:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOME OF THE BRAVE
HOME OF THE BRAVE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-13
FILM
Veertien dagen voor ze afzwaaien uit Irak loopt een patrouille Amerikaanse soldaten in een bloedige hinderlaag. De ervaring laat diepe fysieke en emotionele wonden na. Chirurg Will Marsh (Samuel L. Jackson) kan nog net een paar soldaten van het slagveld redden, maar eenmaal thuisgekomen kan hij niet gewoon overgaan tot de orde van de dag en grijpt hij iets meer dan goed voor hem is naar de fles. Tussen hem en zijn zoon (Sam Jones III) is er bovendien een diepe kloof geslagen, want om het zacht uit te drukken is zoonlief het niet helemaal met de gang van zaken in Irak eens en hij grijpt elke gelegenheid aan om daarover zijn mening te ventileren, zelfs al brengt het zijn vader in verlegenheid. Vanessa Price (Jessica Biel) is een arm kwijtgeraakt en het feit dat haar relatie met Ray (James McDonald) daardoor op de klippen is gelopen, maakt het opvoeden van haar zoontje en haar job als turnlerares er niet makkelijker op. Wanneer een nieuwe liefde zich in haar leven aandient, haar collega-turnleraar Cary (Jeffrey Nordling) die niet echt een punt maakt van haar handicap, is ze nochtans niet happig om op menselijk vlak de draad weer op te vatten. Tommy Yates (Brian Presley) zag zijn beste kameraad sneuvelen, maar zijn naaste omgeving en dan vooral zijn vader (Vyto Ruginis), stimuleert hem weinig bij zijn rouwverwerkingsproces. Zijn vader wil dat hij naar de politieschool gaat, maar zelf durft hij niet meer verantwoordelijkheid op zich te nemen dan die van ticketinspecteur in een bioscoop. Jamal Aiken tenslotte (Curtis Jackson, in het rapmilieu beter bekend onder zijn pseudoniem 50 Cent), heeft per ongeluk en in een reflex een paar onschuldigen neergeschoten en ook in zijn relatie leidt dat tot turbulente tijden.

Vier fictieve portretten van Amerikaanse soldaten die de loopgravenoorlog in Irak hebben overleefd, maar die niet ongeschonden uit het avontuur zijn gekomen. Spokane, Washington lijkt plots zo klein als je de gruwel van de oorlogsmachine hebt getrotseerd. Na Viëtnam en Korea heeft Amerika er weer een trauma bij. Net als  The Deer Hunter gaat deze film over een boel onverwerkte gevoelens van onbegrip van de Amerikaanse publieke opinie die hoe langer hoe meer vraagtekens plaatst bij het nut van de interventie, waarbij de scheidingslijn tussen bevrijdings- en bezettingsleger stelselmatig verdampt, en de soldaten te velde op een muur van onbegrip stuiten wanneer ze een luisterend oor zoeken voor hun onverwerkte gevoelens. Home Of The Brave is zeker geen film waarin het patriottisme wordt aangewakkerd of waarin de soldaten in Irak als helden worden geprezen. Irwin Winkler stelt bij monde van zijn personages enkele zeer pertinente en duidelijke vragen en hij toont daarbij een perspectief op de Irak-oorlog dat we nog niet  in veel films hebben gezien, alhoewel hij niet in de val trapt door zeer uitdrukkelijk standpunten voor of tegen in te nemen. De regisseur maakt degelijk werk van het doorgronden van de persoonlijkheid van zijn vier modelvoorbeelden aan wie de heroïek van de oorlog niet is besteed. Winkler kan daarbij rekenen op een goeie cast die ontroerend en diepmenselijk uit de hoek komt. Jessica Biel is heel geloofwaardig als de jonge oorlogsinvalide die geplaagd wordt door spookpijnen maar die alle hulp, zowel medische als emotionele, blijft weigeren. Even zeer een speciale vermelding verdient Curtis "50 Cent" Jackson, die een stuk boven zijn gebruikelijk niveau van semiautobiografische kijk-eens-wat-een macho-mothafucka-ik-ben-rolletjes presteert waarvan we hem nog het meest kennen. De film glijdt bij momenten wel iets te diep af in het melodramatische, maar het geheel eindigt tenminste niet met een belegen feelgoodmoment. Winkler wisselt vlot tussen de belevenissen van zijn vier hoofdpersonages, van wie de paden af en toe kruisen, in een raamwerk waarin het niet altijd even duidelijk is hoe snel de tijd na hun traumatische ervaring verloopt, maar waarin hun verwerking duidelijk van de ene fase in de andere overvloeit. De timing van de film is zeer goed en de morele dubbelzinnigheid, waarbij het viertal tracht reïntegratie in de maatschappij te verzoenen met hun sociale isolement, is geloofwaardig.

BEELD EN GELUID
Op deze dvd-uitgave krijgen we een redelijk goed uitziend anamorf beeld, met goeie maar niet al te uitdrukkelijk uitgesmeerde kleuren. Het zwartniveau laat soms in binnenscènes wat te wensen over en de film ziet er (intentioneel?) wat grainy uit, maar echt grootse ongerechtigheden hebben we niet kunnen bespeuren. Toch is de compressie niet altijd even gelijkmatig en de dvd moet de duimen leggen voor de Blu-ray. Qua geluid is er keuze uit twee min of meer gelijkwaardige tracks, een DTS 5.1-track en een Dolby Digital 5.1-track, die een mooi surroundbeeld hebben, maar waarvan de mogelijkheden beperkt blijven tot pakweg de eerste 20 minuten van de film. De rest van de film biedt wel een mooie subtiele geluidstrack met fijne omgevingsgeluiden en waar nodig een mooi open split-surround.

EXTRA'S
Deze 1 disk-versie heeft op wat cross-promotionele trailers na geen extra's die naam waardig.

CONCLUSIE
Home Of The Brave is een niet over de hele lijn evenwichtige, maar toch dapper gemaakte film over het post-oorlogsyndroom dat vier ex-mariniers die in Irak gediend hebben, treft. De dvd-release is redelijk kaal, maar er bestaat ook een 2-disk steelbookversie.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Irwin Winkler
Met: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Brian Presley, Curtis Jackson

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij