:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHUT UP & SING
SHUT UP & SING
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-09-11
FILM
In het voorjaar van 2003 had buiten de Verenigde Staten haast niemand gehoord van Dixie Chicks, een Texaanse countrygroep bestaande uit drie bevallige jongedames. Tien dagen voor de Amerikaanse invasie in Irak zou daar echter abrupt verandering in komen. Tijdens een concert in het Britse Shepard's Bush - de plaatsnaam kon niet ironischer zijn - verklaarde leadzangeres Natalie Maines immers dat ze zich schaamde afkomstig te zijn uit dezelfde staat als de Amerikaanse president. Prompt werd de groep door conservatief Amerika als landverrader afgeschilderd: hun cd's werden in groep vernietigd en radiozenders startten een boycot tegen hen.

Shut Up & Sing, een documentaire van de gereputeerde cineaste Barbara Kopple en Cecilia - 'dochter van' - Peck volgt Dixie Chicks vanaf de gewraakte uitspraak tot de release van hun volgende album, drie jaar later. De prent focust echter niet alleen op de gevolgen van Natalie Maines' frankheid maar gunt ook een blik achter de schermen van een succesvolle countryband, toont de hechte band tussen de drie bandleden en ziet hoe hun familie in die drie jaar uitgebreid wordt.


 
Helaas levert dat alles geen bijster interessante film op. De keuzes die de cineasten maken, gaan immers vaak regelrecht in tegen één van de grondregels van cinema: het optimaal uitbuiten van dramatische situaties. De gevolgen van de uitspraak over Bush worden bijvoorbeeld steevast indirect getoond: een radiopresentator mag zeggen dat de Chicks minder airplay krijgen, de manager klaagt hierover en we zien de occasionele woede-uitbarsting van een redneck, maar al bij al verandert er weinig in het leven van de drie meiden in de band. Een tweede probleem is het feit dat er weinig spanningen zijn - of om accurater te zijn: helemaal géén - tussen de drie dames. Dat het succes de vriendschap tussen het trio niet heeft aangetast, is lovenswaardig, maar voor de kijker betekent dit helaas een saaie boel. Nochtans kan men niet zeggen dat Shut Up & Sing niet goed gemaakt is.

Kopple, een van de beste documentairemakers van de voorbije decennia, knipt gretig heen en weer tussen verschillende tijdstippen, zoekt visueel en thematisch rijm op en houdt de aandacht al bij al nog redelijk goed vast. Ook het handvol songs van Dixie Chicks dat op film wordt vastgelegd, slaagt erin de kijker diets te maken waarom de band vijf Grammy's won en in de Verenigde Staten de best verkopende band van het voorbije decennium is. Ten slotte mag men ook de spontaniteit van de Dixie Chicks zelf en hun manager niet onderschatten. Zij komen over als waarachtige personages en helpen zo de saaie momenten als iets minder saai te verkopen.

Al bij al is Shut Up & Sing echter een gemiste kans. De prent blijft even tam als de uitspraak die aan de oorsprong van de onverwachte controverse lag. De cover van de dvd mag dan pochen dat de film laat zien welke prijs er betaald moet worden als je verkondigt waar je in gelooft, maar in werkelijkheid toont de prent alleen dat Dixie Chicks van de controverse gebruik maakten om eventjes hun hectische schema achter zich te laten en hun gezin uit te breiden. Dat is hun goed recht, maar als kijker heb je er bitter weinig aan.


 
BEELD EN GELUID
De film werd digitaal opgenomen en veel beeldfoutjes zijn er dus niet te vinden, maar de kwaliteit van de print laat toch wat te wensen over. Vooral de scherpte oogt onnatuurlijk en de mix tussen tv-beelden en zelf opgenomen materiaal is niet steeds ideaal. Daar staat tegenover dat de kleuren uitstekend worden weergegeven. De soundtrack is min of meer in hetzelfde bedje ziek: het surroundspoor doet wat het moet doen, maar geeft de songs en de dialogen geen extra dynamiek.

EXTRA'S
De enige extra's op de schijf zijn Trailers voor de hoofdfilm en enkele andere releases van A-Film.

CONCLUSIE
Shut Up & Sing volgt de countrygroep Dixie Chicks tijdens de woeligste periode van hun bestaan, maar kan dat rumoer niet vertalen naar een intrigerende of inzichtelijke film. Het professionalisme van de crew staat in schril contrast met de tamme boodschap van de prent. Beeld en geluid ogen degelijk maar de bonussectie blijft nagenoeg leeg.



cover



Studio: A-Film

Regie: Barbara Kopple & Cecilia Peck
Met: Dixie Chicks

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777924556


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
•  Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij