:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENFORCER, THE
ENFORCER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-20
FILM
De bikkelharde detective Harry Callahan (Clint Eastwood) krijgt tegen wil en dank een vrouwelijke partner toegewezen. Kate Moore (Tyne Daly) laat zich echter niet zomaar doen en blijkt geen katje te zijn om zonder handschoenen aan te pakken! Samen gaan ze achter de daders van een roofoverval aan. Al snel leggen Harry en Kate het verband met een terroristenbende onder leiding van Bobby Maxwell (DeVeren Bookwalter). Maar wanneer de hele zaak grondig uit de hand loopt en er steeds meer doden vallen, krijgt Harry van zijn oversten de opdracht om zich terug te trekken en zich met de zaak niet meer te bemoeien. Maar Harry zou zijn bijnaam niet waarmaken als hij niet zou tegenstribbelen. Met de hulp van partner Kate gaat "Dirty Harry" achter de daders aan...

Harry Callahan: May I make a statement, McKay?
Capt McKay: Go ahead!
Harry Callahan: Your mouthwash ain't makin' it.


Drie jaar na het succes van de eerste "Dirty Harry"-sequel Magnum Force ('73) was het aan James Fargo om de derde film uit de franchise in goede banen te leiden. Hoewel de man al heel wat ervaring had opgedaan als secund-unit regisseur, betekende The Enforcer zijn echte regiedebuut. Een moedige keuze van Warner Bros, nadat de vorige films door achtereenvolgens Don Siegel en Ted Post ingeblikt waren. Toch was het een goede gok. Want hoewel The Enforcer nét niet het niveau haalt van zijn voorgangers, is het een zeer vermakelijke actieprent. Fargo blikte het geheel vakkundig in en Clint Eastwood is opnieuw uitstekend als de oneliner spuwende detective die liever eerst schiet en dan pas vragen stelt. Een samenwerking die overigens enkele jaren later herhaald werd met Every Which Way But Loose. Harry's partner Kate wordt prima vertolkt door Tyne Daly (Cagney & Lacey) en de actrice is zo slim om haar karakter een realistische en menselijke evolutie door te laten maken. Voorts is de cast aangevuld met bekende genre- en karakteracteurs zoals Bradford Dillman en John Mitchum, die stuk voor stuk goed werk afleveren. Het verhaal van deze derde "Dirty Harry"-prent heeft voorts niet veel om het lijf en sommige scènes komen vandaag de dag best wat gedateerd over. Maar gelukkig is het nog steeds en vooral de licht komische interactie tussen de bikkelharde 'macho' "Harry" en Tyne Daly's "Kate" die The Enforcer nog altijd erg de moeite waard maken. Het heerlijk politiek incorrecte geweld, de actie en de compleet foute oneliners ("That's mighty white of you!") vormen natuurlijk de kers op de taart! The Enforcer werd net als zijn voorgangers een dikke hit aan de boxoffice en er volgende nog twee sequels.

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1-beeld is haarscherp, met veel diepte en detail. Het schaduwdetail en het contrast zijn prima en het zwartniveau is bevredigend. Softe momenten blijven beperkt en de kleuren ogen vol en natuurlijk. Het beeld is voorts over het algemeen proper. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt warm en voldoende natuurlijk, met goed verstaanbare dialogen. Het geluidsspoor is weliswaar eerder op de voorste kanalen gericht, maar de aanwezige geluidseffecten en de aanwezige filmmuziek zorgen voor de nodige spreiding en dynamiek. De subwoofer gaat voldoende door in het laag en onderlijnt waar nodig de actie. Ruis of storingen hebben we niet opgemerkt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt meer dan behoorlijk, maar biedt wat minder detail en spreiding dan de TrueHD-track.

EXTRA'S
Regisseur James Fargo levert een boeiende en informatieve commentaartrack af, vol waardevolle en leuke weetjes en anekdotes over het maken van de film. In de half uur durende documentaire "The Business End: Violence In Cinema" gaat men in op het geweld in films, maar belicht men ook de Clint Eastwood-franchise. Vervolgens hebben we een korte vintage featurette (6 min.) over Eastwood en The Enforcer. De originele bioscooptrailers voor alle vijf films sluiten het pakketje af.

CONCLUSIE
The Enforcer is een geslaagde aflevering uit de beroemde en populaire "Dirty Harry"-franchise. Het beeld van de Blu-ray-uitgave is gezien de leeftijd behoorlijk verbluffend en ook het geluid is prima. Doe daarbij het informatieve pakketje extra features en je hebt een uitgave die een must is voor de liefhebbers van Eastwoods meest iconische rol.


cover
Studio: Warner

Regie: James Fargo
Met: Clint Eastwood, Tyne Daly, Bradford Dillman, DeVeren Bookwalter, John Mitchum

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 1.0
Frans Dolby Digital 1.0
Spaans Dolby Digital 1.0
Italiaans Dolby Digital 1.0
Portugees Dolby Digital 1.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Docu "Geweld in Cinema" 
• Featurette
• Dirty Harry trailers

Andere recente releases van deze maatschappij