:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> [REC] S.E.
[REC] S.E.
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-12
FILM
Televisiereporter Angela Vidal (Manuela Velasco) en enkele cameramannen maken een reportage over de nachtshift van de plaatselijke brandweer. Als plots het alarm afgaat, is Angel helemaal opgewonden en ook de brandweermannen vinden het wel eens leuk om zo in de spotlights te staan. Aangekomen bij een hoog herenhuis, blijkt een oude vrouw opgesloten te zitten in haar woonst. Ze breken in de flat in en vinden daar een met bloed besmeurde oudere dame. Uiteraard volgen de cameramannen elke beweging van het korps en dus ook de vrouw  wanneer ze één van de manschappen van het korps aanvalt! Vanaf dan gaan de poppen goed aan het dansen. Het huis wordt afgesloten en de bewoners wordt verboden om de woonst te verlaten. Niemand weet goed wat er aan de hand is, maar wel ontdekken Angela, de inwoners en de brandweermannen snel dat men compleet verloren is als men in aanraking komt met het bloed van de vrouw…

"Experience fear!"

Als er dit jaar één film was die op alle internationale genrefestivals de belangrijkste prijzen wist weg te kapen, dan  was het wel [REC] , een Spaanse lowbudgethorrorfilm van Jaume Balaguero en Paco Plaza. Nog voor de film goed en wel zijn internationale toer erop had zitten, was men al bezig aan de Amerikaanse shot-for-shot remake Quarantine (2008). De verwachtingen waren dan ook erg hoog gespannen bij uw dienaar. [REC] lijkt op het eerste zicht verre van origineel. De film probeert Blair Witch-gewijs een horrorsituatie te tonen met een hoog realiteitsgehalte, alsof u er echt bij bent. Dit hebben we recent nog zien voorbijkomen in achtereenvolgens Cloverfield en George A. Romero's Diary of the Dead. Ook doen sommige scènes wat denken aan Danny Boyle’s 28 Days Later en de opvolger 28 Weeks Later. Toch kwijten de cineasten zich uitstekend van hun taak om de film om te buigen naar iets van ‘hen’, iets origineels dat bovendien over de hele lijn kan blijven boeien. [REC] is behoorlijk spannend en het acteerwerk is erg fris en geloofwaardig. Het camerawerk is allemaal erg aannemelijk en blijft realistisch in alle situaties, zodat je nergens je aandacht verliest. Helaas is [REC] niet “dé horrorfilm van het jaar”. De echte mokerslag blijft namelijk compleet uit en ook de climax kon alleszins onze bloeddorst niet echt stillen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is dik in orde, met een over het algemeen behoorlijke scherpte en bevredigend contrast. Diepte en detail zijn beide prima, maar houd er rekening mee dat het beeld uit de pols geschoten lijkt met een goedkope huis, tuin - en keukencamera. Kwestie van het realisme te bewaren! Soms duikt er wat filmgrain op, maar voor de rest is het beeld vrij van storende oneffenheden. De Spaanse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met een goede ruimtelijkheid, dynamiek en heldere, goed verstaanbare dialogen. Ruis of andere storingen in het geluid hebben we niet bemerkt.

EXTRA'S
Deze speciale editie van de Spaanse horrorfilm bestaat uit twee schijfjes. Op de eerste disk kan u de hoofdfilm bekijken, met de originele bioscooptrailer en een resem promotionele trailers. Op de tweede schijf is het eerste wat we tegenkomen een informatieve en uitgebreide documentaire van bijna veertig minuten. Er wordt uit de doeken gedaan hoe de film tot stand is gekomen en het geheel is afgewisseld met set- en filmbeelden, maar uiteraard ook met de nodige interviewsnippers. Nog niet genoeg informatie? Na bijna een uur interviews met diverse participanten, zal uw honger naar informatie wel gestild zijn, neem ik aan. Vervolgens kan u kijken naar een uitgebreide versie van de sequentie"The Neighbours Talk" (8 min.) en enkele korte weggeknipte scènes. "The Firemen Headquaters: The Redux "geeft heel wat meer info over de brandweermannen uit de film en nadien is er nog een extra kijkje achter de schermen (17 min.). Afsluitend is er nog een kwartier castingtapes en het filmpje "The Secret Archives", dat het één en ander opheldert.

CONCLUSIE
[REC] was zonder twijfel de meest besproken horrorfilm van het jaar, maar de verwachte mokerslag blijft helaas een beetje uit. Wat overblijft is een snedige en spannende Spaanse horrorfilm. De speciale editie heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit en een schat aan informatief bonusmateriaal. Kortom, een uitstekende release! 


cover
Studio: Paradiso

Regie: Jaume Balaguero & Paco Plaza
Met: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Pablo Rosso, David Vert

Film:
7,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer 
• 'Making of'
• Interviews
• The Neighbours Talk
• Weggeknipte scènes
• The Firemen Headquaters
• Behind the scenes
• The Castings
• The Secret Archives
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij