:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - THE BEAST WITH A BILLION BACKS
FUTURAMA - THE BEAST WITH A BILLION BACKS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-11-02
FILM
Bad news everyone!
Er verschijnt een scheur in het tijd-ruimtecontinuüm aan de hemel en de mensheid heeft no fucking clue wat ermee te doen. Het beste wat ze op die korte tijd kunnen bedenken is een expeditie - in feite een zelfmoordmissie - sturen. Nadat de elkaar met kunstgebitten bekogelende professoren Farnsworth (Billy West) en Wernstrom (David Herman) hun teams hebben laten strijden in een spelletje met de aanlokkelijke naam Deathball, is het Farnsworth die zijn ploeg uiterst inwisselbare personeelsleden de boter laat vreten. Fry (Billy West) gaat echter niet mee, want hij heeft zijn handen vol met het uitwerken met een complexe nieuwe relatie met zijn nieuw lief, Colleen (Brittany Murhpy), die hij met vier andere mannen moet delen. Aan de andere kant van de scheur ontdekken de expeditieleden het liefdevol, maar oh zo eenzame monster Yivo (David Cross), dat niet liever wil dan zijn band met de mensheid aan te halen door iedereen een tentakel in de nek te rammen. Alleen Leela (Katey Sagal) is de dans ontsprongen en ze moet lijdzaam toezien hoe Fry een soort van paus van de nieuwe religie wordt. Bender (John DiMaggio) is intussen toegetreden tot een geheim genootschap waarvan hij dacht dat het niet bestond, de League of Robots, maar veel ambitie om de mensheid te redden heeft het clubje automaten niet.


The Beast With A Billion Backs is na Bender's Big Score de tweede langspeelfilm die werd geproduceerd in opdracht van Comedy Central, nadat Fox de reeks heeft laten vallen als een baksteen. De bedenkers hebben dan maar van de nood een deugd gemaakt en zijn inhoudelijk in een andere richting gegaan. In tegenstelling tot het strakke kader van een aflevering van 22 minuten waarbinnen alle verhaaldetails moeten worden afgerond, is The Beast With A Billion Backs één vrolijk chaotisch kluwen van verhaallijnen waarbinnen een kat haar jongen niet meer vindt, waarbinnen er geen enkele remming meer bestaat om de éne na de andere geslaagde grap op de kijker af te vuren. Futurama staat daarbij nog altijd op twee sporen tegelijk: waar er zeer stupiede fysieke humor aanwezig is, dankzij het feit dat deze afleveringen voor betaaltelevisie werden gemaakt en dus een stuk explicieter dan wat er op een publiek network als Fox ooit zou worden uitgezonden, zullen maar weinig mensen begrijpen wat er zo geinig is aan de twee professoren die in de Yivo-hemel het éne bewijs na het andere vinden van het Vermoeden van Goldbach. Maar juist omdat het tempo zo strak wordt gehouden, blijft Futurama een weelderige ervaring die op zoveel niveaus tegelijkertijd kan overtuigen dat iedereen er wel zijn of haar (of schmijn of schmaar) gading in zal terugvinden.
 

BEELD EN GELUID
Ook The Beast With A Billion Backs is op anamorfisch 1.78:1-formaat uitgebracht in een uitstekende beeldkwaliteit die we van een moderne animatiefilm mogen verwachten, met uitzondering van de openingsscène die er bewust uitziet als een crappy tekenfilm van voor de Tweede Wereldoorlog. Nergens zijn de kleuren vaag of slecht afgelijnd. De zwarttinten zijn diep en solide. Het beeld wordt nergens geplaagd door ruis of artefacts. Voor een animatiefilm is er ook bijzonder weinig blokvorming te zien en de lijntjes zijn allerminst gekarteld. Voor de derde Futurama-film wordt er in de Verenigde Staten ook een Blu-rayversie gemaakt. We zijn benieuwd of Fox ons dit plezier hier ook gaat verschaffen. In tegenstelling tot de televisiereeks zijn de films afgewerkt in Dolby Digital 5.1. De dialoog is helder en aangenaam, het geheel komt een stuk actiever uit de verf en er is meer dan genoeg gelegenheid om een stuk diepte in de geluidstrack te stoppen.
 

EXTRA'S
De disk wordt weer opgevrolijkt door een voor direct to video-materiaal behoorlijke hoeveelheid bonussen. De menu's zijn zodanig vormgegeven dat het geheel erg op Bender's Big Score lijkt, maar de submenuschermen zijn allemaal thematisch uitgewerkt als affiches van goedkope jarenvijftigsciencefictioncinema uit goedkope achterafzaaltjes, compleet met schreeuwerige, eigenlijk nietszeggende slogans. Zoals het een beetje de traditie begint te worden bij alle releases van Matt Groenings geesteskinderen, wordt ook deze prent voorzien van een levendig en ietwat chaotisch commentaar, waarbij naast Groening en Futurama-goeroe David X. Cohen onder meer stemacteurs Billy West en John DiMaggio, regisseur Peter Avanzino, producente Claudia Katz en nog een handjevol anderen aan het woord komen en hun geinige anekdotes over Futurama met elkaar mogen delen. De track is bijna zo onderhoudend als de film zelf en verschillende van de castleden, waaronder John DiMaggio, becommentariëren de gebeurtenissen regelmatig met de stem van hun personages. De tweede, niet onbelangrijke featurette is een half uur durende complete montage van alle stukjes CGI-animatie uit Futurama: The Lost Adventure, een computerspelletje voor XBox, waarin de verhaallijn tussen de speellevels achter elkaar worden geplakt. Alhoewel dit verkocht wordt als een "bonusepisode", en alhoewel de bij elkaar gesprokkelde fragmenten inderdaad een volledige aflevering kunnen vormen, voelt het geheel wat hortend en stotend aan, maar natuurlijk is dit voor de fans die niet over een spelcomputer beschikken een mooie traktatie. Voor de "aflevering" is er ook een optioneel audiocommentaar aanwezig.


Dan volgt er een storyboard animatic (22 min.), waarbij het eerste kwart van de film in ruwe gemonteerde schetsen wordt getoond, met lichte verschillen ten opzichte van de finale aflevering. Die wordt gevolgd door een verzameling van zes verwijderde scènes (3 min.), in diverse stadia van afwerking.
In Meet Yivo! (2 min.) zien we stemacteur David Cross aan het werk, en in een 2 minuten durende montage van bloopers zien we ook de rest van de cast achter de microfoon plaatsnemen. Het ontwerp van de kostuums voor de Deathballcompetitie zien we toegelicht in A Brief History Of Deathball (2 min.), gevolgd door een montage van 3d-modellen (4 min.) die uitvoerig becommentarieerd worden door de animatoren. Als kers op de taart krijgen we een trailer voor Bender's Game (2 min.), de derde Futurama-film in productie, waarin de draak (!) wordt gestoken met onder meer Dungeons & Dragons en The Lord Of The Rings. Er is ook zeker nog één easter egg te vinden: met zijn allen op zoek!
 

CONCLUSIE

Ook na het bekijken van deze The Beast With A Billion Backs is het duidelijk dat de makers van Futurama nog altijd geen eerste misstap hebben begaan. Technisch is dit een dvd-release die dik in orde is.
cover
Studio: Fox

Regie: Peter Avanzino
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Tress MacNeille, Maurice LaMarche, Phil LaMarr, Lauren Tom, David Herman, David Cross, Dan Castellaneta, Stephen Hawking, Brittany Murphy

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
6

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack
• Futurama: The Lost Adventure
• Storyboard Animatic
• 6 verwijderde scènes
• Documentaire "Meet Yivo!"
• Documentaire "3-D Models with Animator Discussion"
• Blooperama
• Documentaire "A Brief History of Deathball"
• Trailer Bender's Game


Andere recente releases van deze maatschappij