:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LINKIN PARK - FRAT PARTY AT THE PANCAKE FESTIVAL
LINKIN PARK - FRAT PARTY AT THE PANCAKE FESTIVAL
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-04-07
GROEP
Linkin Park kwam een paar jaar geleden niets te vroeg in de schijnwerpers. De kids hadden iets nieuws nodig en de mix van hiphop-achtige lyrics gecombineerd met vette gitaren plus daarbovenop een sausje van melodieuze chorussen vulde die leemte perfect in. Getuige daarvan hun album 'Hybrid Theory': gedurende een jaar was het bijna overal één van de meest verkochte albums en tot op heden gaat het als zoete broodjes over de toonbank. Intussen werden ook reeds verscheidene singles uit dit album als muziekclips op het brede publiek losgelaten en ook deze werden stuk voor stuk een succes. Een DVD documentaire was inderdaad een logische volgende stap, gezien de populariteit van deze band. Welke echte fan wil nu niet weten hoe hun idolen zich gedragen of hoe bijvoorbeeld één van hun favoriete clips tot stand gekomen is. Of deze DVD echt z'n geld en aandacht van de fans waard is, bespreken we hieronder.

DOCUMENTAIRE
De hoofdbrok op deze DVD is de eigenlijke documentaire zelf. Alhoewel ze slechts zo'n 50 minuten beslaat, is de stijl ervan heel fris en doet ze redelijk MTV-achtig aan. (Bepaalde footage was vroeger trouwens reeds te zien op MTV ). We krijgen ondermeer een rondleiding door de tourbus van de band en we zien hoe de muziek van Linkin Park tot stand komt. Enige bemerking die we hebben bij deze feature is dat hun videoclips verweven zitten in de documentaire zelf. Van die 50 minuten gaat er dus bijgevolg nog zo'n 15 à 20 minuten vanaf zodat we met veel minder originele footage overblijven dan verhoopt.

BEELD EN GELUID
Deze DVD wordt ons geleverd met een Dolby Surround waar niks op aan te merken valt. We zouden de muziekclips wel liever in Dolby Digital 5.1 gehoord hebben, maar voor de documentaire zelf maakt het eigenlijk weinig verschil uit. De dialogen zijn overal helder en verstaanbaar en de muziek klinkt lekker hard en heavy door de voorste boxen en daarbovenop noteren we een goed gebruik van het achterste kanaal. De volledige documentaire is in fullframe 4:3 geschoten en alhoewel het grootste deel van de gebruikte footage met non-professioneel materiaal gedraaid werd, kunnen we toch spreken van een nog redelijk geslaagde beeldtransfer naar DVD. Dat er zorg besteed is aan deze DVD merken we aan de beeldkwaliteit van de video's die helder, contrast- en kleurrijk zijn. Een paar van deze clips zijn in 16:9, maar jammer genoeg niet anamorfisch.

EXTRA'S
Eerst en vooral kunnen we hun muziekclips apart beluisteren. Volgende zijn aanwezig: "One Step Closer", "Crawling", "In The End", "Papercut" (Europese versie) en "Points Of Authority" (Europese versie). Al deze clips zijn voorzien van ondertiteling zodat je duchtig kan meebrullen en er is tevens een audiocommentaar aanwezig van de producent en de band zelf. Er is ook nog een 5e 'clip' in het lijstje maar dit betreft enkel een korte scratch van Mr. Hahn, de DJ van de band. Een andere extra van ongeveer 12 minuten laat ons zien hoe de videoclip van 'In The End' tot stand kwam, zo komen we onder andere te weten dat de zangers aan lip-synchronisatie deden en zo de teksten sneller uitspraken dan de eigenlijke song het toelaat. Op die manier creeërt men het speciale vertragings-effect die we ook reeds in andere muziekvideo's zagen. Vervolgens is er nog een live uitvoering van 'Crawling' die we uit 3 verschillende camerastandpunten kunnen bekijken: een camera gericht op de band, eentje op het publiek en een wijder gericht exemplaar. Kleinere extra's bestaan uit enkele 'kunstwerken' ontworpen door Mike en Joe en een feature over de tattoo's van Chester. Tot slot kunnen we luisteren naar 2 zogenaamde B-sides, songs die de release van 'Hybrid Theory' nooit haalden. Na een paar luisterbeurten vroegen wij ons eigenlijk af waarom deze weggelaten werden. De titels zijn: 'My December' en 'High Voltage' en ze klinken beiden op en top Linkin Park. Dit kan enkel maar positief zijn naar volgende cd releases toe.

Op de hoes staat tenslotte nog: 'Plus many more surprises'. Wat men hier mee bedoelde is ons niet geheel duidelijk, maar als iemand onder jullie een easter-egg op deze DVD kan vinden, zullen wij deze met veel plezier opnemen in de bespreking.

CONCLUSIE
Een must voor de fans, doch een DVD die misschien niet echt voldoet aan de verwachtingen van de doorsnee muziekliefhebber. De prijs is misschien iets te hoog voor het gebodene, maar we kunnen toch besluiten dat Warner Music Vision enige moeite ondernomen heeft om een meer dan behoorlijk eindproduct af te leveren.


cover
Studio: Warner Music Vision

Regie: Bill Berg-Hillinger
Met: Mike, Joe, Chester, Brad, Rob en Phoenix

Film:
6,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2001

Leeftijd:
E

Speelduur:
70 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
075993855425


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• 5 videoclips,
• Making off: 'In the end',
• Audio commentaar bij videoclips,
• Live video met 3 camerastandpunten,
• Mike & Joe's Art,
• Joe's Tattoo's featurette,
• Audio: Crawling Rodeo versie, My december
& High Voltage