:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WAAR IS HET PAARD VAN SINTERKLAAS?
WAAR IS HET PAARD VAN SINTERKLAAS? (BLU-RAY)
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2008-11-16
FILM
Eind 2005 was Het Paard Van Sinterklaas niet alleen een commercieel succes in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen, ook de critici waren lovend voor de prent, en ik was een van hen. Dit was immers die zeldzame kinderfilm die zelfs volwassenen eventjes opnieuw deed geloven in het bestaan van de Sint. Dat er een vervolgfilm zou komen, was de logica zelve en de hoop dat die film de beruchte vloek van de inferieure sequels zou kunnen breken, leek gewettigd aangezien alle crew- en castleden opnieuw zouden opdraven. Ook de ijzersterke reputatie van producent Burny Bos zou de vervolgfilm geen kwaad doen. Althans, dat was de theorie. Want in de praktijk brengt het ongelukkig getitelde Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? er niets van terecht. Weg is de charme van het origineel: verdwenen als sneeuw voor de zon, samen met een goed scenario, een interessant thema en opvallende acteerprestaties.

De prent pikt de draad op bijna een jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film. Het Chinese meisje Winky Wong - het blijft een prachtnaam voor een filmpersonage - verzorgt zoals ze aan Sinterklaas beloofde trouw diens paard Amerigo in de stallen van Oom Siem. Voor haar verjaardag krijgt ze van haar ouders zelfs rijlessen cadeau. En in het nieuwe schooljaar sluit Winky vriendschap met een door Indianen gefascineerd klasgenootje: Bram (of Slimme Bizon, zoals hij zichzelf noemt). Bovendien verwacht haar moeder een baby'tje. Alles gaat Winky dus voor de wind, tot ze op een dag zonder toelating met Amerigo gaat rijden en het paard ontsnapt. Dit zorgt voor een breuk in de vriendschap met Bram en zorgt ervoor dat Oom Siem haar niet meer vertrouwt. Met de nieuwe baby in huis besteden Winky's ouders bovendien minder aandacht aan haar. Het ergste schuift het meisje echter op de lange baan: het schrijven van een brief aan Sinterklaas dat die op 5 december niet naar Nederland hoeft te komen omdat hij geen paard zal hebben om de daken mee af te schuimen.

Waar de sequel uit de rails gaat, is moeilijk te zeggen, er zitten immers voldoende goede verhaallijnen in de film om die tot een succes te maken. Het lijkt vooral een kwestie van details: de verkeerde timing hier en een slechte keuze daar stapelen zich op en creëren een prent die voortdurend buiten de lijntjes kleurt. Het ongeïnspireerd scenario van Tamara Bos graait bovendien iets te nadrukkelijk uit de grote ton met clichés. Een baby, een nieuw klasgenootje, geschaad vertrouwen: stuk voor stuk waren het voortekenen dat Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? geen hoogvlieger zou zijn. Het ontbreken van een coherent thema voor de film - zoals de cultuurclash uit het eerste deel - doet de productie evenmin goed. Ook de regie van Mischa Kamp lijkt ditmaal een stuk minder zelfzeker. De vrolijkheid van het eerste deel maakt plaats voor een grimmigere aanpak. Begrijpelijk, als je weet dat Winky inmiddels ouder en wereldwijzer is geworden, maar het doodt wel de charme van een Sinterklaasfilm die sowieso al moeite heeft om sfeer te creëren omdat de Sint ditmaal slechts een bijfiguur is (waarmee we meteen een ander prominent probleem hebben aangekaart).

Hiermee is de negatieve kous echter nog niet af. Ebbie Tam, zo ontwapenend in de eerste film, is inmiddels te oud geworden om nog datzelfde gevoel op te wekken. Tijdens de opnames van Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? was ze al negen jaar oud, waardoor het ongeloofwaardig wordt dat ze überhaupt nog in de goede Sint zou geloven. Dit ondermijnt haar hele performance. Het leeftijdsverschil van twee jaar met haar naïevere klasgenootje, gespeeld door Pim De Pimentel, maakt ook die onschuldige relatie moeilijk te slikken voor het publiek. Zelfs de volwassen castleden hebben ditmaal weinig zin in het project te oordelen naar hun vertolkingen. Jan Decleir acteert op automatische piloot, Betty Schuurman legt haar dialogen er te dik op en Anneke Blok maakt meer deel uit van het decor dan dat ze acteert.

Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? is geen complete ramp: het filmteam is zo professioneel dat het er af en toe in slaagt de missers van scenarist, regisseur en cast aardig te verdoezelen. Bovendien is de climax veruit het beste gedeelte van de prent, waardoor je alsnog met een min of meer bevredigd gevoel de disk uit de dvd-speler haalt. Niettemin moet je deze sequel wel als een mislukking omschrijven. De geest van het origineel liet men immers vollledig varen om een lusteloos vervolg in elkaar te knutselen zonder eerst een thema te bedenken of over originele nieuwe plotwendingen na te denken. Als het in een film van tachtig minuten veertig minuten duurt eer de centrale vraag uit de titel gesteld wordt, dan weet een beetje filmkenner immers dat je kniehoog in de problemen zit.

BEELD EN GELUID
Niet alleen is dit niet het soort film waarvan je meteen een Blu-rayrelease verwacht, de kwaliteit van het beeld rechtvaardigt de verschijning op een hi-defdisk evenmin. De film oogt immers te korrelig voor een recente release, de kleuren worden niet stralend genoeg weergegeven en de helderheid onderscheidt zich nauwelijks van een standaard dvd. Ook de soundtrack vangt niks met het nieuwe medium aan: een degelijke Dolby Digital 5.1-track en een dito stereospoor klinken te weinig dynamisch om je boxen echt aan het werk te zetten.

EXTRA'S
In Ebbie Tam op de Set (23 min.) volgen we de productie door de ogen van de jonge protagoniste. Een Fotoboek bevat een galerij van zo'n 50 foto's. Afrondend bevat de disk Trailers voor Waar is het Paard van Sinterklaas? en twee andere Bos Bros.-producties.

CONCLUSIE
Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? is een overbodige sequel op een goede kinderfilm. Zonder charme, thema of geloofwaardig handelende personages is het verdomd moeilijk om emotioneel in dit vervolg te investeren. Beeld en geluid halen bovendien niet het niveau dat je van een Blu-rayrelease verwacht en de bonussectie stelt bitter weinig voor.


cover
Studio: Warner

Regie: Mischa Kamp
Met: Ebbie Tam, Pim De Pimentel, Jan Decleir, Betty Schuurman, Anneke Blok, Aaron Wan, Hanyi Han

Film:
5,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1
Nederland Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Making of,
• Fotogalerij
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij