:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONTDEK DE WERELD MET NIJNTJE
ONTDEK DE WERELD MET NIJNTJE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-28
SERIE
Ontdek De Wereld Met Nijntje is een bundeling van vier korte (11 minuten) Nijntje-filmpjes in de 3D-stijl die we eerder al terugzagen in Nijntje is Jarig / Kleine Pluis en Nijntje & Boris en Nijntje Gaat Naar De Dierentuin / Nijntje's Nieuwjaarsfeest. De filmpjes, eenvoudig van opzet, zijn leuke stop-motionanimatiefilmpjes waarin Nederlands bekendste konijn naar achtereenvolgens per trein, boot, vliegtuig en auto respectievelijk door Europa, de noordpool, Japan en Afrika trekt. Voor de hele kleintjes is de opzet soms iets té hoog gegrepen, want aan het leren zeggen van "goeiedag" in drie verschillende talen hebben de kleintjes niks. Ook zien we onder meer Nijntje en Nina op het vliegtuig zaken uithalen waarbij bij échte piloten sinds 9/11 de stewardessen normaal van in de gordijnen zouden kruipen, en die misschien in de toekomst onmogelijk worden als er alleen nog mensen met een shock-enkelband de vlieger op mogen... ach, de wereld van Nijntje is een stuk simpeler dan die van ons. De naïviteit straalt er af, maar we vinden dat een kindvriendelijke reeks die steunt op gewoonten en tradities die best wel kunnen aansluiten bij de leefwereld van een kind, niet te veel commentaar behoeft. De dvd is verder ideaal om aan uw kinderen uit te leggen wat er gebeurt als je op reis gaat indien u in de nabije toekomst van plan zou zijn om uw kroost mee het vliegtuig op te laden. Enige kritiek is dat de inhoud van de dvd wat schaars is: 44 minuten is nu niet dadelijk om vanop één van Nijntjes vele vakantiebestellingen een kaartje over naar huis te schrijven.

BEELD EN GELUID

Ook hier kunnen we gerust een stukje tekst overnemen: De 3D-animatie wordt in zeer zorgvuldige animatie gemaakt, waarbij niets aan het toeval overgelaten worden. Door het beperkte palet aan gebruikte kleuren is dit een zeer kleurrijke opzet die gewoon alleen al fysiek over de nodige aatrekkingskracht beschikt. Dat de figuurtjes uit de Nijntjeboekjes dan nog eens tot 3D-leven komen moet bovendien een ervaring zijn. Meer volwassen kijkers zullen dan wel weer merken dat er af en toe compressieblokken optreden; ruis is niet zo'n probleem, maar bij bepaalde bewegingen komt er soms een compressieblok opborrelen dat weeral vergeten is voor je het gemerkt hebt. Vooral in de tweede aflevering waarin Nijntje op de noordpool zit is het geregeld prijs. "Het is maar voor kinderen", zeggen ze dan, en die zitten daar niets mee in. Foei: de kinderen zijn de belangrijkste consumenten, en als het niet goed is voor hen, dan is het voor niemand goed. Moeten we misschien dan maar zeggen dat de Flair "maar voor vrouwen" is? Voor de geluidstransfer heeft men gelukkig weer eens gebruik kunnen maken van stemactrice Tanneke Hartzuiker, die zowat alle Nijntje-spullen inspreekt, van tekenfilm tot merchandising, en dit biedt de firma van Bruna de geruststelling dat er een zekere coherentie aanwezig is. De zaak Bruna draait prima, ik zou zo zeggen: laat ze draaien, ze weten verdomd goed waarmee ze bezig zijn.

EXTRA'S

De discs bevatten dezelfde extra's als een paar van de oudere releases: traditioneel weer een hetzelfde making of-filmpje van 3 a 4 minuten, dat we intussen al op elke 3D-Nijntjedisc hebben aangetroffen. Tot slot zijn er op nog cross-promotionele trailers te vinden.

CONCLUSIE

Een redelijk kindvriendelijke maar inhoudelijk nogal korte dvd, maar Nijntje blijft Nijntje, een kwaliteitsmerk dat maar niet stuk schijnt te gaan. Eenvoud is vaak een mooie troef.



cover




Studio: Warner

Regie: Martin Pullen
Met: Tanneke Hartzuiker

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
44 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321932034110


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Bij Nijntje achter de schermen
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij