:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONSPIRACY
CONSPIRACY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-09-22
FILM
De invalide ex-marinier MacPherson (Val Kilmer) krijgt een vreemd telefoontje van een goede vriend die duidelijk hulp nodig heeft. MacPherson besluit hem een bezoekje te brengen om te kijken hoe erg deze in de problemen zit, maar bij aankomst op het gekregen adres blijkt hij niets te vinden. Ook in het kleine stadje schijnt niemand van zijn vriend gehoord te hebben. MacPherson besluit zich niet zomaar gewonnen te geven en gaat op onderzoek te gaan. Hij ontdekt al snel dat het stadje compleet onder de duim gehouden wordt door de valse Rhodes (Gary Cole), een tiranieke zakenman die niet tegen zijn verlies kan...

Val Kilmer was ooit een beloftevolle leading man in toppers als Top Gun, Willow, The Doors, Tombstone, Batman Forever en uiteraard Heat. Na The Saint ('97) ging het stilaan bergaf met zijn carrière en met het floppen van de peperdure sciencefictionprent Red Planet uit 2000 begonnen blijkbaar ook de studio's er genoeg van te hebben. Hoewel Kilmer steeds bleef optreden in interessante films zoals The Salton Sea ('02) en Spartan ('04), werden deze steeds kleinschaliger uitgebracht. We schrokken ons dan ook een hoedje toen we de dvd van Conspiracy in handen kregen! Was Val Kilmer dan toch afgezakt naar de onderbuik van het filmwereldje door een hoofdrol in een goedkoop actievehikel te aanvaarden? Zou hij samen met has-beens als Steven Seagal en Jean-Claude Van Damme de scepter gaan zwaaien in de direct-to-dvd hel? Daar lijkt het toch op. Een blik op zijn komende projecten belooft ook niet veels goeds. 

Conspiracy werd geregisseerd door Adam Marcus, wiens grootste en overigens bijna énige wapenfeit het negende (!) Friday The 13th-avontuur Jason Goes To Hell uit 1993 is. Gelukkig grijpt de man niet constant terug naar zogenaamd hip schokkend camerawerk en een razendsnelle montage, maar legt hij alles statisch doch duidelijk vast. De eerste scènes van Kilmer doen het ergste vermoeden en aanvankelijk lijkt het dat Marcus de meeste spanning en sensatie wil puren uit de spectaculair uitgezette vormen van Kilmers hoofd, maar na de zorgvuldige introductie van het verhaal en de personages lijkt de trein eindelijk vertrokken. Het scenario is typisch voor een wraakfilm en de clichés zijn niet van de lucht, maar door de trage opbouw en het niet alledaagse actiepersonage MacPherson (bekijk de film en je weet waarover we het hebben) valt er genoeg te beleven.

Val Kilmer geraakt als een diesel na wat opwarming op dreef en levert een originele en vooral geloofwaardige actieheld af die voor niets terugdeinst en stukken plausibeler is dan het gemiddelde actievehikel. Er is genoeg geweld en actie aanwezig en dankzij de prima vertolking van Gary "Mike Brady" Cole, juich je om diens ondergang. Conspiracy is prima actievertier voor op een regenachtige winteravond, met een niet alledaagse maar degelijke Val Kilmer. Toch hopen we dat de acteur snel een goede diëtist in de arm neemt of Steven Seagal heeft er écht een concurrent bij.
 
BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is over het algemeen scherp, met een goed contrast en dito schaduwdetail. De heldere kleuren ogen natuurlijk en het zwartniveau is solide. Vuil en beschadigingen zijn niet aanwezig. Er is soms wat lichte beeldruis en hier en daar wat filmgrain, maar gelukkig neemt het nergens dramatische proporties aan zodat het kijkplezier gewaarborgd blijft. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is eerder op de voorste kanalen gericht, maar bevat voldoende dynamiek en een goed laag. De muziek komt prima tot zijn recht en de heldere, steevast verstaanbare dialogen komen mooi uit de centerspeaker. Ruis of andere storingen hebben we gelukkig niet waargenomen.

EXTRA'S
Buiten de typische promotionele trailers van anders Sony Pictures Home Entertainment releases valt er niets te beleven op het gebied van extra's.

CONCLUSIE
Val Kilmer houdt zich goed staande in het direct-to-dvd actiefilmpje Conspiracy. Het scenario is niet veel soeps, maar Gary Cole is een prima slechterik en regisseur Marcus doet zijn best om origineel uit de hoek te komen. De beeld- en geluidskwaliteit is prima, maar op het gebied van bonusmateriaal is het huilen met de pet op. 


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Adam Marcus
Met: Val Kilmer, Jennifer Esposito, Gary Cole, Greg Serano

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij