:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GODZILLA
GODZILLA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-05
FILM
Godzilla opent met de omstreden nucleaire tests die Frankrijk enkele jaren geleden in de Pacific Ocean uitvoerde. De openingsbeelden laten al vermoeden dat dit grote gevolgen zal hebben voor de fauna en flora. Wanneer een schip wordt aangevallen door een monster treedt de alarmbel in werking. Een geheime Franse missie onder leiding van Philippe Roache (Jean Reno) start een onderzoek. Ondertussen nadert het monster New York en vernielt het alles wat het op haar weg tegenkomt. Het leger stelt een onderzoeksteam samen waar wetenschapper Nick Tatopoulus (Matthew Broderick) deel van uit maakt. Terzelfdertijd volgen we de verhaallijn van een nieuwszender waar journaliste Audrey Timmonds (Maria Pitillo) haar zonder veel resultaat tracht te bewijzen bij haar baas. Ze wacht op de grote doorbraak en die lijkt er te komen met de komst van het monster. Samen met een cameraman gaan ze zelf op jacht om zo als eersten met sensationeel nieuws te kunnen uitpakken. Audrey en Nick waren als tieners bovendien een koppel en wanneer zij elkaar ontmoeten, laaien bij beiden de emoties opnieuw hoog op. Ondertussen vernietigt het monster Godzilla half New York en heeft het leger maar één doel: Godzilla uitschakelen, maar dat blijkt lang niet zo makkelijk als men had gehoopt.

Godzilla is een behoorlijk matige film te wijten aan het flauwe script en de stereotiepe personages die niets anders hoeven te doen dan wat standaarddialoogjes uit te kramen. Het scenario staat trouwens bol van ongeloofwaardigheden en dingen die gewoon niet kloppen. Godzilla is verstand op nul en kijken maar. Meer is er niet aan.

BEELD EN GELUID
Godzilla is een donkere film en speelt zich grotendeels af tijdens de avond en de nacht. Het beeldformaat bedraagt 2.35:1 en wordt anamorfisch op DVD gezet. Bij de huidige release merk je beeldruis en is het contrast niet optimaal geregeld. Bij deze Superbitversie is de beeldruis nog steeds aanwezig, maar is het contrast bij sommige scènes iets verbeterd. Voorts is de beeldkwaliteit identiek aan de huidige release. De kwaliteit zal niet toenemen door enkel de bitrate naar omhoog te duwen, er zijn verschillende factoren waar men rekening mee dient te houden. En dat is hier niet gebeurd. Onderstaande screenshots tonen ook aan dat de Superbit transfer haast geen of nauwelijks zichtbare verbeteringen met zich meebrengt.


originele versie


Superbit DVD


originele versie


Superbit DVD


originele versie


Superbit DVD

De Dolby Digital 5.1 van de huidige release klinkt al zeer goed, maar de kwaliteit van deze DTS track (754 kbps) ligt nog een trapje hoger. De beschikbare kanalen worden optimaal benut waarbij je in de surrounds split-surround kan waarnemen. De DTS track heeft een goede spreiding, klinkt zeer gedetailleerd en ruimtelijk.

Toch ook hier de vraag waarom er een Engelse Surround track en een Franse Dolby Digital 5.1 (448 kbps) worden voorzien? Kijkers zonder DTS decoder die de film met origineel geluidsspoor willen bekijken, zijn er aan voor de moeite. Een Superbit koop je nu eenmaal niet om een surroundtrack te beluisteren.

EXTRA'S
Een Superbit DVD bevat geen extra's, vandaar dat we ook geen score toekennen.

CONCLUSIE
Wat ons betreft is dit een moeilijke bevalling. Ofwel koop je de reeds bestaande release met een zeer goede Dolby Digital 5.1 geluidstrack, een bevredigende beeldkwaliteit én een aantal extra's; ofwel kies je voor deze Superbit-uitgave zonder extra's, met een nauwelijks verbeterd beeld, maar wel met een uitstekend DTS geluid.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Roland Emmerich
Met: Matthew Broderick, Jean Reno, Maria Pitillo, Hank Azaria, Kevin Dunn, Michael Lerner, Harry Shearer, Doug Savant

Film:
5/10

Extra's:
-/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609032673


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij