:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> USUAL SUSPECTS, THE
USUAL SUSPECTS, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-03-10
FILM
Hollywood mag dan al aan de lopende band vrij doorzichtige en simplistische scenario's afleveren, af en toe weten ze ons toch aangenaam te verrassen. The Usual Suspects is daar een perfect voorbeeld. Het scenario samenvatten is haast onbegonnen werk en zou iets te veel verraden van de plot. We wagen ons voorzichtig aan een poging om enkele verhaallijnen op een rijtje te zetten. De film opent 's nachts op een boot wat op het eerste zicht lijkt op een overval. Nadien wordt het verdere verhaal via flashback verteld. Centraal staan vijf verdachten die beschuldigd worden van een overval die ze niet gepleegd hebben. De vijf mogen dan al onschuldig zijn, een crimineel verleden hebben ze allemaal. Tijdens hun korte opsluiting smeden ze echter wel plannen om dit keer een echte overval uit te voeren. Dean Keaton (Gabriel Byrne) neemt de leiding en weet de anderen van het plan te overtuigen. Onder hen de zwijgzame en manke Verbal Kint (Kevin Spacey), Michael McManus (Stephen Baldwin), Fred Fenster (Benicio Del Toro) en Todd Hockney (Kevin Pollak). Na deze klus wacht hen een nieuwe opdracht, deze keer in Los Angeles. Het loopt echter verkeerd af en al gauw worden ze benaderd door een zekere Kobayashi (Pete Postlethwaite), de rechterhand van de mythische Keyser Soze, een genadeloze crimineel die niemand ooit ontmoet heeft. Politie-agent Dave Kujan (Chazz Palminteri) wacht de onmogelijke taak om dit kluwen te ontwarren. Verbal Kint wil in ruil voor immuniteit het hele verhaal uit de doeken doen. Het is op dit moment dat de kijker de aandacht niet mag verliezen vermits aan de hand van flashbacks heel wat informatie naar ons toekomt. De film nadert zo langzaam maar zeker een denderende finale.


Puzzelwerk van de bovenste plank, zo kan je The Usual Suspects dus best samenvatten. Het scenario van Christopher McQuarrie is behoorlijk ingenieus en tegelijkertijd ingewikkeld. Je aandacht niet verliezen is de boodschap. McQuarrie, die twee jaar geleden The Way Of The Gun regisseerde, speelt in The Usual Suspects een klein bijrolletje in het politiekantoor. Regisseur Bryan Singer is met deze film niet aan zijn proefstuk toe. Met zijn eerste prent Public Access won hij een prijs op het befaamde Sundance Film Festival, een festival voor de alternatieve film. Public Access haalde echter nooit de Belgische bioscopen. Overige films van Singer zullen wellicht een belletje doen rinkelen, denk maar aan Apt Pupil of X-Men. Voorts betekende The Usual Suspects eveneens de grote doorbraak voor Kevin Spacey, die datzelfde jaar acteerde in de thriller Seven en Outbreak. Spacey mocht zelfs een Academy Award mee naar huis nemen voor zijn ingetogen doch ijzersterke vertolking van de manke Verbal Kint.

BEELD EN GELUID
Eindelijk verschijnt deze film met een kwalitatieve beeld- en geluidstransfer op DVD. Het originele beeldformaat van 2.35:1 wordt behouden en zelfs anamorfisch op DVD gezet. Zoals het hoort trouwens. De beeldkwaliteit is heel goed en bevat veel scherpte en detail. Het contrast is prima, toont een uitstekend schaduwniveau en diepe en solide zwarrtinten. Printbeschadigingen zijn onbestaande, beeldruis daarentegen treedt heel miniem bij een handvol scènes op. Het geluid scoort eveneens hoge toppen. De Dolby Digital 5.1 geluidstrack (448 kbps) klinkt krachtig doorheen de speakers en maakt optimaal gebruik van de beschikbare kanalen. De mooie en sfeervolle soundtrack van John Ottman komt hier helemaal tot zijn recht en ondersteunt de beelden perfect.


EXTRA'S
The Usual Suspects is in onze contreien al jaren verkrijgbaar op DVD. Jammer genoeg kreeg de film niet de behandeling die het verdient, wat met deze special edition wordt rechtgezet. De extra's worden over twee discs gespreid. We geven een overzicht.

DISC 1
Audiocommentaar door regisseur Bryan Singer en scenarist Chris McQuarrie (niet ondertiteld)
Singer en McQuarrie -die samen gestudeerd hebben- weten de kijker met een heleboel leuke feiten en anecdotes te amuseren. Daarnaast is er eveneens plaats voor het serieuze werk. De commentaartrack is best informatief, maar echt aan het scherm gekluisterd raak je nooit.

Audiocommentaar door editor en componist John Ottman (niet ondertiteld)
John Ottman's bijdrages aan de film zijn de puike montage en de beklijvende soundtrack. Hij praat honderduit over beide aspecten en hoe de productie ervan verliep.

DISC 2
Persuing The Usual Suspects (Nederlands ondertiteld - 24 min.)
Regisseur Bryan Singer doet zijn relaas over de zoektocht naar de vijf hoofdrolspelers voor zijn 'gebruikelijke verdachten'. Daarbij was het niet makkelijk om de financiers te overtuigen, zij wilden maar al te graag een grote naam op de affiche. Dat scheen aardig te lukken, maar het had niet veel gescheeld of Gabriel Byrne had de rol van Keaton niet vertolkt. Elke acteur komt ruim aan het woord en vertelt hoe hij bij deze productie verzeild is geraakt.

Doing Time With The Usual Suspects (Nederlands ondertiteld - 25 min.)
Deze documentaire vertelt het verhaal achter de schermen. Regisseur Bryan Singer vertelt hoe hij de dingen aangepakt heeft en hoe de acteurs hun rol invulden. Interviews met de hoofdrolspelers ontbreken niet.

Featurette: Keyser Söze, Lie Or Legend (Nederlands ondertiteld - 18 min.)
Bryan Singer verklaart waar de naam Keyser Söze vandaan komt. Tegelijkertijd krijgen we een uiteenzetting van enkele scènes waarin Keyser Söze en Kevin Spacey centraal staan.

Featurette: Introducing The Usual Suspects (Nederlands ondertiteld - 6 min. 30)
Deze featurette is niets minder dan een promotioneel filmpje waarin een aantal interviews en beelden achter de schermen gebundeld worden.

Featurette: Heisting Cannes With The Usual Suspects (Nederlands ondertiteld - 4 min.)
De cast en crew maken hun intrede op het Cannes Filmfestival wat ontspannende videobeelden oplevert.

Interview met John Ottman (Nederlands ondertiteld - 18 min.)
Jeff Bond, hoofdredacteur van het tijdschrift Film Monthly Score, interviewt editor en componist John Ottman. Hij vertelt gedetailleerd hoe hij bij de film verzeild geraakt is en hoe de soundtrack tot stand is gekomen.

Vijf verwijderde scènes ingeleid door editor John Ottman (Nederlands ondertiteld)
Editor John Ottman verklaart waarom een aantal scènes tijdens de montage verwijderd werden. De scènes die we hier op DVD te zien krijgen zijn: The Restaurant Scene, Finding Arturro's Body, McManus And The Hungarian, Planting The Bomb, Extra Verbal.

Bryan Singer's Gag Reel (Nederlands ondertiteld - 5 min. 40)
Singer monteerde zelf een aaneenschakeling van grappige dialogen en bloopers. Best amusant om eens gezien te hebben.

Taking Out The Usual Suspects (Nederlands ondertiteld)
Hier vinden we een aantal grappige interviewclips en outtakes terug. Zo komen we te weten dat Bryan Singer toch wel enigszins bezorgd was dat de DVD release niet zorgvuldig zou gebeuren. Een ongegronde vrees zoals nu dus blijkt. En Benicio Del Toro belooft dat hij de DVD zal aankopen. Verder vertelt Bryan Singer een anecdote over een bepaalde scène uit de film.

Trailer en TV Spots (niet ondertiteld)
International Trailer, US Trailer met een introductie door John Ottman, US Theatrical Trailer, TV Spots.


CONCLUSIE
The Usual Suspects is een bijzonder ingenieuse en spannende film doch met een soms wat ingewikkeld scenario. Regisseur en scenarist verliezen hierbij gelukkig de pedalen niet, nu alleen de kijkers nog. Wat de DVD release betreft niets dan lof. Na lang wachten krijgt The Usual Suspects de behandeling die het verdient. Beeld- en geluidskwaliteit zijn er behoorlijk op vooruit gegaan, en ook wat extra's betreft mogen we zeker niet klagen. De audiocommentaren hebben best een informatief gehalte, maar weten ons niet over de hele lijn te boeien. Tot tweemaal toe de volledige rit uitzitten, is net iets teveel gevraagd. De twee documentaires, featurette over Keyser Söze en interview met John Ottman behoren naar onze mening tot het meest interessante wat deze extra's te bieden hebben. De special edition DVD release van The Usual Suspects ligt vanaf 10 april 2002 in de winkels. Een absolute aanrader!


cover
Studio: MGM

Regie: Bryan Singer
Met: Kevin Spacey, Stephen Baldwin, Benicio Del Toro, Kevin Pollak, Pete Postlethwaite, Chazz Palminteri

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626011354


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar door regisseur Bryan Singer en scenarist Chris McQuarrie
• Audiocommentaar door editor John Ottman
Disk 2:
• Documentaire: Persuing The Usual Suspects
• Documentaire: Doing Time With The Usual Suspects
• Featurette: Keyser Söze Lie Or Legend
• Featurette: Introducing The Usual  Suspects
• Featurette: Heisting Cannes With The Usual Suspects
• Interview met John Ottman
• Vijf verwijderde scènes
• Bryan Singer's Gag Reel
• Interview en Outtakes
• Trailers en TV Spots

Andere recente releases van deze maatschappij