:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HALF PAST DEAD
HALF PAST DEAD (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2008-11-23

FILM
Sasha Petrosevitch (Steven Seagal) en zijn letterlijke partner-in-crime Nick Frazier (Ja Rule) worden opgepakt door de harde FBI-tante Ellen Williams (Claudia Christian) en overgebracht naar het nieuwe Alcatraz. Daar wacht onder grote persbelangstelling crimineel Lester McKenna (Bruce Weitz) op zijn doodstraf. Maar de man heeft echter nog een groot geheim... ter waarde van 200 miljoen dollar! De corrupte Donald Johnson (Morris Chestnut) kent deze informatie ook. Samen met een meedogenloze groep huursoldaten dringt Johnson de gevangenis binnen. Maar dat is buiten Sascha Petrosivitch en de andere gevangenen gerekend... 

Steven Seagal, in een ver verleden een gerespecteerde en poplaire actieheld dankzij actieknallers als Hard To Kill, Marked For Death en de twee uiterst succesvolle Under Siege-films, maakte in 2001 een heuse comeback dankzij de kaskraker Exit Wounds. Terwijl de gewoonlijke Seagal-formule vanaf midden jaren negentig zijn glans begon te verliezen en er steeds minder en minder mensen bioscoopkaartjes kochten, bleek de aanpak van gladde producent Joel Silver om de acteur te mixen met de urban/hiphop-cultuur een absoluut schot in de roos. "Dat kan ik ook!", moet cineast annex schrijver Don Michael Paul gedacht hebben en Half Past Dead was geboren. Een big budget-actievehikel met in de hoofdrol betonhoofd Steven Seagal, bijgestaan door rappers Ja Rule, Kurupt en een boel gedreun van laatstgenoemde 'meesters' op de soundtrack. Morris Chestnut en Nia Peeples werden er duidelijk ingezwierd om de zwarte medemens nog meer aan te spreken en regisseur Michael Paul liet Steven Seagal zelfs wat typisch gekleurde woordenschat te berde brengen (de bewuste scène ondergaan is nog afgrijselijker dan hoe ze klinkt).

Het scenario is een schaamteloze rip-off van Die Hard en The Rockvol clichés en met een voorspelbaar plot. Seagal is zijn typische zelve, terwijl Ja Rule en Kurupt zelfs niet zouden weten te overtuigen als er een pistool tegen hun schedel gedrukt werd! Chestnut is een redelijk talentvol acteur, maar als slechterik is hij miscast. Nia Peeples en Claudia Christian zijn allebei mooi om naar te kijken, maar echt geloofwaardig kan je ze niet noemen. De regie van Don Michael Paul is niet slecht, maar de man kan helaas niets anders dan andere én betere cineasten nadoen (de Wachowski's, John Woo). De actiescènes zijn gelukkig redelijk en ze zijn zowat het enige wat de moeite waard is aan Half Past Dead. Je hebt het allemaal wel eens eerder gezien, maar met het verstand op nul en op een regenachtige avond kan de prent er nog net door als onschuldig tijdverdrijf. 

Half Past Dead bracht wereldwijd niet eens 20 miljoen dollar in het laatje, maar door het meer bescheiden budget kon er schijnbaar nog een cent verdiend worden op de dvd-markt. Wat vijf jaar later resulteerde in een Seagalloze direct-to-dvd sequel met worstelaar Bill Goldberg en Kurupt. De liefhebbers van grote kunst weten weer wat in huis te halen...

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is scherp met een goed detail, maar tijdens de donkere scènes valt het op dat er toch een grote hoeveelheid beeldruis en grain aanwezig is. Buiten dit, en hier en daar een klein vuiltje op de gebruikte print, ziet het beeld er goed uit, met een bevredigend contrast en schaduwdetail. De Engelstalige Dolby TrueHD 5.1-track is een warm en ruimtelijk geluidspoor, met een goede dynamiek en een mooie onderlijning van de subwoofer. De heldere dialogen klinken natuurlijk en verdrinken nergens in al overige audiogeweld. Ruis of andere storingen in het geluid zijn niet aanwezig. 

EXTRA'S
Voor al wie denkt dat Don Michael Paul, verantwoordelijk voor dit actiemeesterwerk, zijn excuses zal aanbieden voor de hoofdfilm, is er aan voor de moeite. Wel is zijn audiocommentaar een behoorlijk boeiende track, vol weetjes en info over het maken van de film. Er komen enkele echt verrassende anekdotes aan bod en zelfs als je geen fan bent van de film, is dit een interessant spoor. Een drietal verwijderde scènes (samen goed voor 4 minuten) en een standaard promotionele 'Making of'-featurette (13 min.) zijn het volgende wat we aantreffen. De deleted scenes zijn niets speciaals en voor diepgravende informatie over het tot stand komen van de film verwijzen we naar het besproken stukje audiocommentaar in plaats van de platte featurette. De originele bioscooptrailer en een handjevol cross-promotionele trailers zijn het laatste wat er aanwezig is op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
Half Past Dead is een clichérijke en brave actiefilm met in de hoofdrol de man met het onbewogen gezicht: Steven Seagal. De film was een flop van jewelste en dat betekende het einde van de kortstondige comeback van de '80s actieheld. De Blu-ray van Sony Pictures Home Entertainment heeft een prima beeld en uitstekend geluid. De extra's vallen - met uitzondering van de commentaartrack - licht uit, maar de diehardfans van Seagal zullen hun pret niet opkunnen. 
cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Don Michael Paul
Met: Steven Seagal, Morris Chestnut, Ja Rule, Nia Peeples, Kurupt, Claudia Christian

Film:
5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Weggeknipte scènes
• Featurette
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij