:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOTAL RECALL
TOTAL RECALL (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-04
FILM
We schrijven 2084. Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) is een hardwerkende bouwvakker die geliefd is bij zijn collega's. Hij is getrouwd met de knappe Lori (Sharon Stone). Kortom, hij heeft alles om gelukkig te zijn. Toch wordt hij steeds geplaagd door terugkerende dromen van een mysterieuze donkerharige vrouw op een rode planeet. Vastbesloten om te achterhalen wat de droom betekent, reist Douglas naar Mars. Daar komt hij terecht in het gewelddadigde conflict tussen de tiran Vilos Cohaagen (Ronny Cox) en de rebellen, onder leiding van de mysterieuze Kuato. Daarbovenop ontdekt Quaid op erg hardhandige wijze dat alles wat hij voordien kende niet is wat het bleek te zijn...

Total Recall, gebaseerd op het kortverhaal "We Can Remember It For You Wholesale" van de legendarische Philip K. Dick, sloeg bij zijn release in als een bom! Deze Paul Verhoeven-film met een prijskaartje van 65 miljoen dollar, was meteen goed voor het beste openingsweekend van het jaar. De film bracht wereldwijd meer dan 261 miljoen dollar op. Tot de komst van het Minority Report uit 2002, was Total Recall de meest succesvolle Philip K. Dick-verfilming. Maar hoe is de film nu eigenlijk? En nog belangrijker, hoe lief was de tand des tijds voor Verhoevens sciencefictionprent uit 1990?

Total Recall heeft zoals verwacht een goed doordacht verhaal, met diverse lagen, subplots en allerhande wendingen. Paul Verhoeven heeft de teugels strak in handen en brengt de film niet alleen boeiend in beeld, maar hij zet je als kijker regelmatig op het verkeerde been. Toch blijft de film over de hele lijn duidelijk. Er zit net als in eerder werk van de Nederlandse cineast subtiele (én minder subtiele) kritiek op de moderne Amerikaans maatschappij in de prent verwerkt en het typische excessieve Verhoeven-geweld en de galgenhumor vormen de kers op de gewaardeerde taart. Arnold Schwarzenegger levert bovendien zijn beste acteerprestatie af sinds de originele The Terminator. Ook blonde stoot Sharon Stone, Rachel Ticotin, Ronny Cox en slechterik Michael Ironside zijn prima op dreef in hun respectievelijke rollen. Het production design van de film is uitstekend en het is - ondanks het feit dat de film zich in de toekomst afspeelt - allemaal aannemelijk. De actiesequenties zijn spectaculair, tot in de puntjes verzorgd en de film is spannend op de juiste momenten. De speciale effecten zien er tenslotte evenneens echt geweldig uit! De creaturen van de hand van Rob Bottin zijn briljant en ogen over de hele lijn 'echt' en geloofwaardig. 

Destijds kreeg Paul Verhoevens klassiek geworden sciencefictionmeesterwerk een speciale Oscar voor de visuele effecten. Het is een absoluut feit dat ze zoveel jaar later nog steeds staan als een huis. Nergens lelijke en doorzichtige CGI-effecten, maar enkel puur Hollywoodiaans vakmanschap! Ook verhaalgewijs kan Total Recall vandaag de dag nog mee. De film mag dan ook niet ontbreken in de collectie van de liefhebbers van de betere sciencefiction! 

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 HD-beeld is over het algemeen scherp, met een goede kleurweergave en een prima contrast. Het schaduwdetail is goed en het zwartniveau is solide. Het beeld oogt proper en buiten soms wat filmgrain hebben we geen echte onvolkomenheden in het beeld bemerkt. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track klinkt behoorlijk, maar is eerder op de voorste kanalen gericht. Het geluidspoor geeft de muziek van Goldsmith helder weer en die klinkt mooi ruimtelijk. De dialogen klinken op hun beurt zuiver en over de hele lijn mooi verstaanbaar. Hier en daar zorgt de subwoofer voor wat extra onderlijning. Ruis of storingen zijn tenslotte niet aanwezig, maar sommige geluiden klinken wat scherp.

EXTRA'S
Buiten de obligate tool om uw beeld en audio af te stellen zijn er geen extra's te bespeuren.

CONCLUSIE
Total Recall staat achtien jaar later nog steeds als een huis! De regie van Verhoeven is strak, de effecten zijn briljant, het acteerwerk is prima en het scenario sterk. De Blu-ray heeft een behoorlijke beeld- en geluidskwaliteit, maar het is een zware teleurstelling dat een onmiskenbare klassieker als deze helemaal geenn bonusmateriaal meekrijgt. Dat is ongetwijfeld gereserveerd voor de "Extreme Complete Ultimate Extended Mars Edition"! Aan u de keuze...  


coverStudio: Universal

Regie: Paul Verhoeven
Met: Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Rachel Ticotin, Michael Ironside, Ronny Cox

Film:
9,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Duits DTS-HD HR 5.1
Portugees DTS HR 5.1
Spaans DTS-HD 2.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Video en audio configuratie

Andere recente releases van deze maatschappij