:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> XENA, WARRIOR PRINCESS - SERIES FINALE
XENA, WARRIOR PRINCESS - SERIES FINALE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-10-06
SERIE
De laatste aflevering van de fantasyreeks Xena, Warrior Princess is niet alleen verschenen in het reguliere seizoen 6, want eerder verscheen om de één of andere reden niet bij Universal maar bij concurrent RCV een director's cut van de dubbele seriefinale. Deze versie is iets langer - er vliegt al eens een hoofd zonder eigenaar meer in het rond - en omdat we graag afmaken waarmee we begonnen zijn, voegen we deze bespreking als laatste aan het rijtje Xena-releases toe.

In deze finale aflevering, A Friend In Need, reizen Xena (Lucy Lawless) en haar spunky sidekick Gabrielle (Renée O'Connor) naar Japan. Xena geeft gehoor aan een oproep van haar voormalige studente Akemi (Michelle Ang) die in een geest is veranderd en slavin is van een zielenetende geest die Yodoshi (Adrian Brown) heet. Yodoshi is oppermachtig geworden na het verorberen van 40.000 zielen die Xena op haar geweten heeft omdat ze ooit in de stad Higuchi een brand heeft veroorzaakt. Xena is vastbesloten om haar wandaden goed te maken, zelfs als ze het met haar eigen leven moet bekopen. Omdat Yodoshi niet kan bevochten worden door mensen, sneuvelt Xena vrijwillig op het slagveld en komt ze zo in het theehuis terecht waar Yodoshi zijn geesten als slavinnen-hoeren behandelt. Gabrielle moet intussen voor de tweede zonsondergang de as van Xena verzamelen en ze in de Fontein des Levens op de berg Fuji uitgieten om Xena weer tot leven te wekken. Probleem is dat Xena onthoofd is, waardoor haar stoffelijke resten niet meer compleet zijn. Gabrielle laat zich ompraten tot een duel met haar leven als inzet en Xena's hoofd als mogelijke prijs. Maar een vechtende vrouw... in Japan is dat du jamais vu. Xena en de andere opgesloten geesten lokken intussen Yodoshi naar het theehuis.

De aflevering is zeker niet de beste om de reeks, die toch intussen veel van haar pluimen verloren heeft, mee af te sluiten. Fans waren niet helemaal tevreden dat Xena in de laatste aflevering het loodje legde, en dus een zevende seizoen onmogelijk werd gemaakt - een beslissing die overigens al veel eerder vaststond. Niet dat het overlijden van het hoofdpersonage een probleem is: gedurende de reeks heeft de Warrior Princess al bij herhaling de grens tussen de levenden en de doden overschreden en dit zonder permanente schade. Als de scenaristen hadden gewild dan hadden ze ook nog wel iets uit de mouw kunnen schudden om deze cliffhanger te overbruggen. Maar dat is ook tegelijkertijd het bedje waarin de hele reeks ziek is geworden: de plotwendingen raken kant noch wal, en zowat alle interessante nevenpersonages zijn in de loop van de reeks gesneuveld.

BEELD EN GELUID
De beeld-en geluidskwaliteit van deze director's cut zijn van iets mindere kwaliteit dan deze op de seizoensbox; de compressie is niet altijd even goed geslaagd, hier en daar is er ghosting waar te nemen, en helemaal vrij van ruis is het beeld allerminst. De Dolby Surround 2.0-track breekt geen potten, klinkt nogal vlak en afgeschaafd, maar is niet noodzakelijk slechter dan de mix op de volledige seizoensbox.

EXTRA'S
Er is blijkbaar een regio 1-versie in omloop die wel bonusmateriaal bevat. Hier in R2 is het op een houtje bijten.

CONCLUSIE
De director's cut van de finale aflevering van Xena, Warrior Princess zal vooral completisten aanspreken.cover
Studio: RCV

Regie: Robert G. Tapert
Met: Lucy Lawless, Renee O'Connor, Michelle Ang, Mac Jeffrey Ong, Marton Csokas, Adrian Brown, Kazuhiro Muroyama, Venant Wong, Trevor Sai-Louie, Ric Chan, Gary Young, Yvonne Tan, Shiori Terada, Gregor McLennan

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij