:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARTIJN EN DE MAGI╦R
MARTIJN EN DE MAGI╦R
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-12-03
FILM
Martijn (Bart Gabriëlse) is een dagdromer die het voortdurend met zijn ouders (Cor van Rijn en Marielle Fiolet) aan de stok heeft omdat hij omwille van zijn voortdurende geestelijke afwezigheid op school het jaar moet overdoen. De enige bij wie hij steunt vindt, is bij zijn opa (Lex Goudsmit) in het bejaardentehuis. Zijn kansen schijnen te keren wanneer er in de buurt een filmploeg neerstrijkt en hij en zijn opa allebei een rol krijgen aangeboden, de laatste als magiër. Ze besluiten om er tegen Martijns ouders niets over te zeggen. Maar dan duikt er een echte magiër op (Joost Prinsen), die roet in het eten komt gooien.

Martijn En De Magiër is een charmante, maar ietwat oudbollige Nederlandse jeugdfilm, ingeblikt door expert ter zake Karst Van der Meulen, naar verluidt in Nederland een levende legende in de wereld van de kinderfilms. De simpele opzet van de film is nogal effectief en zal met zijn mengeling aan avontuur en drama een jonger publiek zeker vandaag toch ook nog aanspreken, alhoewel de modale Vlaming aan de parade van de in de jaren '70 bekende Nederlanders als Albert Mol, Mies Bouwman en Alexander Pola, geen boodschap meer zal hebben. De nostalgiefactor zal ongetwijfeld in de Zuidelijke Nederlanden minder doorwegen. Dat dergelijke oudere films ook een tweede leven op dvd gegund wordt, spreekt dan weer in het voordeel van de betrokken filmmaatschappij, Just Entertainment.

BEELD EN GELUID
Een fatsoenlijke kopie van Martijn En De Magiër was blijkbaar niet meer voorhanden. Alhoewel er van de transfer het beste is gemaakt wat er nog van te maken viel, is de print van deze film zwaar beschadigd, op het randje van het ontoelaatbare. Ook beweegt het beeld behoorlijk op en neer, wat de kijkervaring er niet makkelijker op maakt. Het geheel is op een single layer disc geperst, wat de compressie ook niet echt ten goede is gekomen, en de scherpte had veel beter gekund. De kleuren zien er ook wat aan de onnatuurlijke kant uit. Van geluidsdynamiek is er op deze monotrack niet echt veel sprake; bovendien is de film op latere datum opnieuw nagesynchroniseerd, waardoor de lipbewegingen niet altijd synchroon zijn, en ook dit werkt storend.

EXTRA'S

Het mag al een wonder heten dat de film zélf bewaard is. Toch zitten er vóór de film nog een paar trailers van andere films geperst.
 
CONCLUSIE
Martijn En De Magiër is een jeugdfilm waar de sfeer op het einde van de jaren '70 vanaf straalt. De print van deze film is echter duidelijk uit een afvalcontainer gevist.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Karst Van der Meulen
Met: Bart GabriŰlse, Vincent Meijer, Marieke Jacob, Ingrid Schnieder, Lex Goudsmit, Joost Princes, Jeroen KrabbÚ, Albert Mol, Leen Jongewaard, Alexander Pola, Cor Van Rijn, MariŰlle Fiolet

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
3/10

Beeld:
2/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
AL

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij