:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 01, DE - FEESTEN
SMURFEN 01, DE - FEESTEN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-03-24
SERIE
2008 wordt het jaar van de Smurf. De kleine, drie appels hoge blauwe wezentjes teisteren al vijftig jaar de kolommen van de striptijdschriften en ter gelegenheid van dit jubileum worden er ook enkele van de felgesmaakte tekenfilmpjes uit de jaren '80-reeks op dvd uitgebracht. Op een systematische uitgave per seizoen is het nog even wachten, alhoewel het in de States al zo ver is met het eerste halve seizoen, dus moeten we ons voorlopig hier tevreden stellen met de afleveringen-compilaties die je met puntjes knippen uit een Vlaamse krant bij elkaar kan sparen. De rechtenkwestie schijnt nogal moeilijk te liggen: normaal gezien is dit een productie van Hanna-Barbera, dus liggen de rechten bij Warner, maar de erven Peyo hebben hier blijkbaar een grote vinger in de pap en men zou natuurlijk gek zijn om een commerciële voltreffer zoals De Smurfen in één keer uit te spelen. Wat voor ons, consumenten, natuurlijk een jammere zaak is.

De hier geboden afleveringen dateren duidelijk uit verschillende seizoenen, alhoewel er nogal slordig de éne keer een begintune van de latere seizoenen en de andere keer helemaal niks aan voorafgaat. De eerste drie afleveringen dateren duidelijk nog uit de tijd waarin onder meer Ger Smit de stem van Grote Smurf insprak, in de twee latere afleveringen is er duidelijk een andere, minder bekende stemacteur aangetrokken. Wie niet vertrouwd is met de veranderingen die elk seizoen in de reeks smurfenfilmpjes werden geïmplementeerd, of na de dood van Peyo geen smurfenalbum meer heeft gelezen, zal zich misschien afvragen waar personages als de kleutersmurfjes en Sassette vandaan komen, maar laten we eerlijk zijn, dit is niet zo'n ingewikkelde dramareeks dat we daar een probleem over moeten maken.

AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disc bevat eerst een volledige en dan vier halve afleveringen met als gemeenschappelijk thema feesten.

Het paasfeest van de Smurfen
Gargamel probeert moeder natuur te bedwelmen om zo te voorkomen dat het lente wordt, om de ellendige Smurfen een hak te zetten én Grote Smurf in de val te lokken.

Slaap smurfje slaap
Geheel tegen zijn zin krijgt Luilaksmurf een pijama-party aangeboden. Hij wordt uitgedaagd om Bolle Gijs' teennagels rood te gaan lakken. En Bolle Gijs dat niet leuk vinden!

Smurf me geen bloemen
Door een misverstand én de roddelpraat van Brilsmurf denken de Smurfen dat Luilaksmurf nog maar twee dagen te leven heeft. Luilak wil in die paar dagen die hem nog resten het leven ten volle leven en hij wil vanalles doen waarvoor hij eerder te lui was. En waarschijnlijk niet gek genoeg om het te proberen.

Brillies wijze feest
Brilsmurf geeft een feestje, alleen wil hij zelf dirigeren hoe de andere Smurfen pret moeten maken. Wanneer de kleutertjes niet uitgenodigd zijn, smurfen die zelf een eigen feestje.

Denise's slaapfeestje
Denise mag een slaapfeestje houden bij haar oom Balthazar en omdat de andere vriendinnetjes haar als een klein kleutertje bekijken, nodigt ze Sassette uit. Gargamel moet opdraven als babysit en o wee als er iets met Balthazars magische kristal gebeurt...

BEELD EN GELUID
De Smurfen is één van de weinige reeksen waarvan ik, zij het om puur nostalgische redenen, de Nederlandstalige dub prefereer, alhoewel het dialect vooral in de laatste aflevering Denise's Slaapfeestje erg naar het Noord-Nederlands neigt en de dialogen van de kinderen uit de aflevering hierdoor niet altijd even verstaanbaar zijn. De Dolby Surround 2.0-track is eigenlijk een opgewaardeerde monotrack die niet echt potten zal breken. Het beeld ziet er oud en getaand uit, er is nogal veel ruis aanwezig en de kleuren hebben nogal eens de neiging uit te lopen. Video-artefacts in de vorm van gekleurde lijnen verstoren occasioneel het beeld en telecine-wobble is alomtegenwoordig.

EXTRA'S
Van een dvd die men kan krijgen door puntjes uit een krant te knippen zoals deze mag je blijkbaar niet te veel verwachten. Op gebied van extra's zelfs niks.

CONCLUSIE
Een aardig hebbedingetje voor de echte fans, maar we hopen dat dit een opmaat zal zijn voor seizoensboxen die op technisch vlak wel een beetje mooier afgewerkt mogen zijn.


cover
Studio: Het Nieuwsblad

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-90

Leeftijd:
AL

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij