:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWO LANE BLACKTOP
TWO LANE BLACKTOP
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2008-10-12
FILM
G.T.O.: Here we are on the road.
The driver: Yup, that's where we are all right.

The Mechanic (Dennis Wilson) en The Driver (James Taylor) doorkruisen de VS met hun opgefokte '55 Chevy. Overleven doen ze door illegale races te rijden en meestal ook te winnen. Op één van hun trips ontmoeten ze de neuroot G.T.O (Warren Oats) die rondrijdt in een knalgele Pontiac GTO. Met de hulp van The Girl (Laurie Bird) weten The Mechanic en The Driver GTO te overtuigen om een weddenschap aan te gaan. Het moet de ultieme straatrace worden met als inzet de papieren van de wagen van de tegenstrever.

In de loop der jaren wist Two Lane Blacktop een serieuze cultreputatie op te bouwen, niet echt terecht als u het ons vraagt. Aan de positieve kant zijn er de acteerprestaties die toch wel wat in het oog springen. Warren Oats (The Wild Bunch, Badlands, Cockfighter) is zoals altijd goed op dreef. De prestaties van James Taylor en van Dennis Wilson zijn verrassend goed, zeker als men weet dat dit de enige rollen zijn die zij ooit in een film hebben vertolkt. Taylor zou op professioneel vlak voornamelijk zijn strepen verdienen als muzikant en Dennis Wilson was uiteraard het meest bekend als drummer van The Beach Boys. Regisseur Monte Hellman probeerde met Two Lane Blacktop wellicht het twee jaar eerder uitgebracht Easy Riders te overtreffen, iets wat echter niet gelukt is. Two Lane Blacktop kabbelt meestal tegen een tergend traag tempo voort, waardoor het niet altijd evident is om de aandacht niet te laten verslappen. Het typische Hellman-minimalisme zorgt hierbij niet voor beterschap. Qua verhaal en ontwikkeling van de personages is Two Lane Blacktop zeer beperkt. Wij waren er in tegenstelling tot de meeste critici niet bepaald van onder de indruk.

BEELD EN GELUID
We krijgen een goede beeldtransfer die de ziel van de film weet weer te geven. Grain of andere printbeschadigingen komen slechts in zeer beperkte mate voor. Ook de Dolby Surround 2.0-track lost de verwachtingen in met een geluidspoor dat vrij is van ruis of fouten maar slechts met een beperkte dynamiek.

EXTRA'S
We moeten het stellen zonder extra's. Nadat de regio 1 Anchor Bay release jaren geleden out of print ging, werd Two Lane Blacktop vorig jaar opnieuw uitgebracht door Criterion. Deze nieuwe 2-diskeditie bevat een pak extra's die de fans van de film zeker zullen weten te waarderen.

CONCLUSIE
Jammer genoeg werden de verwachtingen die wij hadden voor deze Two Lane Blacktop niet ingelost. Op zich is de film wel redelijk genietbaar, maar wij zien ons deze dvd de eerste jaren toch niet meer uit de kast halen.cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Monte Hellman
Met: James Taylor, Warren Oates, Dennis Wilson, Laurie Bird

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Roadmovie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij