:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARRY POTTER 1 - AND THE PHILOSOPHER'S STONE
HARRY POTTER 1 - AND THE PHILOSOPHER'S STONE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-15
FILM
De ouders van Harry Potter (Daniel Radcliffe), twee bekende tovenaars, zijn vermoord door de kwaadaardige tovenaar Voldemort. Harry heeft de ontmoeting overleefd omdat zijn moeder zich voor hem heeft opgeofferd, maar hij heeft er wel een litteken aan overgehouden. De raad der tovenaars, geleid door Albus Dumbledore (Richard Harris), heeft Harry te vondeling gelegd bij zijn oom Vernon (Richard Griffiths) en tante Petunia (Fiona Shaw) Dursley. In een onnavolgbare stijl waar de kinderbescherming nog een vette kluif aan zou hebben, huisvesten ze Harry onder de trap en dient hun neefje vooral als pispaal voor hun eigen zoon Dudley (Harry Melling), zo'n ettertje dat geen morele bezwaren heeft om zijn ouders op vakkundige wijze in elkaar te rammen als hij met zijn verjaardag ook maar één pakje minder krijgt dan de vorige keer. Harry's verjaardagen, vooral dan zijn elfde, verlopen een beetje somberder: de wetgeving omtrent het briefgeheim faliekant met de voeten tredend, vernietigt zijn oom systematisch alle brieven die Harry ter gelegenheid van zijn verjaardag krijgt. Op een avond staat de afzender, reus Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane) op een brommertje, dan maar zelf voor de deur om, na een rondje magisch shoppen in Londen, Harry via spoor 9 3/4 mee te nemen naar Hogwarths, een prestigieus college voor leerling-tovenaars waar Dumbledore directeur is. Daar wordt hij ingedeeld in de klas van Gryphondor en maakt er snel nieuwe vrienden: de sjofele Ron Weasly (Rupert Grint) en de zelfverzekerde Hermione Granger (Emma Watson). Er zijn ook leerlingen die minder op de legendarische Potter gesteld zijn, zoals Draco Malfoy (Tom Felton) van de studentenclub Slitherin en ook bij de leerkrachten zit een allegaartje, zoals de strenge hoofdmeesteres McGonagall (Maggie Smith), de stuntelende Quirrell (Ian Hart), professor in Verdediging tegen Zwarte Kunst, en professor in toverdranken Severus Snape (Alan Rickman). Vooral in de nabijheid van deze laatste voelt Harry zich niet op zijn gemak. Tijdens het schooljaar beleeft Harry een hoop spannende avonturen: samen met Ron en Hermione maakt hij op Halloween-avond een kwaadaardige trol onschadelijk, hij leert vliegen op een bezem, en hij wordt gevraagd om voor Gryphondor uit te komen in de Quidditch-competitie, een ingewikkelde sport die beoefend wordt op bezems. Ook ontdekken de kinderen dat Hagrids driekoppige hond, Fluffy, op de verboden derde verdieping van Hogwarths een geheim bewaakt dat mogelijk iets te maken heeft met de verdwijning van de Steen der Wijzen van de alchemist Nicholas Flamel. Mogelijk probeert Voldemort de steen te pakken te krijgen om zich zo opnieuw van een menselijk lichaam te voorzien. Voldemort moet dus op Hogwarths een medeplichtige hebben, maar wie?

Na vijf films en zeven boeken kunnen we er niet omheen dat het Harry Potter-fenomeen meer dan een overwaaiende hype is. De boeken en de film hebben de merkwaardige gemeenschappijke verdienste dat ze de jeugd weer aan het lezen kregen en taalkundig is op het werk van Joanne Rowling, die levendig speelt met haar taal en de neologismen uit haar fantasiewereld, niets aan te merken. De film zelf is in alle opzichten geslaagd. Een leuk weetje is overigens dat Harry Potter And The Philosopher's Stone in Amerika omgedoopt werd tot Harry Potter And The Sorcerer's Stone, omdat het woord "Philosopher" meer dan drie lettergrepen telt, waardoor de titel van het boek al buiten het leesbereik van de gemiddelde Amerikaan ligt - ironisch voor uitgerekend de verfilming van hét boek bij uitstek dat de jeugd weer aan het lezen kreeg, niet? Wat deze jeugdfilm van alle andere onderscheidt is natuurlijk het - mede door de merchandising gefinancierde - overvloedige budget en de daarmee evenredige hoeveelheid speciale effecten. Het verhaal is natuurlijk zeer naïef, maar welk kind (of welke volwassene) droomt er niet graag weg bij een avontuur waarbij een vriendelijke reus je op een avond komt halen om in een tovenaarsschool allerlei kattekwaad uit te halen? Tweede zaak is dat, in tegenstelling tot vele andere jeugdfilms, de jonge acteurs Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson wel degelijk over genoeg talent beschikken om de tweeënhalf uur durende film te dragen; bovendien hebben ze in de sequels bewezen dat ze alledrie zeer goed kunnen doorgroeien én zich aanpassen aan de meer en meer volwassen sfeer van de boeken. De volwassen acteurs spelen duidelijk een ondergeschikte rol, zelfs die paar zeer bekende namen zoals John Cleese en John Hurt die beiden feitelijk voor een rolletje van niks zijn geëngageerd. De decors en de muziek zijn subliem, en zorgen ervoor dat ook volwassenen met volle teugen kunnen genieten van dit stukje eye candy. Er wordt nogal wat met traditionele waarden gesmeten, zoals eerlijkheid en vriendschap, maar om een echte moraliserende film te worden is het geheel te ondeugend. Kortom, de film verveelt voor geen ogenblik, het scenario is zeer consistent en fantasierijk en regisseur Chris Columbus, de man die zijn hele leven zal worden gebrandmerkt als de verantwoordelijke voor het loslaten van een ettertje als Macauley Culkin op de mensheid, heeft misschien geen innoverend stukje filmgeschiedenis geschreven, maar hem zo dadelijk op een fout betrappen kunnen we niet en da's ook al heel veel waard.

BEELD EN GELUID
De Harry Potter-cyclus is de eerste set Warner-titels in mijn Blu-raycollectie. Qua beeld is Potter een moeilijk geval om te beoordelen. Er zitten namelijk heel veel donkere scènes in die zich afspelen in de nauwelijks verlichte gangen van Hogwarts, het Verboden Bos en nog meer van die fraaie lokaties. De enige setting waarin de kleuren ten volle tot hun recht komen is die van de Quidditch-wedstrijd, maar ook daar ontbreekt elke vorm van helder zonlicht. Uiteindelijk is het beeld er niet echt slecht door en de vele tinten van grijs kunnen een goed onderscheid maken tussen de verschillende texturen, zonder dat hierdoor extra ruis of andere artefacts optreden. Het zwart had nog wat dieper mogen contrasteren. Mijn kritiek is echter wel dat het beeld niet altijd even scherp is: wanneer de massa scholieren de eetzaal van Hogwarts verlaat, zijn niet alle gezichten even duidelijk onderscheidbaar. De Engelse geluidstrack is te beluisteren via een PCM 5.1-track en een Dolby Digital 5.1-EX track, naast nog tal van dubbingen in allerlei talen. De geluidstrack is iets strakker uitgevoerd dan die op de dvd-versie. De verhoging van bitrate maakt enkele scènes een stuk indrukwekkender: Hagrid die Harry komt ophalen in een krakkemikkig zeehutje tijdens de storm, de Quidditch-gevechten en de aankomst van de Hogwarts Express, het zijn erg mooie staaltjes van surrounddynamiek. De geluiden in het Verboden Bos zijn dan weer erg subtiel waarbij de 5.1-EX track net dat ietsje meer kan bieden als de PCM-track omdat de middelste surround actief wordt aangesproken (voor wie een 6.1-systeem heeft). Wat betreft de ondertiteling willen we opmerken dat de meeste eigennamen vertaald zijn conform de Nederlandse vertaling van het boek - Hermione wordt Hermelijn, Dudley wordt Dirk, Hogwarths wordt Zweinstein enzovoort.

EXTRA'S
Qua extra's is er ten opzichte van de dvd-release het één en ander veranderd. Er zijn extra's verdwenen en daar zijn we niet rouwig om. Wat bedoelen we? Wel, de bonusdisk van de dvd was feitelijk een aaneenschakeling van spelletjes waarbij je het bonusmateriaal pas te zien krijgt als je een raadseltje hebt opgelost. Alle kinderlijke spelletjes zijn nu overboord gegooid en men kan de extra's no nonsense bekijken.

Onder "Behind the Story" vinden we vijf featurettes terug. Capturing the Stone (16 min.) bevat enkele beschouwingen van producent David Heyman en regisseur Chris Columbus over de transformatie van het boek naar het scherm. Ghosts of Hogwarts (1 min.) benoemt snel de namen van de spoken uit de film; In The Yearbook Character Clips zien we 16 karakterfiches van personen die in de film meespelen, zowel studenten als leraars op Hogwarts. In Quidditch Story (1 min.) krijgen we op één minuut de regels van de barbaarse tovenaarssport nog eens haarfijn uitgelegd en in de laastse clip, Dragon Egg Lesson (1 min.), toont men de kijker wat wel en wat niet te doen met een jonge, pas uit het ei gebroken draak.

"Around the World Multilanguage Clip" (9 min.) is een leuke interactieve clip van de scène waarin Hagrid uitwijdt over Fluffy, waarbij je kan switchen tussen acht talen. Feitelijk kan je dat in de film zelf ook via de audiotoets en kan het zijn dat je moet schrikken als Hagrid plots West-Vlaams begint te praten en vraagt: "Hei jekik iet van oew oane misgin?". We krijgen nog de twee trailers van de film en tot slot - gelukkig - de 7 verwijderde scènes, 9 minuten in totaal, die de dvd-uitgave sierden, maar dan zonder de extra spelletjes.
 
CONCLUSIE
De Blu-raytransfer van Harry Potter And The Philosopher's Stone is redelijk geslaagd, maar het beeld zou nog een beetje strakker kunnen zijn. De film zelf is een erg mooie fantasyprent voor jong en oud.coverStudio: Warner

Regie: Chris Columbus
Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, John Cleese, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Richard Griffiths, Richard Harris, Ian Hart, John Hurt, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Julie Walters, ZoŽ Wanamaker

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
152 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels PCM 5.1
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Nederlands Dolby Digital 5.1 EX
Vlaams Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1 EX
Duits Dolby Digital 5.1 EX
Spaans Dolby Digital 5.1 EX
Italiaans Dolby Digital 5.1 EX
Deens Dolby Digital 5.1 EX
Zweeds Dolby Digital 5.1 EX
Japans Dolby Digital 5.1 EX


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Fins, Zweeds, Chinees, Koreaans, Japans
Extra's:
5 documentaires "Behind The Story"
- Capturing the Stone
- Ghosts of Hogwarts
- The Yearbook Character Clips
- Quidditch Story
- Dragon Egg Lesson
• Around the World Multilanguage Clip
• 2 trailers
• 7 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij