:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALFRED HITCHCOCK PRESENTS - SEIZOEN 3
ALFRED HITCHCOCK PRESENTS - SEIZOEN 3
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-08-12
SERIE
Goedenavond.

Tot U spreekt eens te meer Alfred Hitchcock. Na het eclatante succes van de vorige bundeling van mijn televisionele avonturen heeft het marketingdepartement van Universal mij opnieuw uit mijn eeuwige rust gewekt in de hoop u warm te maken voor het derde seizoen van Alfred Hitchcock Presents. Nu, als u hebt genoten van de onweerstaanbare gruwelen die ik u in het verleden voorschotelde, is er geen reden om ook dit 39-gangendiner aan u voorbij te laten gaan. Ik heb de afleveringen immers gekruid met meer afgrijselijke incidenten dan ooit tevoren en personages die niets goeds van zin zijn. Als dat u niet doet watertanden, weet ik het ook niet. Ik krijg er alvast honger van. Maar dat kan ook aan mij liggen.

Dit derde seizoen bouwt voort op de stevige fond die ik in de loop van mijn carrière verfijnd heb. Haast allemaal zijn het verhalen van mensen als u en ik – nu ja, tenminste mensen als u – die toegeven aan hun ergste karakterfouten. Ziet u, ik geloof namelijk dat de mens van nature slecht is. Natuurlijk proberen we allemaal voortdurend aan ons rotte karakter te ontkomen, maar vroeg of laat zijn we gedwongen de wolf in onszelf los te laten. Neem bijvoorbeeld de onfortuinlijke conciërge en zijn vrouw in Return to Finder. Eén klein stapeltje geld is voldoende om hun arme, doch georganiseerde leventje overhoop te gooien. En wat te denken van de huismoeder die een stel bezoekende politieagenten een wel heel bijzondere lamsbout voorzet in Lamb to the Slaughter?


 
Bij het maken van de 39 episodes was ik helaas gedwongen samen te werken met een resem acteurs. Ik heb niets tegen hen persoonlijk, maar men kan hen het best behandelen als vee, wil men resultaten bereiken. En dat zint hen niet allemaal. Toch kon ik heel wat koeien en stieren bijeenbrengen wier naam bij u wellicht een belletje doet rinkelen. William Shatner bewijst dat hij ook vroeg in zijn carrière absoluut niet kon acteren, terwijl Vincent Price dé meester van de sardonische glimlach blijft. Daarnaast wist ik Fay Wray los te rukken uit de klauwen van een uit de kluiten gewassen aapje voor een gastrol, haalde ik mijn beste Duits boven – ein Bratwurst bitte – om Peter Lorre te overtuigen en deed een beroep op enkele oude vrienden als Joseph Cotton, Claude Rains en Barbara Bel Geddes. Omdat men niet van mij kon verwachten dat ik alle afleveringen zelf draaide – ik was namelijk bezig met een klein filmpje met als titel Vertigo - rekruteerde ik een stel andere regisseurs om de scenario’s in beeld te brengen, waaronder een opvliegende jong gastje. Robert Altman heette hij, geloof ik.

Ziezo. Ik hoop dat mijn pleidooi u heden zo heeft doen saliveren dat u niet anders kan dan naar de winkel te rennen om u mijn derde dvd-box aan te schaffen. Misschien zijn de verhalen niet zo hip of trendy meer en komen de ontknopingen niet altijd als een grote verrassing, maar ik mag met recht en reden zeggen dat de episodes de tand des tijds goed doorstaan hebben. Dit in tegenstelling tot mezelf. Na bijna dertig jaar onder de grond rest van mij louter een paar loodzware botten. Als men mij zou opgraven, kan men misschien eindelijk het misverstand uit de wereld helpen als zou mijn voormalige corpulentie mijn eigen schuld zijn.

Ik wens u nog een prettige avond...


 
AFLEVERINGEN
Disk 1
79. The Glass Eye
Een romantische obsessie loopt verkeerd af wanneer de pop van een buikspreker de derde speler wordt in een driehoeksverhouding.

80. The Mail-Order Prophet
Wanneer een bediende brieven ontvangt waarin de winnaars van wedstrijden en beurskoersen voorspeld worden, waagt hij een levensgevaarlijke gok.

81. The Perfect Crime
De zelfverklaarde en beste speurder ter wereld moet zijn reputatie beschermen als hij ervan wordt beschuldigd de verkeerde man te hebben laten executeren.

82. Heart Of Gold
Een voorwaardelijk vrijgelaten crimineel vindt een tweede thuis bij de familie van zijn celmaatje. De vraag is of zij het goed met hem voorhebben of op iets anders uitzijn.

83. Silent Witness
In een vlaag van woede vermoordt een professor de studente met wie hij een relatie had. De enige getuige is de baby waarvoor zij op dat moment zorgde.

84. Return To Finder
Een conciërge vindt een portefeuille met geld. Zijn vrouw wil dat hij het aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgt, maar hij wil daar niet van weten.

85. Enough Rope For Two
Na een celstraf van tien jaar keert een man terug naar de plek waar hij zijn buit heeft verstopt. Kan hij zijn vrouw en de buurman vertrouwen om hem te helpen die buit op te halen?

86. The Last Request
In de uren voor zijn executie schrijft een ter dood veroordeelde de omstandigheden neer die tot zijn onrechtmatige arrestatie leidden.

Disk 2
87. The Young One
Een meisje uit een kleine stad wil ontsnappen aan haar dominante tante. Haar zorgvuldige gesmede plannen hebben echter niet het gewenste effect.

88. The Diplomatic Corpse
Tijdens een daguitstapje naar Mexico sterft Evans rijke moeder onverwacht op de achterbank. Wanneer hij en zijn vrouw even later stoppen voor een verfrissing wordt de wagen gestolen.

89. The Deadly
Een loodgieter die al diverse huisvrouwen heeft afgeperst, ontmoet een slachtoffer dat zich niet zomaar bij zijn praktijken neerlegt.

90. Miss Paisley’s Cat
Een vrouw is ervan overtuigd dat ze haar buurman vermoordde wegens een dispuut om haar kat. De politie gelooft haar verhaal echter niet.

91. Night Of The Execution
De nakende promotie van een openbare aanklager dreigt ondermijnd te worden door de executie van een man die hij ten onrechte veroordeelde.

92. The Percentage
Wanneer Eddie Slovak een oude vriend een gunst probeert te doen, leiden zijn goede intenties tot een fatale spiraal van overspel en moord.

93. Together
Een man zit opgesloten in een kamer met de persoon die hij zonet vermoordde en hij doet verwoede pogingen om uit de kamer te ontsnappen.

94. Sylvia
Een jonge vrouw met zelfmoordneigingen moet kiezen tussen de goede raad van haar vader en haar liefde voor een man die enkel uit is op haar geld.


 
Disk 3
95. The Motive
Een man besluit de perfecte misdaad te plegen door een moord te begaan zonder motief. Hij kiest gewoon lukraak een naam uit het telefoonboek.

96. Miss Bracegirdle Does Her Duty
Het reisje van een oude vrouw naar Parijs dreigt verkeerd af te lopen wanneer ze zich in de hotelkamer van een beruchte moordenaar belandt.

97. The Equalizer
Een man verliest zijn echtgenote aan een ander en zweert wraak. Hoewel zijn rivaal veel groter en sterker is, kan de misnoegde echtgenoot de strijd min of meer gelijk maken, want hij heeft een pistool.

98. On The Nose
Een gokzieke vrouw probeert geld los te weken van een politieagent om haar schulden af te betalen. Hij heeft daar wel oren naar, maar eist in ruil een beetje liefde.

99. Guest For Breakfast
Wanneer een kibbelend koppel gegijzeld wordt door een gezochte moordenaar, ontpopt de crimineel zich als een efficiënte huwelijksconsulent.

100. The Return Of The Hero
Twee veteranen van de Frans-Algerijnse oorlog keren huiswaarts. Daar helpt de een de ander het hart te winnen van een vrouw, hoewel hij feitelijk al verloofd is.

101. The Right Kind Of House
Een vrouw vermoedt dat de man die haar huis tegen eender welke prijs wil kopen, de moordenaar van haar zoon is.

102. Foghorn
Een jonge vrouw verbreekt haar verloving omdat ze halsoverkop verliefd wordt op een andere man. Dan ontdekt ze dat hij al getrouwd is.

Disk 4
103. Flight To The East
Een reporter verliest zijn geloofwaardigheid wanneer hij in zijn artikels de schuld van een Arabische crimineel in twijfel trekt.

104. Bull In A China Shop
Vier oude dames nodigen een knappe rechercheur uit voor een kopje thee. Wat hij niet weet, is dat ze nog heel wat andere macabere plannen hebben.

105. The Disappearing Trick
Een charmante tennisspeler wordt verliefd op de weduwe van een man met zware gokschulden. Dan ontdekt hij dat de overledene nog gokjes heeft geplaatst drie maanden na zijn dood.

106. Lamb To The Slaugher
Een vrouw die haar man de kop insloeg met een bevroren lamsbout, verzint een ingenieuze manier om zich van het moordwapen te ontdoen.

107. Fatal Figures
Een man wil toetreden tot dé elitegroep der criminelen – moordenaars – en hij vermoordt zijn zus. De politie oordeelt echter dat zij een natuurlijke dood stierf.

108. Death Sentence
Een man wil zijn vrouw bewijzen dat hij van haar houdt door een moord te plegen.

109. Festive Season
Op kerstavond moet een advocaat de gemoederen bedaren tussen een broer en een zus die stiekem elkaars moord plannen.

110. Listen, Listen…!
Morgan is er vast van overtuigd dat hij weet hoe de moord op drie mooie vrouwen gebeurd is. Alleen wil niemand naar zijn verhaal luisteren.


 
Disk 5
111. Post Mortem
Een vrouw met geldproblemen wil het lijk van haar overleden eerste man opgraven omdat hij een winnend loterijticket in zijn laatste maatpak heeft zitten.

112. The Crocodile Case
Een ontbrekend stuk bagage blijkt fataal voor een man die dacht dat hij de perfecte moord gepleegd had.

113. A Dip In The Pool
Een compulsieve gokker staat op het punt een grote som geld te verliezen op een cruiseschip. De enige oplossing is letterlijk een sprong in het diepe.

114. The Safe Place
Een kasbediende in een bank vermoordt een gangster voor het geld uit diens kluis. Zijn baas steekt echter onverwacht stokken in de wielen.

115. The Canary Sedan
Een vrouw met paranormale gaven wordt geconfronteerd met een pijnlijke waarheid als ze de stem van een overleden vrouw hoort.

116. Impromptu Murder
De moordenaar van een vrouw wordt gevraagd het lijk te identificeren wanneer het voorbijdrijft op de rivier tijdens een herdenkingsceremonie op een brug.

117. Little White Frock
Een oudere acteur nodigt producenten uit voor een gezellig etentje, maar spendeert de ganse avond aan een tragisch verhaal uit zijn verleden.

BEELD EN GELUID
De beelden van dit derde seizoen zijn niet krasvrij en hebben regelmatig te kampen met grote dosissen grain. Voor een tv-reeks uit de jaren vijftig kan je echter veel slechtere transfer treffen dan deze. De kwaliteit ligt bovendien in de lijn van de vorige seizoenen. Het audiospoor bestaat uit een monotrack die de dialogen meestal helder weergeeft, maar die geregeld wat achtergrondruis bevat.

EXTRA’S
Net zoals de eerder op dvd verschenen seizoenen bevat de derde reeks van Alfred Hitchcock Presents geen extra’s.


 
CONCLUSIE
Het derde seizoen van Alfred Hitchcock Presents biedt meer van hetzelfde: kleine verhalen over moord en doodslag, met een aanloop vol karakter en een verrassende pointe. Vele bekende acteurs maken eens te meer hun opwachting, terwijl achter de camera niet enkel Hitchcock plaatsnam, maar ook een jonge Robert Altman. Beeld en geluid blinken niet uit, maar zijn degelijk. Een bonussectie is er helaas niet.


cover
Studio: Universal

Regie: Alfred Hitchcock, Robert Altman, e.a.
Met: Peter Lorre, Jessica Tandy, Vincent Price, William Shatner, Barbara Bel Geddes, Joseph Cotton, e.v.a.

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1957-58

Leeftijd:
6

Speelduur:
965 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij