:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLEASE SIR - SEIZOEN 1
PLEASE SIR - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-10-21
SERIE
Bernard Hedges (John Alderton), een leerkracht Engels en geschiedenis die niet echt met vaste hand de klas bestuurt, krijgt klas 5C onder zijn hoede, zowat  de vuilnisbak van de rest van de school, waarmee volgens zijn collega's geen land te bezeilen is. Dankzij zijn grenzeloos enthousiasme kan hij toch nog wat van de klas maken, alhoewel het niet altijd even eenvoudig is.

Deze Britse half hour comedy show heeft vier seizoenen gelopen, van 1968 tot 1972. Ironisch genoeg kan ik de serie nét niet gekend hebben, want de laatste aflevering werd precies uitgezonden op de dag vóór ik geboren werd. De sitcom werd geproduceerd door ITV, wat tegenwoordig bijna een scheldwoord is, maar anno 1968 waren de verschillen met de BBC-producties niet zo onnoemelijk groot. De personages uit de klas zijn nogal vrij stereotiep uitgewerkt (een seut, een trage van begrip, een leiderstype en één die het hoog in haar bol heeft) en alle vijfdejaars worden gespeeld door acteurs die minstens de twintig al gepasseerd zijn, wat niet echt bevorderlijk is voor de realiteitszin, behalve als men aanneemt dat ze allemaal al minimum drie keer zijn blijven zitten. Deze studenten overigens bestempelen als "het uitschot van de school", is zéker een statement dat nog dateert uit 1968, naar hedendaagse normen zijn dit voorbeeldige lovable little rascals, watjes in vergelijking met wat voor klassen er tegenwoordig hier en daar te vinden zijn. D'r is overigens nog wel één en ander niet meer helemaal conform de actualiteit, onder meer de grappen waarmee kijkers van sitcoms lachen. Alle goede bedoelingen ten spijt is Please Sir een hopeloos gedateerde, maar wél familievriendelijke reeks, waarbij het bulkt van de referenties die vandaag geen hond meer begrijpt. In tegenstelling tot vele andere oude reeksen zien we deze dvd-release geen ander publiek aanboren dan één van nostalgici die de reeks ooit nog bij de eerste uitzending zagen.
 
AFLEVERINGEN
Van de 7 afleveringen van het eerste seizoen ontbreekt op deze disk aflevering 5, Barbarian Librarians.

1. The Welcome Mat
De eerste confrontatie tussen Mr. Hedges en zijn studenten belooft vuurwerk, want Hedges is vastbesloten om 5C, de klas "hopelozen", volgens zijn collega's althans, terug op de sporen te krijgen.
 
2. A Picture Of Innocence
In de les kunst zijn de leerlingen van 5C vereeuwigd op een tekening... in hun blote flikker.
 
3. Maureen Bullock Loves Sir
Wanneer Maureen Bullock (Liz Gebhardt) gespot wordt wanneer ze het appartement van Mr. Hedges verlaat, draait de roddelmolen overuren.
 
4. A Near Greek Tragedy
Er ontstaat heel wat consternatie over een nieuwe student van Grieks-Cypriotische afkomst die de lessen komt bijwonen.
 
6. Student Princess
Mr. Hedges is helemaal van zijn melk wanneer de nieuwe interimleerkracht (Gay Hamilton) een oud lief blijkt te zijn.

7. It's The Thought That Counts
Het semester loopt ten einde, en Mr. Hedges komt te weten dat de oude titularis van 5C voldoende hersteld is om volgend semester zijn plaats in te nemen.
 
BEELD EN GELUID
Deze reeks uit 1968 is nog opgenomen in zwart-wit en de beeldband is hier en daar ferm beschadigd. Het beeld ziet er zeker niet al te scherp uit en door technische beperkingen zien de buitenopname er telkens nog kwalitatief ietsje minder uit. De 2.0-track is eigenlijk een monotrack, wat voor een op dialoog gebaseerde sitcom uit de jaren '60 meer dan volstaat. Buiten de themamuziek wordt er van incidentele muziek geen gebruik gemaakt, een lachband is wel aanwezig.
 
EXTRA'S
Zijn er niet te vinden.   
 
CONCLUSIE
Please Sir is als het eten van een kip waarbij al het vlees al van het been is afgevallen en waarvan alleen nog het velletje is overgebleven. De reeks is niet onbekijkbaar, maar heeft niet eenzelfde charme als sommige andere oldies. Technisch een zeer matige release en inhoudelijk zal die enkel vijftigplussers aanspreken.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Mark Stuart
Met: John Alderton, Joan Sanderson, Deryck Guyler, Liz Gebhardt, Penny Spencer, Peter Denyer, David Barry, Peter Cleall, Noel Howlett, Eik Chitty, Malcolm McFee, Richard Davies

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968

Leeftijd:
AL

Speelduur:
238 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij