:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> XENA, WARRIOR PRINCESS - SEIZOEN 4
XENA, WARRIOR PRINCESS - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-02-25
SERIE
Het vierde seizoen van pulp-escapade Xena, Warrior Princess begint, om te openen met een flauw woordgrapje, toch voor een seizoenseinde daar vlak voor die draaide rond Gabrielles zwangerschap, met een redelijk onvoldragen oplossing voor de cliffhanger waarmee het derde seizoen eindigde. Daarin zagen we Gabrielle (Renée O'Connor) samen met haar dochter/dubbelgangster Hope in een groeve met kolkende lava verdwijnen en iedereen keek natuurlijk reikhalzend uit hoe Gaby zich daar nu weer uit zou redden. Dit vierde seizoen is er ééntje met een hoop scenario-zijsprongetjes en het begint hier al: de veelbelovende cliffhanger wordt in de eerste twee afleveringen niet echt (lees: gewoon niet) opgelost. In de plaats daarvan zien we een nogal warrig verhaal (Adventures In The Sin Trade) waarin we Xena (Lucy Lawless) volgen op één van haar trips down memory lane, in dit geval toen ze nog samen met krijgsheer Borias (Marton Csokas) door de steppen trok, al vrolijk rovend en plunderend. In de derde aflevering, A Family Affair is Gabrielle dan zonder echt goeie uitleg ("ja, ik heb de val overleefd, en dan?") plots weer in Xena's gezelschap en trekt het vrolijke tweetal weer verder op avontuur alsof hun neus bloedt. Dit seizoen houdt dat onder meer een trip naar het verre India in, waarbij in Paradise Found ze op de één of andere manier plots in een handomdraai de halve wereld zijn doorgetrokken. Alhoewel personages als Callisto (Hudson Leick) en Julius Caesar (Karl Urban) nog meer dan eens het pad van onze krijgsprinses kruisen, is Xena's voornaamste tegenstandster dit seizoen de halfbakken sjamaan Alti (Claire Stansfield) die Xena zelfs tot in India op de hielen zit.

Jammer genoeg worden in dit vierde seizoen de relativerende, meer humoristische afleveringen zoals de Assepoester-pastiche If The Shoe Fits... en The Play's The Thing schaarser en moeten ze plaats maken voor wat meer esoterisch gezwets, alhoewel Bruce Campbell toch meerdere malen zijn rol van dievenkoning Autolycus mag hernemen en de afleveringen waaraan hij bijdraagt meestal best te pruimen zijn; in The Key To The Kingdom kruipt de brave man voorwaar ook nog eens in de regisseursstoel. Het eindresultaat is alleszins geiniger dan de door Renée O'Connor geregisseerde clipshow Deja Vu All Over Again. Het bastaardbroertje van de Predator waartegen Xena het in A Family Affair opneemt mag er dan wel weer wezen in de rij formidabele tegenstanders, maar veel van de Alti- en India-geïnspireerde afleveringen leiden echt nergens naartoe - behalve dan voor Gabrielle, en daarvoor leiden ze meer bepaald naar de dichtstbijzijnde tattoo-shop, waar ze in één keer haar klantenkaart laat volzetten. Én naar de kapper. Er is nog wel een doorlopende verhaallijn waarin Xena in een visioen ziet hoe Gabrielle en zijzelf door de Romeinen gekruisigd worden, een verhaallijn die tegen het einde van het seizoen wat boeiender wordt - hoe harder ze de situatie proberen te vermijden die Xena in het visioen gezien heeft, hoe meer ze er daadwerkelijk in terechtkomen. De moraal: je kan het noodlot niet bevechten! En per slot van rekening wordt in dit seizoen de oude vete tussen Caesar en Pompejus (Jeremy Callaghan) beslecht, dus dit zou wat kunnen worden. Maar dit is tot nog toe wel het minste seizoen van de vier. En het zit 'm in de kleine dingen: de knokpartijen zijn niet zo overtuigend, het geld voor de speciale effecten was op en een paar van de nevenacteurs zijn blijkbaar meer geïnteresseerd in hun paycheck. Jammer...

AFLEVERINGEN
Disc 1:
69. Adventures In The Sin Trade (1)
Op zoek naar Gabrielle in de onderwereld, bezoekt Xena de "limbo", de wereld tussen die van de levenden en die van de doden. Ze krijgt herinneringen over een shamaan, Alti, die ze kende toen ze nog bij Borias was Samen met enkele vrouwen waarvan ze een lotgenote heeft begraven, neemt Xena het op tegen de Berserker, een onoverwinnelijke soldaat in dienst van Alti.

70. Adventures in the Sin Trade (2)
Xena leidt de verzamelde amazones in een offensief tegen Alti. Ze verneemt dat Gabrielle mogelijk nog leeft, maar in een visioen ziet Xena dat ze mogelijk stervensgevaar loopt.

71. A Family Affair
Een vleesetend monster belaagt 's nachts Potidaea; Xena heeft er 's nachts een avontuurlijke aanvaring mee. De ouders van Gabrielle laten echter blijken dat ze niet zo opgezet zijn met het feit dat Xena hun dochter mee op sleeptouw neemt.

72. In Sickness And In Hell
Xena en Gabrielle zitten achter een Scythisch leger aan waarvan de aanvoerder zich Xena's paard, Argo, heeft toegeëigend. Ze hebben intussen te kampen met eczeem, luizen en de extreem slechte kookkunsten van Joxer.

Disc 2:
73. A Good Day
Een Grieks dorp bevindt zich tussen hamer en aambeeld wanneer Caesar en Pompeius in de buurt een beslissende slag willen leveren. Xena wil de twee legers tegen elkaar uitspelen.

74. A Tale Of Two Muses
Tara (Shiri Appleby) heeft zich in nesten gewerkt in een dorp waar dansen verboden is. Xena probeert de bewoners te bewerken met omgekeerde psychologie en ze laat Autolycus inhalen als een soort van goeroe die nóg een strengere levenswijze predikt.

75. Locked Up And Tied Down
Wanneer magistraten met een aanhoudingsbevel wegens moord aan komen zetten, laat Xena zich door de rechtbank veroordelen tot opsluiting in een strengbewaakte vrouwengevangenis. Daar verneemt ze dat haar slachtoffer, Thalassa (Katrina Browne), die ze ooit had laten opvreten door kleine krabbetjes, haar oordeel overleefd heeft, zij het dat ze door de ervaring getekend is.

76. Crusader
Xena en Gabrielles kruisen het pad van Naraja (Kathryn Morris), een zelfverklaarde strijdster in dienst van het licht, die optrekt tegen de bende slavenhandelaars van Marat (David Te Rare). Gabrielle kijkt op naar de gedrevenheid van Naraja, maar er staat niet bij welke repercussies die neemt tegen wie zich niet wil bekeren...

Disc 3:
77. Past Imperfect
Bij een belegering in een dorp merkt Xena op dat de manier waarop de strop langzaam om de nek van de dorpsbewoners wordt dichtgeknepen erg lijkt op de manier waarop zij zich tijdens een slag met de Centauren heeft gedragen. Iemand op het slagveld is haar dus voor de volle honderd procent aan het kopiëren qua modus operandi.

78. The Key To The Kingdom
Meg, Joxer en Autolycus sluiten een pact om de "sleutel" van het koninkrijk te stelen, die moet leiden naar de kroon van de godin Athene. De "sleutel" blijkt echter een baby te zijn en Meg wordt overspoeld door moederlijke gevoelens.

79. Daughter Of Pomira
Xena en Gabrielle proberen een meisje, Vanessa (Beth Allen), te recupereren die jaren geleden door de Horde is ontvoerd. Vanessa, die zich nu Pilee laat noemen, is echter aan haar nieuwe familie gewoon geraakt en de Horde, die zichzelf de Pomira noemen, is blijkbaar toch niet de bende wilden waarvoor ze wordt versleten.

Disc 4:
80. If The Shoe Fits...
Tegen het prinsesje Alesia (Olivia Tennet) dat van huis is weggelopen, vertellen Xena, Gabrielle en Joxer elk hun eigen variant op het Assepoester-verhaal. Intussen aast een bende roofridders op de kroonjuwelen van haar ouders.

81. Paradise Found
Xena en Gabrielle komen terecht in een oase van rust, waar de goeroe Aidan (Jeremy Roberts) Gabrielle door meditatietechnieken haar innerlijk evenwicht leert te vinden. Wat hij er niet bij heeft verteld, is dat hij intussen de levenskracht uit zijn patiënten zuigt.

82. Devi
In India ontmoeten Gabrielle en Xena Eli (Timonty Omundson), een goochelaar die juist bezig is om zijn truc te laten mislukken. Zijn assistente, onderwerp van een verdwijn-truc, komt terug te voorschijn bezeten door een demon. Wanneer Gabrielle de demon uit kan drijven, wordt ze door de lokale bevolking voor een Devi gehouden, een priesteres met genezende krachten.

83. Between The Lines
Xena redt een vrouw, Naiyima (Tharini Mudiliar), voordat ze op de brandstapel terechtkomt waar ze als bezit van haar overleden echtgenoot wordt gedwongen om zich bij haar man in het hiernamaals te voegen. Als dank stuurt Naiyima Xena naar één van haar karma's, haar toekomstige levens, waar de kwaadaardige shamaan Alti ook weer gereïncarneerd is.

Disc 5:
84. The Way
Xena en Gabrielle nemen het op tegen Indrajit (Rajneel Singh), de koning der demonen, omdat die het op Xena en Gabrielles oude vriend Eli begrepen heeft. Wanneer Eli en Gabrielle door hem ontvoerd worden, kan Xena niets anders meer doen dan te bidden tot de mysterieuze god Krishna, in de hoop dat die haar speciale krachten kan verlenen voor het gevecht met Indrajit.

85. The Play's The Thing
Gabrielle heeft een toneelstuk geschreven over haar avonturen met Xena en ze heeft het verkocht aan Zehra (Jennifer Ward-Lealand), een impresario met dubieuze werkmethoden. Ze heeft al twee krijgsheren elk een aandeel van 75 procent verkocht in de eventuele opbrengst, hopend dat het stuk zal floppen en ze niets zal moeten uitbetalen.

86. The Convert
Na een schermutseling heeft Joxer voor de eerste keer in zijn leven iemand gedood, de kwaadaardige krijgsheer Kryton (Darryl Brown), en het gaat hem niet goed af. Hij wil zijn daad opbiechten tegen Krytons zoon Arman (Mfundo Morrison), maar die heeft zo'n vertekend en geromantiseerd beeld van zijn vader als grote held, dat Joxer het niet over zijn hart krijgt. Xena en Gabrielle brengen Naraja terug naar de gevangenis.

87. Takes One To Know One
Op een verrassingsfeestje voor Gabrielle's verjaardag in de taveerne van Xena's moeder Cyrene (Darien Takle) wordt de premiejaagster Ravenica (Natalie Duggan) gedood die erop uit was om Xena te vermoorden. De nieuwe godin van vergelding Discord (Meighan Desmond) wil dat de gasten onderling uitmaken wie van hen de dader is en dat er, hoe het nu wordt gedraaid of gekeerd, iemand tegen zonsopgang als schuldige wordt aangewezen. Zoniet gaat het hele stelletje naar de onderwereld.

Disc 6:
88. Endgame
Na de dood van Ephiny wordt Gabrielle door de Amazones als nieuwe koningin aangeduid. De Amazones zitten in een lastig parket want ze worden aangevallen door de troepen van Pompejus die hen gevangenneemt en als slaven in Afrika verkoopt om zijn oorlog tegen Caesar te financieren. Door de onverzettelijkheid van de jonge krijgslustige Amarice (Jennifer Sky) wordt Xena gedwongen ook hard op te treden tegen de Romeinen onder leiding van Brutus (David Franklin).

89. The Ides Of March
Caesar heeft een prijs van zes miljoen dinar op het hoofd van Xena gezet. Naast de vele avonturiers die menen het bedrag te kunnen claimen van Caesar trekt het aanbod nogal wat geïnteresseerden aan, zodat Xena geen andere keuze heeft dan Caesar trachten te vermoorden. Die heeft echter intussen de steun van Callisto verworven, maar met zijn plan om zichzelf tot keizer uit te roepen heeft hij zich heel wat vijanden op de hals gehaald.

90. Deja Vu All Over Again
Meet Harryn (Ted Raimi) en Annie (Lucy Lawless). Ze zitten met een probleem. Annie denkt dat ze Xena is en dat ze 's nachts als burgerwacht the living shit uit misdadigers gaat kloppen. Tijd dus voor een bezoekje aan de psychiater, dokter Mattie (Renée O'Connor), een esoterisch wicht dat aan hypno-therapie doet en passages uit vorige afleveringen, pardon, levens, laat herleven.

BEELD EN GELUID
Opnieuw is dit een meer dan aanvaardbare release waarbij de artefacs bij snelle panbewegingen iets minder uitgesproken zijn. Er zijn sporadisch wel kleine digitale compressie-artefactjes te zien en de ouderdom van het bronmateriaal is duidelijk zichtbaar. Maar terwijl scherpte niet alles is, is de hoeveelheid ruis toch beperkt. De kleuren zijn aanvaardbaar stabiel en het contrast is scherp genoeg, maar nogmaals, een topper is dit niet. De 22 afleveringen staan in een meer dan afdoende Dolby Surround 2.0 op de schijven, maar die kunnen niet tippen aan de Dolby Digital 5.1-versie van de Anchor Bay-releases.

EXTRA'S
Ook hier weer: als U écht een rijke schat aan extra's (audiocommentaren, making of-documentaires, fandagverslagen,...) wil hebben, dan is regio 1 uw ding.

CONCLUSIE
De vierde reeks van Xena, Warrior Princess is een beetje tegenvallender dan de vorige reeksen, maar heeft nog steeds voldoende potentieel om bekeken te worden, zeker voor de occasionele en minder occasionele fan.


cover
Studio: Union Films Group

Regie: T.J. Scott, Doug Lefler, Josh Becker, Rick Jacobson, Michael Hurst, Paul Lynch, Garth Maxwell, Bruce Campbell, Patrick Norris, Rob Tapert, John Fawcett, Christopher Graves, Andrew Merrifield, Ken Girotti, Renee O'Connor
Met: Lucy Lawless, Renee O'Connor, Ted Raimi, Kevin Smith, Hudson Leick, Bruce Campbell, Claire Stansfield

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998-99

Leeftijd:
12

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij