraken. Ze is natuurlijk uit op nieuwe kleinkinderen, maar haar plan heeft een tegengesteld effect.

9. A Date For Peter
De ouders van Amy vragen Raymond om hun zoon, Peter, wat tips te geven over daten. Ondertussen organiseert Debra een feestje. Ze nodigt een aantal alleenstaande vrouwen uit om kennis te maken met Peter, maar Raymond heeft het niet zo begrepen op een aantal van de genodigden.

10. Favors
Debra klaagt dat Raymond alles laat rondslingeren in huis. Niet veel later ontvangt Raymond een persoonlijke brief van zijn idool, Muhammad Ali. Hij herinnert zich zijn gesprek met Debra en bergt de brief op in een lade. Wanneer Debra op zoek gaat naar een coupon in dezelfde lade, maakt ze zich lastig over de rommel in de lade en dumpt ze het merendeel van de inhoud in de vuilbak. Wanneer Debra zich haar fout realiseert gaat ze te rade bij Marie. Marie neemt de schuld op zich, maar Debra komt er al snel achter dat dat niet zonder bijbedoelingen was.

11. The Faux Pas
Raymond beledigt per ongeluk een nieuw vriendje van de tweeling. De hele zaak loopt uit de hand wanneer hij de belediging herhaalt in bijzijn van de vader van de jongen.

12. Tasteless Frank
Marie is verbaasd wanneer Frank zout op haar zelfgemaakte lasagne strooit. Ze gaat ervan uit dat ze haar magische toets in de keuken kwijt is. Raymond en Robert ontdekken dat het probleem bij Frank ligt. Hij is namelijk zijn smaakzin kwijt. Ze vermoeden dat dat te wijten is aan een medicijn voor potentie dat Frank de laatste tijd neemt, maar Frank wil dat niet toegeven. Bovendien wil hij niet dat erover gepraat wordt met Marie.

13. Sister-In-Law
Raymond vertelt Robert dat Amy te veel praat. Ze viel hem immers lastig terwijl hij naar een basketbalwedstrijd probeerde te kijken. Natuurlijk vertelt Robert dit aan Amy en dat leidt uiteindelijk tot een confrontatie tussen schoonbroer en –zus.

14. The Power Of No
Raymonds laatste manipulatieve plan bestaat uit het constant afwijzen van Debra in de slaapkamer. Zoals gewoonlijk loopt dat al snel fout.

15. Pat's Secret
Robert ontdekt dat Pat stiekem rookt. Ze smeekt hem om het niemand te vertellen, maar de geur van zijn kleren doet de rest van de familie denken dat hij zelf rookt.

16. Finale
Raymond is bang voor een operatie waarbij zijn amandelen worden verwijderd, maar Debra overtuigt hem om er toch mee door te gaan. In het ziekenhuis krijgt iedereen behalve Marie te horen dat Raymond niet ontwaakt uit de narcose. Ze vrezen een moment dat hij zal sterven, maar even later blijkt dat hij toch wakker is geworden. Samen besluiten ze om het Raymond en Marie niet te vertellen, maar uiteindelijk praat Frank toch zijn mond voorbij.

BEELD EN GELUID
Sinds het vierde seizoen kunnen we in plaats van een 1.33:1-formaat genieten van een 1.78:1-formaat. De beeldkwaliteit ligt op hetzelfde niveau als in het voorgaande seizoen. Hier en daar zijn er wat sporen van grain, edge enhancement en aliasing, maar over het algemeen schotelt Warner ons een aangenaam plaatje voor met een aantrekkelijk kleurenpalet. Ook het Dolby Surround 2.0-geluid zet de positieve trend van zijn voorgangers voort met een duidelijke weergave van de dialogen.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is te vergelijken met dat van de voorgaande seizoenen. De hoofdbrok bestaat uit een audiocommentaar bij 7 afleveringen. Daarbij worden de bedenkers Ray Romano en Phil Rosenthal telkens vergezeld door een derde gast. Een andere interessante extra is The Last Laugh (44 min.), een special die samen met de laatste aflevering werd uitgezonden. Hij volgt de opnames van de laatste aflevering en is onder meer voorzien van interviews met de cast, beelden achter de schermen en commentaar over de hele reeks. De weggelaten scènes staan verspreid over de verschillende disks. Tot slot is er nog een reeks Bloopers met de grappigste missers uit dit 9de seizoen.

CONCLUSIE
Jammer maar helaas… aan alle mooie liedjes komt een einde. Het 9de seizoen van Everybody Loves Raymond is tegelijk het laatste. We hebben doorheen de jaren heel wat plezier beleefd aan de avonturen van Raymond en zijn familie. Het 9de seizoen zet de trend voort en brengt ons uitstekende acteerprestaties en leuke scripts. Deze box mag dan ook absoluut niet ontbreken in de verzameling van de fans.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Ray Romano, Patricia Heaton, Brad Garrett, Doris Roberts, Peter Boyle

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
384 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar bij 7 afleveringen
• Weggelaten scènes
• Bloopers
• The Last Laugh: achter de schermen interview met de cast en producers

Andere recente releases van deze maatschappij