:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIAMI VICE
MIAMI VICE (BLU-RAY)
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2008-12-08
FILM
Televisiereeksen krijgen vaak een slechte naam wanneer ze op het witte doek verschijnen. We hoeven niet eens zo ver terug te gaan in de filmgeschiedenis om de afschuwelijke verfilming van The Dukes Of Hazzard als voorbeeld aan te halen. Met het gebrek aan inspiratie in Hollywood doemde het vooruitzicht van heel wat gelijkaardige mislukkingen voor menig film- en televisieliefhebber op. Het was dan ook de vraag of een verfilming van Miami Vice daar veel verandering in zou kunnen brengen. Toen bekend raakte dat Michael Mann achter de camera’s zou plaatsnemen, scheen er echter een ander licht op de zaken. Mann was destijds immers verantwoordelijk voor de oorspronkelijke televisiereeks en gezien zijn staat van verdienste, was het ondenkbaar dat hij er een knoeiboel van zou maken.
 
Net zoals de serie, draait de film om Sonny Crockett (Colin Farrell) en Rico Tubbs (Jamie Foxx), twee undercoveragenten die zich een weg banen door het slijk der aarde van Miami. Een surveillance van het dynamische duo wordt onderbroken wanneer één van hun voormalige informanten iets laat vallen over een bedenkelijke deal. Het FBI rekruteert de twee agenten om undercover te gaan als drugshandelaars. Op die manier hopen ze een gigantische drugsoperatie te ontmaskeren. Tot zover vertoont de plot weinig verschil met een doorsneeaflevering uit de oorspronkelijke reeks, maar er is meer. Crockett en Tubbs belanden in het hart van de Zuid-Amerikaanse drugswereld. Als één van beiden zijn identiteit verraadt, dan is het spelletje gedaan. Tijdens hun ontmoeting met de leider van de operatie, Jose Yero (John Ortiz), hebben ze het allesbehalve makkelijk om hem van hun echtheid te overtuigen. Uiteindelijk worden ze toch in dienst genomen om een aantal drugstransporten naar de V.S. te regelen. Ze komen er al snel achter dat ze deel uitmaken van een veel grotere organisatie dan ze aanvankelijk gedacht hadden. De sinistere Jesus Montoya (Luis Tosar) vormt het brein achter deze wereldwijde operatie. Crockett begaat echter een kapitale fout. Hij maakt avances naar Isabella (Li Gong), de vrouw van Montoya. De twee tortelduifjes trekken naar Cuba waar ze genieten van een bijzonder stomende affaire. Bovendien begint hij op eigen initiatief zakelijke onderhandelingen met haar te voeren. Het ziet ernaar uit dat hij geen besef meer heeft van zijn eigenlijke plicht.
 
Miami Vice heeft een aantal bijzondere troeven in handen. Michael Mann weet als geen ander een stijlvolle film af te leveren. Zijn oog voor cinematografie en de details die daarmee gepaard gaan en zijn talent om boeiende personages te creëren, onderscheiden zijn films van de doorsneemisdaadfilm. Bovendien slaagt hij er ook gewoonlijk in om die sterke personages op gepaste wijze te casten. Zowel de hoofdrollen als de bijrollen worden hier bijzonder goed vertolkt. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om van deze film een pareltje te maken. En toch lijkt het de film te ontbreken aan wellicht het belangrijkste ingrediënt: een hart. De emotionele band met de personages raakt verloren tussen de wat verwarrende verhaallijn. Aan spanning is er geen gebrek, maar de balans tussen feiten en emoties is zoek. Die tekortkomingen maken van Miami Vice zeker geen afrader, integendeel, het is een stijlvolle film die het bekijken meer dan waard is.
 
BEELD EN GELUID
Deze Blu-ray is voorzien van een 2.35:1-beeldtransfer met VC1-codering. De scherpte en het detailniveau variëren in de loop van de film, maar dat is wellicht te wijten aan de gebruikte technieken. Scènes die zich overdag afspelen, ogen helder en vertonen weinig tekortkomingen. Bij de overgang van dag naar nacht wordt het beeld ruwer en steekt film grain de kop op. Daarmee komt Universal tegemoet aan de visuele stijl die de regisseur voor ogen had. We krijgen vaak een eerder teruggetrokken kleurenpalet, maar zo nu en dan trakteert men ons ook op uitgesproken en goed gesatureerde kleuren. Miami Vice kan niet meteen doorgaan als demomateriaal op Blu-ray, maar de transfer is er toch op vooruit gegaan t.o.v. de dvd. Ook op vlak van geluidskwaliteit hoeft deze schijf zich niet te schamen. De DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack plaatst de kijker in het midden van de actie. Surroundkanalen komen op het gepaste moment tot leven voor de weergave van effecten en omgevingsgeluiden. De dialogen worden ook niet aan hun lot overgelaten en komen probleemloos tot hun recht. Ook hier kunnen we spreken van een vooruitgang t.o.v. de dvd.
 
EXTRA’S
Universal verdient een klets op de poep, want wat stellen we tot onze spijt vast? In tegenstelling tot de Amerikaanse Blu-ray krijgen we geen audiocommentaar van Michael Mann te horen. Ook moeten we het stellen zonder een aantal U-Control features zoals picture-in-picture. Shame on you, Universal! Als we dan ook nog eens terugkijken naar de dvd die we eerder besproken hebben, dan kunnen we besluiten dat de Blu-ray nauwelijks meer te bieden heeft op vlak van extra’s. Het bonusmateriaal gaat van start met Miami Vice: Undercover dat we al kennen van de dvd. Het gaat om een making-of featurette die zich concentreert op voorbereidingen van de acteurs die zich een tijdje aansloten bij een groep echte undercoveragenten. Miami & Beyond: Shooting On Location gaat dieper in op de opnamelocaties: Miami, de Dominicaanse Republiek, Paraguay en anderen komen allen aan bod. Mann wilde een realistische omgeving en ging op zoek naar minder bekende plaatsen. Ook deze extra zagen we al op de dvd. Visualizing Miami Vice gaat over de look van de film en behandelt onderwerpen zoals de keuze van het meubilair in een kamer en het gebruik van digitale video. My Scenes laat je toe om je favoriete clips op te slaan en te delen met je vrienden. Het bonusmateriaal wordt afgerond met enkele behind the scenes featurettes en een videoclip (eveneens aanwezig op de dvd).
 
CONCLUSIE
De verfilming van Miami Vice is niet zomaar te vergelijken met de oorspronkelijke televisiereeks uit de jaren '80. De film ziet er, met dank aan Michael Mann, gelikt uit, komt berekend over en heeft behoorlijk wat scherpe randjes. Hoewel de acteurs stuk voor stuk sterke vertolkingen neerzetten, slaagt de cast er niet helemaal in om de onvolmaaktheden van de verhaallijn en het gebrek aan een emotionele band weg te werken. De Blu-ray levert een mooi plaatje en een uitstekende geluidskwaliteit. Tot daar kunnen we gerust spreken van een vooruitgang t.o.v. de dvd. Helaas toont Universal zich niet zo gul met bonusmateriaal voor de Benelux.coverStudio: Universal

Regie: Michael Mann
Met: Colin Farrell, Jamie Foxx, Li Gong, Luis Tosar, Naomi Harris

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Duits DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Japans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Miami Vice: Undercover
• Miami & Beyond: Shooting on Location
• Visualizing Miami Vice
• Behind the Scenes Featurettes
• Videoclip "In The Air Tonight"
• My Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij