:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WYCLIFFE - SEIZOEN 1
WYCLIFFE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-05-27
REEKS
De enquêtes van inspecteur Charles Wycliffe (Jack Shepherd) spelen zich af in de streek rond Cornwall en ze zijn gebaseerd op de boekenreeks van W.J. Burley. In zijn onderzoeken kan de nurkse inspecteur zoals het elk zichzelf respecterende detectivereeks betaamt rekenen op de hulp van een paar bijdehandse sidekicks, in dit geval inspecteur Lucy Lane (Carla Mendonça) en de ietwat suffe Doug Kersey (Jimmy Yuill). De dossiers die de brave man te verwerken krijgt zijn eerder snel afgeraffelde cliché-politieverhaaltjes waarbij elke keer een compleet uit de lucht vallend detail de sleutel tot de oplossing biedt. Duidelijk hebben de makers op gebied van sfeerschepping uit hetzelfde vaatje willen tappen als Inspector Morse: een redelijk onvriendelijke inspecteur, passiemoorden en vooral hopen, hopen lijken - minimum drie per aflevering. De mayonaise pakt echter niet: de verhalen doen geforceerd aan en hebben eigenlijk voor vijftig minuten per aflevering een te hoog verteltempo om ook maar iets aan diepgang te kunnen bieden; alleen Dance Of The Scorpions heeft een nauwgezettere karakteruitwerking. Zelfs dan heb ik de neiging om naar de fast forward-toets uit te halen nog maar nauwelijks kunnen onderdrukken.

AFLEVERINGEN
In deze dvd-box krijgt u de zes afleveringen van het eerste seizoen. De pilootaflevering die voor seizoen 1 past, Wycliffe And The Cycle Of Death, is er niet op terug te vinden, wel een min of meer losstaande aflevering, Dance Of The Scorpions, die chronologisch tussen seizoenen 4 en 5 thuishoort.

1. The Four Jacks
Claire, een archeologiestudente, krijgt tijdens een nachtelijke vrijpartij een kogel door het hoofd gejaagd. Het is duidelijk dat de persoon die op dat ogenblik met haar samen was, huisbaas David Cleeve (Bill Nighy), niet de moordenaar is, maar wie wel? En had hij het op Claire gemunt of op Cleeve? Een deel van het antwoord volgt wanneer er op het strand een wandelaar met hond wordt doodgeschoten met hetzelfde wapen. Plots ontstaat de angst dat er nog mogelijk een derde slachtoffer zal vallen en Wycliffe laat zijn hersens (en zijn ondergeschikten) op dubbele shift draaien.

2. The Dead Flautist
Tony Miller leeft op het domein van Lord (David Bamber) en Lady (Susan Fleetwood) Bottrell. Leefde, want hij heeft zich het leven ontnomen met een dubbelloops geweer. Uit het forensisch onderzoek blijkt dat hij onmogelijk zelf de trekker kan hebben overgehaald. De dader heeft wel minutieus alle sporen verwijderd. Er wordt naar een verband gezocht met de verdwijning van Lizzie Botrell, een exuberant fotomodel, van wie er een hele zak met naaktfoto's in een waterput in de buurt is teruggevonden. Dat Miller een relatie zou gehad hebben met haar is raar, want het is algemeen geweten dat hij homoseksuele voorkeuren heeft. Of toch niet?

3. The Scapegoat
Wanneer begrafenisondernemer Jonathan Riddle (Ricky Skyberton) vermist raakt en alleen zijn kleren teruggevonden worden, vermoedt Wycliffe dat er een verband bestaat met een zomers ritueel waarbij een brandend wiel met daarin een afgodsbeeld van de klippen wordt gegooid.

4. The Tangled Web
Kort na de begrafenis van Eleonor wordt haar zuster Agnes dood aangetroffen in een diepvriezer. De inwonende zonderling Clifford Rule (Giles Taylor), met een strafblad, verdwijnt. Zo ook het nichtje Hilda (Stephanie Buttle), die voorgelogen heeft zwanger te zijn. Zij wordt vermoord teruggevonden in een steengroeve. Voor de erfenis van de zusters Eleonor en Agnes is van belang wie er eerst gestorven is. Maar waarom en door wie werd Hilda dan vermoord?

5. The Last Rites
Dominee Jordan (Jeff Rawle) vindt in zijn kerk het lijk van Jessica Dobell, een zelfstandige maar nogal losjes levende vrouw die zwanger blijkt te zijn. Er zijn haar huurders, de Vinters (Nigel Terry en Julia Deakin) met hun zoon Giles (Mark Letheren), haar zuster met haar man en de hele bekrompen leefgemeenschap onder leiding van dominee Jordan en zijn dominante zuster. Aanvankelijk is iedereen verdacht voor Wycliffe.

6. The Pea-green Boat
Op een dag ontploft de erwtkleurige boot van Harry Tremain (Roy Alon). Volgens een getuige was hij uitgevaren samen met zijn zoon Alex. Die was echter ziek en zijn zoon Freddy (David Westhead) zou met hem meegegaan zijn. Freddy is garagehouder en toevallig is die dag een grote som geld uit zijn kluis verdwenen. Blijkt ook dat zowel Harry als zijn vrouw een andere relatie hadden en Harry nogal wat eigendommen bezat in het haventje.

7. The Dance Of The Scorpions
Thomas Dyson (Daniel Moynihan), directeur van een spaarbank, en zijn vrouw, worden op een afschuwelijke wijze vermoord. Zowat iedereen in het dorp schijnt een wapen te bezitten. Maar enkele voormalige criminelen komen voor het voetlicht: Ronald Formby (Fine Time Fontayne), Patric Durno (Leslie Grantham) en Parsons. Durno is een nieuw leven begonnen en heeft zelfs een legale wapenhandel. Wycliffe wordt door zijn oversten zelfs aangemaand die man met rust te laten, wat hij echter niet kan laten.

BEELD EN GELUID
Wycliffe is duidelijk een oudere serie en aan de beeldkwaliteit is dat te merken. De grauwe gehuchten rond Cornwall zijn waarschijnlijk niet de meest aangewezen locatie om zonnige plaatjes te schieten, maar de gebrekkige scherpte en het grainy beeld zijn niet echt aangenaam om naar te kijken. Net als bij Hotel Babylon is de geluidstrack een opgepompte 5.1-track die weliswaar goed verzorgd is en een beetje atmosfeer bijbrengt, maar in de dialogen klinkt er voortdurend een valse echo. Voor mij had even goed de originele stereotrack mogen worden gebruikt.

EXTRA'S
Zijn er niet te vinden.

CONCLUSIE
Doorwinterde liefhebbers van Brits misdaaddrama als Midsomer Murders en Inspector Wexford zullen deze reeks nog wel kunnen pruimen, maar voor mij is Wycliffe gewogen en iets te licht bevonden.


cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Ferdinand Fairfax, Martyn Friend, A.J. Quinn
Met: Jack Shepherd, Carla Mendonša, Jimmy Yuill

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994,1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
440 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 unwrapped

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij