:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIRST SUNDAY
FIRST SUNDAY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-08-04
FILM
De twee kleine criminelen Durell Washington (Ice Cube) en LeeJohn Jackson (Tracy Morgan) hebben zich een hoop narigheid op de hals gehaald: ze zijn gepakt met een lading gestolen rolstoelen. De rechter oordeelt nog redelijk mild: in plaats van een gevangenisstraf hebben de heren vijfduizend (!) uur gemeenschapsdienst aan hun broek. Durells vrouw Omunique (Regina Hall) dreigt om met hun zoontje naar Atlanta te verhuizen en tot overmaat van ramp wil crime boss Blakha (Paul Campbell) het geld van zijn rolstoelen terug. De enige uitweg die de twee nog zien is de goedgevulde donatieschaal van de kerk leeg te roven. De timing van hun rooftocht is echter niet bepaald ideaal, want de volledige congregatie heeft net verzamelen geblazen. Tot overmaat van ramp is iemand ze voor geweest en al langs de kassa gepasseerd. Het tweetal gijzelt de aanwezigen en ze worden - gelukkig - het voorwerp van een flink geval van het stockholmsyndroom. Het tweetal weet bovendien nog een priester aan het kruis te hangen die een deel van de giften van de parochianen achter heeft gehouden.

Dat rapper Ice Cube keer op keer wordt gecast in komedies als Are We Done Yet? en Barbershop, is een complete vergissing. Het gegeven van deze comedy leek ons aanvankelijk heel leuk en de openingsscène waarin het tweetal aan de haal gaat met een bestelwagen vol rolstoelen beloofde veel goeds, maar spijtig genoeg is dat ook meteen het hoogtepunt. Al wat nadien volgt is zelfs voor een comedy pijnlijk ongeloofwaardig. De film verbleekt bij het gebrek aan grappigheid en als regisseur David E. Talbert dramatische elementen wil toevoegen aan een comedy die al bleek ziet als gevolg van bloedarmoede, is het resultaat doffe ellende: komedie zonder grappen, drama zonder emotie en moraal zonder bezieling. De plot (twee losers breken een offerblok open) en de karakteruitwerking (vader moet met lede ogen toezien hoe hij het hoederecht over zijn zoontje verliest) passen ruimschoots op een bierviltje. Obsceen of vulgair wordt de film niet echt, het is zelfs opvallend hoe de makers hebben geprobeerd om niemand, maar dan ook niemand, te schofferen. De prent is jammer genoeg tijdverlies voor alle betrokken partijen, inclusief de kijker.


BEELD EN GELUID

We vergelijken het beeld met de iets superieure Blu-rayrelease. De kleuren zijn nog steeds aanvaardbaar met goeie schaduwtinten, contrastrijk en realistische, afglijdend naar donkere, zwarte en bruine tinten, waarbij het geheel  wat aan scherpte heeft ingeboet. In de scènes in de kerk zijn de details minder alomtegenwoordig, en al heeft de presentatie niet veel om het lijf omdat bijna de hele film zich binnen de vier muren van de kerk afspeelt, toch is het detailniveau op de Blu-ray echt beter dan op de dvd. Het beeld ziet er nog steeds een klein beetje korrelig uit. Ook de Dolby Digital 5.1-geluidstrack is meer dan adequaat genoeg voor een film die nagenoeg helemaal op dialogen drijft, waarbij de galmende gospelmuziek als positieve uitschieter mag worden genoteerd. Je merkt dat die iets minder geprononceerd is dan de Dolby TrueHD 5.1op de Blu-rayrelease. maar voor het beoogde doel is dat zeker genoeg.
 
EXTRA'S
Regisseur Talbert heeft de disk voorzien van een audiocommentaar die laveert tussen anekdotisch en technisch. Maar liefst 35 minuten aan verwijderde scènes zijn present, evenals een standaard-promotionele documentaire "Hood Robbin' with the First Sunday Cast and Crew" (16 min.). Voorts bevat de Blu-ray een blooperband van 4 minuten, een paar outtakes van 5 minuten en een korte afsluitspeech van regisseur Talbert van drie minuten. Ten opzichte van de Blu-ray is de fact track verdwenen en zijn een paar trailers toegevoegd.
 
CONCLUSIE
First Sunday is onschuldig familievertier, maar heel mager qua inhoud.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: David E. Talbert
Met: Ice Cube, Tracy Morgan, Katt Williams, Loretta Devine, Michael Beach, Keith David, Regina Hall, Malinda Williams, Chi McBride

Film:
3/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Portugees
Extra's:

• Audiocommentaar
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Hood Robbin' with the First Sunday Cast and Crew"
• Bloopers
• Outtakes
• Wrap up speech
• Trailers


Andere recente releases van deze maatschappij