:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AFFAIRE DE GOÛT, UNE
AFFAIRE DE GOÛT, UNE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2008-09-01
FILM
In Une Affaire de Goût portretteert de Franse journalist en regisseur Bernard Rapp twee mannen wier leven heel nauw verweven raakt en al in de eerste scène van de film verklapt hij dat hun relatie dramatisch is afgelopen. Vervolgens introduceert Rapp de onderzoeksrechter die de getuigen aan de tand voelt en de psychologe die de verdachte  - die in voorhechtenis zit - via een rorschach- of inktvlektest onderzoekt op z’n toerekenbaarheid. Via flashbacks volgt het verhaal over hoe beide mannen, Frédéric Delamont van middelbare leeftijd, en de andere, Nicolas Rivière, jong en onbezonnen, elkaar bij toeval ontmoeten in een restaurant waar Nicolas als kelner in dienst is genomen. Het gesprek is kort en zakelijk, maar hun blikken verraden dat ze aan elkaar gewaagd zijn, ondanks het verschil in leeftijd en sociale positie. Bel me, als je nog wat anders wil doen met je leven, is Delamonts droge opmerking tegen Nicolas wanneer hij met z’n zakenrelatie het restaurant verlaat.
 
 
Frédéric Delamont blijkt een belangrijk en rijk man te zijn. Hij is de CEO, de baas zeg maar, van het Delamont-imperium. Hij ontvangt Nicolas in de hall van zijn peperdure villa tussen de antieke harnassen van Japanse samoerai en z’n collectie oosterse vechtwapens. Hij biedt de voormalige kelner een beginsalaris van 35.000 FF (5.250 euro) voor een baantje als voorproever tijdens z’n zakendiners en andere sociale verplichtingen. Nicolas praat over het aanbod met z’n vriendinnetje Béatrice (Florence Thomassin) die een bloemenkiosk openhoudt. Zij vindt het een vreemd aanbod en waanzinnig veel geld. De zaak zit haar niet lekker, maar Nicolas, avontuurlijk en nieuwsgierig van aard, verzekert haar dat hij de dingen onder controle heeft en de gok wil wagen, voor een tijdje, tot hij genoeg geld heeft verdiend om de toekomst onbezorgd tegemoet te treden. Hij accepteert Delamonts aanbod, ook al stipuleert het contract complete discretie, totale beschikbaarheid en een rookstop. Delamont ziet de inhoud van de job van z’n nieuwe medewerker evenwel ruimer dan afgesproken. Hij gaat er vanuit dat Nicolas zijn eigen fijn smaakgevoel ontwikkelt, dat ie evenals zijn werkgever een aversie ontwikkelt voor vis en kaas, dat hij m.a.w. op Delamont gaat lijken, innerlijk zowel als uiterlijk. Nicolas ziet de bui hangen, maar zijn nieuwsgierigheid dwingt hem om door te gaan, ook na een ruzie met Delamont over een georchestreerde voedselvergiftiging die hem enkele dagen doodziek in bed houdt. Volgens Delamont gaat het om een afkickproces dat Nicolas zal louteren, hem zal bevrijden van zijn vroegere gewoonten en voorkeuren en dat een nieuwe mens van hem zal maken.
 
Ondertussen gaat zijn relatie met Béatrice kapot. Ze verwijt hem een hang naar geld en luxe, naar chique wagens en dure hotelkamers. Nicolas ontkent, maar ondertussen weeft Delamont zijn web. Moet hij ook neuken?, vraagt een uitzinnige Béatrice aan de breed glimlachende industrieel wanneer die haar opzoekt in de krantenkiosk. Delamont ontkent: hij valt niet op mannen. Toch probeert hij met zijn bezoek aan Béatrice de kloof tussen de voormalige geliefden met een leugentje te verbreden. Nicolas neemt steeds meer trekjes van Delamont over, terwijl diens medewerkers bij de onderzoeksrechter beweren dat net het omgekeerde het geval was. Nicolas gaat met een klein hartje valschermspringen, want schrikhaas Delamont wil weten welke sensaties daarmee gepaard gaan. Via en oortje en een verrekijker leeft hij met zijn poulain mee. Wanneer hij Nicolas naar de Afrika stuurt om er de sensatie van de eenzaamheid te ervaren en hem vervolgens bij zijn terugkeer en public vernedert, slaan de stoppen bij de getreiterde jongeman definitief door.
 
 
Une Affaire De Goût is een spannende psychologische thriller zonder overbodige scènes waarmee Bernard Rapp bewijst dat hij het genre – ondanks weinig ervaring – uitstekend onder de knie heeft. Acteur Bernard Giraudeau brengt de rol van de monsterlijke en sadistische Delamont met brio. Hij boezemt niet alleen z’n omgeving, maar ook de toeschouwer angst in, want vanaf het prille begin is het onduidelijk hoe ver hij zal gaan in het manipuleren en vernederen van Nicolas Rivière. Anderzijds is er de voortdurende vraag wanneer die laatste zal afhaken, want het spelletje dat met hem wordt gespeeld heeft duivelse trekjes. Terwijl Bernard Rapp zijn hoofdpersonage Giraudeau portretteert als een verveeld man op zoek naar een afleiding op zijn niveau, de ene keer hartelijk en warm, de andere keer grof en haast sadistisch, ontmantelt hij zonder enige gêne de persoonlijkheid van Nicolas: hoelang speelt die mee vooraleer in elkaar te klappen? Une Affaire De Goût is een film waarin de zoektocht naar de grenzen van machtsmisbruik, misleiding en totale vernedering centraal staat. Bernard Rapp speelt kat en muis met de toeschouwer, want hoewel er vaak sprake is van spanningen tussen Delamont en Rivière, lijkt geen elke confrontatie - of de som van de confrontaties tussen beide mannen - reden genoeg voor een dramatische finale. Daarvoor gaat de regisseur tegen het einde van de film nog heel even in een hogere versnelling en zorgt hij voor een ontknoping die nog lang blijft nazinderen.
 
Une Affaire De Goût kan bogen op uitermate sterke acteerprestaties. Naast Bernard Giraudeau (Delamont) en Jean-Pierre Lorit (Rivière) schittert Florence Thomassin, een actrice met een indrukwekkende présence, die Nicolas’ vriendinnetje Béatrice én het meisje van de bloemenkiosk met grote precisie weet te typeren. In de nevenrollen treden nog drie zwaargewichten uit de Frans cinema voor het voetlicht: Charles Berling, Artus de Penguern en Jean-Pierre Léaud, bekend van de Truffaut-films.

BEELD EN GELUID
Bernard Rapp heeft een voorliefde voor gepatineerde kleuren. Bruin en beige domineren de meeste scènes met uitstapjes naar iets prettigere tinten in de buitenscènes. De beeldkwaliteit is zonder meer goed, soms een beetje zijig om de rijke interieurs extra te laten contrasteren met de leefomgeving van Nicolas en Béatrice die met drie andere vrienden een wat rommelige doorsneeflat delen. Contrast en detail leveren geen enkel probleem op en de transfer is uitstekend uitgevoerd. Edge enhancement en ruis zijn verwaarloosbaar. Het geluid staat in een 5.1-versie, maar veel ruimte voor exceptionele geluiden is er niet in deze film die het grotendeels van de spaarzame dialogen moet hebben. De soundtrack is smaakvol en welluidend, maar nooit opdringerig. Donkere en lichte toetsen wisselen elkaar af. De subwoofer komt regelmatig in actie zonder dat er sprake is van een mega-effect. De achterste kanalen worden sporadisch aangesproken, maar ook daar blijft het effect beperkt.


EXTRA'S
De dvd bevat een Originele Bioscooptrailer en Biografische Info over de belangrijkste acteurs en de regisseur (tekst).

CONCLUSIE
In Une Affaire De Goût portretteert de Franse regisseur Bernard Rapp twee mannen die in alle opzichten elkaars tegenbeeld zijn, maar die door omstandigheden met elkaar te maken krijgen. Er is duidelijk sprake van een homo-erotische spanning, maar het is nooit helemaal duidelijk of hoofdpersonage Frédéric Delamont een minnaar zoekt of eerder een dubbelganger en wat precies zijn plannen zijn met de kandidaat die aan zijn voorwaarden voldoet. Nicolas Rivière is degene die het dichtst het ideaalbeeld van Delamont benadert, maar die raakt verstrikt in een web van intriges en manipulaties. Op het technische vlak gaat Bernard Rapp zeer economisch te werk, zonder overbodige dialogen of storende nevenverhalen. De kracht van Une Affaire De Goût schuilt in het vlekkeloos scenario, de perfecte regie en de oersterke cast. Liefhebbers van intelligente en kwalitatief hoogstaande cinema weten genoeg…cover
Studio: Homescreen

Regie: Bernard Rapp
Met: Bernard Giraudeau, Jean-Pierre Lorit, Florence Thomassin, Charles Berling, Jean-Pierre Léaud, Artus de Penguern, Laurent Spielvogel, Elisabeth Macocco, Anne-Marie Philipe, Delphine Zingg, Frédéric De Goldfiem, Patrick Zimmermann, Claude Lesko

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
6

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Biografische info over acteurs en regisseur

Andere recente releases van deze maatschappij