:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGEND OF ZORRO, THE
LEGEND OF ZORRO, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-06-19
FILM
Don Diego de la Vega, alias Zorro (Antonio Banderas) heeft een paar familiale probleempjes: zijn vrouw Elena (Catherine Zeta-Jones) verwijt hem dat hij te veel energie in zijn taak als de gemaskerde wreker stopt en te weinig tijd in zijn gezinsleven in het algemeen en de opvoeding van zijn zoontje Joaquin (Adrian Alonso) in het bijzonder. Die laatste is niet op de hoogte van de dubbele identiteit van zijn vader en vindt hem maar een slappe schotelvod. Elena is het gebrek aan aandacht zodanig beu dat ze een verzoek tot echtscheiding indient. De staat Californië heeft Zorro echter meer dan ooit broodnodig nu ze voor een cruciale volksraadpleging staat die moet bepalen of ze al dan niet aansluit bij de Verenigde Staten. Bepaalde personen zien daar een bedreiging in voor hun invloed, zoals de wijnbouwer graaf Armand (Rufus Sewell) die aan het hoofd staat van een invloedrijke politieke Europese sekte. Samen met een ingehuurde gunslinger, de religieuze nutball Jacob McGivens (Nick Chinlund) die nog liever sterft dan de macht over te dragen aan het in zijn ogen "minderwaardige" Latino-volk ,probeert hij de volksraadpleging desnoods met geweld te boycotten, maar hij vindt Zorro op zijn weg die bovendien extra pissed off is omdat Armand zijn vrouw probeert in te pikken.

Regisseur Martin Campbell en hoofdrolspelers Antonio Banderas en Catherine Zeta-Jones zijn terug samengebracht voor de sequel op The Mask Of Zorro uit 1998. Voor de tweede keer resulteerde dit in een redelijk complexloze romantische avonturenfilm die erg nauw aansluit bij de Zorro-verhalen uit de jaren zestig, maar dan mét een budget. Zowel Banderas als het personage dat hij vertolkt hebben intussen een bierbuikje en een paar grijze haren gekregen. En niet te vergeten - het is bijna een Disneysequel - heeft de gemaskerde held in dit vervolg samen met zijn geliefde een bijzonder irritante kleine Zorro op de wereld gezet. Scenariogewijs niet dadelijk de briljantste vondst, waarin duidelijk de hand van executive producer Steven Spielberg te herkennen is die zichzelf heeft geplagieerd door het personage van Joaquin te enten op dat van die andere kleuter uit Indiana Jones And The Temple Of Doom. Het gebrek aan een ernstige tegenspeler zoals Anthony Hopkins in de eerste film (Rufus Sewell die een vergelijkbare rol speelde in A Knight's Tale is geen partij voor Antonio Banderas) en een paar goedkope grappen waarin Tornado, het paard van Zorro, zich te buiten gaat aan drank en rookwaren, maken de film iets minder verrassend dan zijn voorganger en richten hem meer een jonger publiek, maar desalniettemin straalt de vakkennis van Campbell om dit soort family action flicks te maken van het scherm af. De vele actiesequenties zijn oké, wellicht wat over the top en ongeloofwaardig, maar het gemiddelde Zorro-publiek zal het worst wezen dat de gemaskerde held een tienvoudige overmacht met het betere sabelwerk en een paar welgemikte trappen in de edele delen genadeloos doet afdruipen. Het hoogtepunt uit de acteercarrières van Banderas of Zeta-Jones is deze film niet, maar beide acteurs leveren toch een redelijke prestatie af die weliswaar ditmaal wat meer steunt op het fysieke soort Three Stooges-comedy.

BEELD EN GELUID
De transfer op dvd zag er redelijk uit en hij is er met deze high-definitionrelease zeker niet op achteruitgegaan, alhoewel het beeld soms wat edge enhancement vertoont, misschien wat minder erg dan op de dvd, maar in de scènes met speciale effecten is het nog altijd zichtbaar. De kleuren van bijvoorbeeld de vlammen zijn wel iets genuanceerder en de belichting en de schaduwen zijn netjes. In het kleurpalet zijn ook de huidtonen zeer mooi en realistisch, en de stoffige woestijn van Californië ziet er prachtig uit in alle details. De audiokwaliteit is eveneens goed: de Engelse Dolby TrueHD-track klinkt zuiver en helder. De Latijns-Amerikaanse gitaarmuziek die de score van James Horner begeleidt is enorm sfeervol en klinkt diep, maar ook de meer bombastische stukken audio met strijkers en blazers komen ruimtelijk goed tot hun recht. Ook de geluidseffecten zijn zonder uitzondering van goede kwaliteit: het veelvuldige zwaardgekletter heeft veel richtingsgevoel, de explosies zijn daverend en het knarsende geluid van de oude trein is van referentiekwaliteit. De dialogen blijven in dit geweld goed verstaanbaar: het evenwicht tussen dialogen en muziek is meer afgemeten op deze Blu-rayrelease.

EXTRA'S
De extra's op deze Blu-ray komen precies overeen met die op de dvd. Net zoals op The Mask Of Zorro brengen regisseur Martin Campbell en fotograaf Phil Meheux een goed verzorgde maar wat droge en technische audiocommentaartrack. In plaats van één langere documentaire is er geopteerd voor vier kortere, over de stunts (9 min.), de scènes met de trein (13 min.), het bal van graaf Armand (12 min.) en de visuele effecten (6 min.). Ook hier kunnen we stellen dat de nodige beschouwingen over de verrijzenis van Zorro op het witte doek reeds gemaakt zijn bij de film uit 1998, zodat men nu meer kan focusen op de technische kant van de zaak. In twee multi‑angle featurettes (4 min.) kan men vervolgens nog switchen tussen de film, de repetities en een b-roll, en de enige extra waarin ook inhoudelijk dieper op de film in wordt gegaan bevat vijf verwijderde scènes (10 min.), waarin onder meer een alternatieve opening en een alternatief slot worden getoond waarbij het verhaal verteld wordt vanuit het standpunt van Joqauin. Afsluiten doen we met een Blu-raytrailer.

CONCLUSIE
The Legend Of Zorro overtreft The Mask Of Zorro niet en heeft iets te weinig ruggengraat ten opzichte van zijn voorganger. Technisch is deze disk voldragen, wat bonusmateriaal betreft hadden we bij een groots opgezette actieprent misschien wat meer verwacht. De Blu-ray moet niet onderdoen voor de dvd-versie, maar alleen op gebied van geluid verdient hij een betere score.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Martin Campbell
Met: Antonio Banderas, Catherine Zeta‑Jones, Rufus Sewell, Nick Chinlund

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby TrueHD 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Arabisch, Bulgaars, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Ests, Fins, Hindoestaans, Litouws, Noors, Zweeds, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack door de regisseur
• Documentaire "Stunts"
Documentaire "Playing with trains"
• Documentaire "Armand's party"
• Documentaire "Visual effects"
• 5 verwijderde scènes
• 2 multi‑angle featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij