:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GRUESOME TWOSOME, THE
GRUESOME TWOSOME, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-10-07
FILM
Het oude dametje Mrs. Pringle (Elizabeth Davis) is gespecialiseerd in handgemaakte pruiken van mensenhaar. Hoe komt ze aan haar voorraad? Via zoekertjes in de krant lokt ze onschuldige studentes die ze dan op bloedige wijze laat vermoorden door haar krankzinnige zoon Rodney (Chris Martell). Kathy Baker (Gretchen Wels) heeft echter snel in het snuitje dat er iets niet klopt aan het zogezegd brave oudje en gaat zelf op onderzoek uit...

The Gruesome Twosome, ofte de achtiende langspeelfilm van "Godfather of gore"  Herschell Gordon Lewis (Blood Feast, 2000 Maniacs), opent op een wel héél bizarre wijze: met twee piepschuimen pruikenkoppen die lekker de afloop van de film aan het bespreken zijn. Wanneer er plots ééntje met een mes wordt doorboord en het bloed eruit gutst is het hek weer helemaal van de dam en komt de gedachte "Here we go again" op! Hoewel Herschell Gordon Lewis nooit grote kunst maakt, is het een feit dat hij met genreclassics als de Blood Feast-films en The Wizard Of Gore een pioneer was die steevast grenzen verlegde in het tonen van bloedige toestanden. Zonder de beruchte cineast was er ongetwijfeld géén The Evil Dead, Bad Taste en uiteraard geen Braindead. Helaas speelde de man buiten de eerder vermelde beroemde wapenfeiten bitter weinig klaar. Zijn filmografie staat weliswaar vol van horror- en exploitationfilms met ronkende dikwijls tot de verbeelding sprekende titels en de bijhorende kleurrijke affiches, maar in realiteit is de overgrote meerderheid filmische rommel die zelfs geen plaatsje verdient op het programma van Jan Verheyens Nacht Van De Wansmaak-tournees!

Ook The Gruesome Twosome is niet om aan te zien! In tegenstelling tot über-miskleun A Taste Of Blood ('67) worden er in The Gruesome Twosome wel enkele knappe studenten bloederig om zeep geholpen, maar het acteerwerk is zo mogelijk 'nog' slechter als in Taste. Sommige actrices kijken gewoon recht in de camera, terwijl andere gezellig rondkijken terwijl ze al dood horen te zijn. Eén 'actrice' maakt het zo bont dat ze na een blik in de lens haar lach niet meer in kan houden! Ook de make-up is weinig geloofwaardig, maar dat is nooit voldoende reden om een Herschell Gordon Lewis-film onderuit te halen. Wat wel een reden is, is het feit dat de beruchte horrorregisseur er niets beters op vindt dan een aantal overbodige scènes te draaien om z’n dunne verhaaltje tot een speelduur van amper 72 minuten te rekken: infantiele opnamen van een weinig opwindende race, enkele dansende meiden, een etentje in close-up (de horror!) en wie kan de eerder vermelde pratende modepoppen vergeten? Kortom, The Gruesome Twosome is eveneens absolute mest. Wil je een gore classic van Herschell Gordon Lewis? Bekijk dan Blood Feast of 2000 Maniacs! nog een keer!

BEELD EN GELUID
Het originele 1.33:1-beeld heeft een bevredigende scherpte en contrast, met een middelmatig schaduwdetail en zwartniveau. De kleuren ogen gedateerd met de typische sixties look. Sommige scènes ogen iets doffer, maar over het algemeen zijn de kleuren behoorlijk. Sporadisch komen er vuiltjes en beschadigingen voorbij, maar echt dramatische problemen blijven gelukkig uit. De Engelse Dolby Digital Mono-track klinkt uitermate beperkt en gedateerd, met regelmatig ruis en kraakjes in het geluid. Het lijkt dikwijls alsof het spoor is opgenomen in een kartonnen doos en de dialogen hebben meer iets van mompelen in plaats duidelijke gesprekken. Verre van referentiekwaliteit, dat mag duidelijk zijn!

EXTRA'S
Opnieuw een audiocommentaar met Herschell Gordon Lewis, die ingeleid wordt door Mike Vraney van Something Weird Video en Jimmy Maslon van Shock Films. Regisseur/producent Gordon begint de commentaartrack erg eerlijk en vertelt waarom de film zoveel 'opvulscènes' bevat. Verder is er behoorlijk wat info over het maken van de film, maar ook het maken van lowbudgetproducties in het algemeen. De originele bioscooptrailer is niet van de partij, maar wel een resem cross-promotionele trailers van andere Herschell Gordon Lewis-films. Het geheel wordt afgerond met een fotogalerij bestaande uit een handjevol production stills.

CONCLUSIE
The Gruesome Twosome is bijna even infantiel en amateuristisch als het afgrijselijke A Taste Of Blood. Er is nu wel wat 'blood & gore' aanwezig, maar het tenenkrommend en beschamend slechte acteerwerk kelderen ook deze prent van de voormalige "Godfather of gore"! De beeldkwaliteit is bevredigend, maar het geluid is behoorlijk zwak.


cover



Studio: Filmfreaks

Regie: Herschell Gordon Lewis
Met: Elizabeth Davis, Gretchen Wells, Chris Martell

Film:
1/10

Extra's:
3/10

Geluid:
4,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1967

Leeftijd:
16

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717903480342


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Fotogalerij
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij