:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOME OF THE BRAVE
HOME OF THE BRAVE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-13

FILM
Veertien dagen voor ze mogen afzwaaien uit Irak loopt een patrouille Amerikaanse soldaten in een bloedige hinderlaag. De ervaring laat diepe fysieke en emotionele wonden na. Chirurg Will Marsh (Samuel L. Jackson) kan nog net een paar soldaten van het slagveld redden, maar eenmaal thuisgekomen kan hij niet gewoon terug overgaan naar de orde van de dag, en grijpt hij iets meer dan goed voor hem is naar de fles. Tussen hem en zijn zoon (Sam Jones III) is er bovendien een diepe kloof geslagen, want om het zacht uit te drukken is zoonlief het niet helemaal met de gang van zaken in Irak eens, en hij grijpt elke gelegenheid aan om daarover zijn mening te ventileren, zelfs al brengt het zijn vader in verlegenheid. Vanessa Price (Jessica Biel) is een arm kwijtgeraakt, en het feit dat haar relatie met Ray (James McDonald), daardoor op de klippen is gelopen maakt het opvoeden van haar zoontje of haar job als turnlerares er niet makkelijker op. Wanneer een nieuwe liefde zich in haar leven aandient, haar collega-turnleraar Cary (Jeffrey Nordling), die niet echt een punt maakt van haar handicap, is ze nochtans niet al te happig om op menselijk vlak de draad weer op te pikken. Tommy Yates (Brian Presley) zag zijn beste kameraad sneuvelen, maar zijn naaste omgeving, en dan vooral zijn vader (Vyto Ruginis) zijn niet echt stimulerend om zijn rouwverwerkingsproces vooruit te helpen. Zijn vader wil dat hij naar de politieschool gaat, maar zelf durft hij niet meer verantwoordelijkheid meer nemen dan ticket-inspecteur in een bioscoop. Jamal Aiken tenslotten (Curtis Jackson, in het rapmilieu beter bekend onder zijn pseudoniem 50 Cent), heeft per ongeluk in een reflex een paar onschuldige slachtoffers neergeschoten, en ook in zijn relatie beleeft hij daardoor turbulente tijden.

Vier fictieve portretten van Amerikaanse soldaten die de loopgravenoorlog in Irak hebben overleefd, maar niet ongeschonden uit het avontuur zijn gekomen. Spokane, Washington lijkt plots zo klein als je de gruwel van de oorlogsmachine hebt getrotseerd. Na Viëtnam en Korea heeft Amerika er weer een trauma bij. Net als in films als The Deer Hunter kristalliseert deze film een boel onverwerkte gevoelens van onbegrip uit tussen de Amerikaanse publieke opinie, die hoe langer hoe meer vraagtekens begint te plaatsen bij het nut van de interventie waarbij de scheidingslijn tussen bevrijdings- en bezettingsleger stelselmatig verdampt, en de soldaten op het veld, die stuiten op een muur van onbegrip wanneer ze ergens naartoe willen met hun onverwerkte gevoelens. Home Of The Brave is zeker geen film waarin het patriottisme wordt aangewakkerd, of de soldaten in Irak als helden worden geprezen. Irwin Winkler stelt bij monde van zijn personages enkele zeer pertinente en duidelijke vragen, en toont daarbij een perspectief op de Irak-oorlog dat we nog in niet al te veel films hebven gezien, alhoewel hij niet in de val trapt om zeer uitdrukkelijk standpunten voor of tegen in te nemen. De regisseur maakt degelijk werk van het doorgronden van de persoonlijkheid van zijn vier modelvoorbeelden, aan wie alle heroïek van de oorlog compleet voorbijgaat. Winkler kan daarbij rekenen op een goeie cast, die ontroerend en diepmenselijk uit de hoek komt. Jessica Biel is heel geloofwaardig als jonge oorlogsinvalide, die achtervolgd blijft door spookpijnen maar alle hulp, zowel op gebied van medicatie als emotioneel blijft weigeren. Even zeer een speciale vermelding echter verdient Curtis "50 Cent" Jackson, die een stuk boven zijn gebruikelijk niveau van semi-autobiografische kijk-eens-wat-een macho-mothafucka-ik-ben-rolletjes presteert waar we hem nog het meest van kennen. De film glijdt bij momenten wel iets te diep af in het melodramatische, maar het geheel eindigt tenminste niet op een belegen feelgood-moment. Winkler wisselt vlot tussen de belevenissen van zijn vier hoofdpersonages, van wie de paden af en toe kruisen, in een raamwerk waarin het niet altijd even duidelijk is hoe snel de tijd na hun traumatische ervaring verloopt, maar waarin hun verwerking duidelijk van de ene fase naar de andere overvloeit. De timing van de film is zeer goed, en de morele dubbelzinnigheid, waarbij het viertal tracht reïntegratie in de maatschappij te verzoenen met hun sociale isolement, is geloofwaardig.

BEELD EN GELUID
Dutch FilmWorks brengt een goeie blu-rayuitgave uit met een scherp en detailrijk beeld, met een uitgebalanceerd maar ongesatureerd kleurenpalet dat zowel de zanderige woestijn van Irak als de mistroostige buurten van New York mooi in de verf zet. De scherpte wordt echter niet tot het uiterste gedreven, en het contrast toont niet altijd de diepe zwarttinten die volgens mij mogelijk zijn. De éne scène is daardoor wat softer dan de andere. Ruis is niet altijd helemaal weg, maar wordt nergens storend. De disc beschikt over twee Engelse geluidstacks, Engels DTS-HD MA en Engels Dolby Digital 5.1, die allebei aan elkaar gewaagd zijn. Enkel de eerste 20 minuten van de film bevatten wat actie, waarbij de surrounds actief worden aangesproken en de subwoofer van dienst is. De rest van de film leent zich eigenlijk niet tot veel actiemomenten, behalve dan een occasionele flashbackscène. De geluidstracks zijn wel erg sfeervol, en klinken nergens hol of vervormd.

EXTRA'S     

De extra's zijn voornamelijk afkomstig van de 2-disc steelbook-editie die eerder op dvd verscheen, en bestaat voornamelijk uit documentaire-materiaal dat niet dadelijk met de film gerelateerd is, behalve dan de eerste promotionele featurette "Behind the scenes" (10 min.), waarin wat filmfragmenten en stukjes interview worden herkauwd. De documentaire "Saddam Hussein: Butcher Of Badgad" (50 min.) is een biografie over de inmiddels opgehangen dictator, die elk gevoel van nuance dat de film zelf heeft, compleet mist, en voornamelijk het Amerikaanse spierballengerol centraal stelt. "Schwarzkopf Vs. Saddam" (45 min. ) gaat over de clash tussen de Iraakse dictator en de intussen beruchte Amerikaanse generaal die tijdens de eerste Golfoorlog zonder problemen de Iraakse oorlogsmachine op de knieën kreeg, maar dan niet de toelating kreeg om het regime het genadeschot te geven. Over Saddams wapenambities is veel meer gezegd en geschreven dan er in een 43 minuten durende documentaire past, en "Saddam's Bombmaker" is daar helaas geen uitzondering op. Naast deze documentaires bevat de disc nog enkel trailers van andere high definition-uitgaven van Dutch FilmWorks. De audiocommentaartrack en de verwijderde scènes die we op de Amerikaanse uitgave terugvinden, zijn hier afwezig.

CONCLUSIE

Home Of The Brave is een niet over de hele lijn evenwichtige, maar toch dapper gemaakte film over het post-oorlogsyndroom dat vier ex-mariniers die in Irak gediend hebben, treft. De high-definitionrelease is niet altijd even overtuigend maar wel passeerbaar, de achtergronddocumentaires zijn goed maar hebben niets met de film zelf te maken.




cover



Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Irwin Winkler
Met: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Brian Presley, Curtis Jackson

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664051764


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Behind the scenes
• Documentaire "Saddam Hussein: Butcher Of Badgad"
• Documentaire "Schwarzkopf Vs Saddam"
• Documentaire "Saddam's Bombmaker"
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij