:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIRST SUNDAY
FIRST SUNDAY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-30
FILM
De twee kleine criminelen Durell Washington (Ice Cube) en LeeJohn Jackson (Tracy Morgan) hebben zich een hoop narigheid op de hals gehaald: ze zijn gepakt met een lading gestolen rolstoelen. De rechter oordeelt hen nog redelijk mild: in plaats van een gevangenisstraf hebben de heren vijfduizend (!) uur gemeenschapsdienst aan hun broek. Durells vrouw Omunique (Regina Hall) dreigt om met hun zoontje naar Atlanta te verhuizen en tot overmaat van ramp wil crime boss Blakha (Paul Campbell) het geld van zijn rolstoelen terugkrijgen. De enige uitweg die de twee mannen nog zien is de roof van de goedgevulde donatieschaal van de kerk. De timing van hun rooftocht is echter niet bepaald ideaal, want de volledige congregatie heeft net verzamelen geblazen en tot overmaat van ramp is iemand voor hen al langs de kassa gepasseerd. Het tweetal gijzelt de aanwezigen, maar wordt - gelukkig - het voorwerp van een flink geval van het Stockholm-syndroom en het weet bovendien nog een priester aan het kruis te hangen die een deel van de giften van de parochianen heeft achtergehouden.

Dat rapper Ice Cube keer op keer weer wordt gecast in komedies als Are We Done Yet? en Barbershop, is een complete vergissing. Het gegeven van deze comedy leek ons aanvankelijk heel leuk, en de openingsscène waarin het tweetal aan de haal gaat met een bestelwagen vol rolstoelen beloofde veel goeds, maar spijtig genoeg is dat ook meteen het hoogtepunt, al wat er daarna volgt is zelfs voor een comedy pijnlijk ongeloofwaardig. De film verbleekt bij het gebrek aan grappigheid en als regisseur David E. Talbert ook nog dramatische elementen wil toevoegen aan een comedy die al bleek uitslaat als gevolg van bloedarmoede, dan is het resultaat doffe ellende: komedie zonder grappen, drama zonder emotie en moraal zonder bezieling. De plot (twee losers breken de offerblok open) en de karakteruitwerking (vader moet met lede ogen toezien hoe hij het hoederecht over zijn zoontje verliest) passen ruimschoots op een bierviltje. Obsceen of vulgair wordt de film niet echt, het is zelfs opvallend hoe de makers hebben geprobeerd om niemand, maar dan ook niemand, te schofferen, maar de prent is jammer genoeg tijdverlies voor alle betrokken partijen, inclusief de kijker.

BEELD EN GELUID
Alhoewel dit in high-definition een zeer aanvaardbare track is met goeie schaduwtinten, contrast en realistische kleuren, heeft de presentatie niet veel om het lijf, ook al omdat zowat de hele film zich binnen de vier muren van de kerk afspeelt. Het detailniveau is echter goed. Het beeld ziet er nog een klein beetje korrelig uit voor een Blu-raypresentatie, maar echte fouten zitten er niet in. De Dolby TrueHD 5.1-geluidstrack is meer dan adequaat genoeg voor een film die nagenoeg helemaal op dialogen steunt, waarbij wellicht de galmende gospelmuziek als positieve uitschieter mag worden genoteerd.

EXTRA'S

Regisseur Talbert heeft de disk voorzien van een audiocommentaar die laveert tussen anekdote en techniek. "The Almighty Version Enhanced Fact Track" is een triviatrack die via de ondertiteling loopt, maar die niet echt veel toevoegt aan het geheel. Maar liefst 35 minuten vverwijderde scènes zijn present, alsook een standaard-promotionele documentaire "Hood Robbin' with the First Sunday Cast and Crew" (16 min.). Voorts bevat de Blu-ray nog een blooperband van 4 minuten, een paar outtakes van 5 minuten en een korte afsluitspeech van regisseur Talbert van drie minuten.
 
CONCLUSIE
First Sunday is onschuldig familiaal vertier, maar heel mager qua inhoud.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: David E. Talbert
Met: Ice Cube, Tracy Morgan, Katt Williams, Loretta Devine, Michael Beach, Keith David, Regina Hall, Malinda Williams, Chi McBride

Film:
3/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Portugees Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Chinees, Koreaans, Thais, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Pop-up fact track
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Hood Robbin' with the First Sunday Cast and Crew"
• Bloopers
• Outtakes
• Wrap up speech

Andere recente releases van deze maatschappij