:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HETERDAAD - SEIZOEN 3
HETERDAAD - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-12-08
REEKS
Het derde seizoen van de Vlaamse whodunit Heterdaad bevat is één met de memorabelste afleveringen uit de reeks. De nieuwe luitenant, Gino Cappelle (Karel Deruwe) probeert John Nauwelaerts (Jo De Meyere) te scheiden van zijn kompaan Sylvain Van Mechelen (Oswald Versyp), nadat die een blessure heeft opgelopen, en hij wil per se zijn poulain Kristien Rosier (Veerle Dobbelaere) door de grote poort naar binnen halen. Nauwelaerts is echter niet gelukkig met die beslissing en hij wil desnoods over lijken gaan om de positie van zijn mensen veilig te stellen. Cappelle probeert ook Reggie Bax (Dirk Tuypens) en Willy Martens (Kris Cuppens) uit elkaar te spelen, omdat hij op Willy de pik heeft vanwege diens nonconformistische stijl. Matti Tomasetti (Gilda De Bal) blijft voorlopig uit het oog van de storm, maar wanneer haar man Vic (Jos Verbiest) van de zijlijn in een moordzaak terechtkomt, moet ze al haar professionaliteit aan aanwenden om de zaak volgens de correcte procedures te laten verlopen. En da's niet altijd even makkelijk, zeker wanneer ze in het hitte van het ogenblik zelf een onwettige huiszoeking uitvoert. Tibo Leemans (Ben Van Ostade) krijgt er lucht van, en doet gelukkig het enige wat mogelijk verstandig is: de zaak aankaarten bij Sylvain en John.

Maar de klemtoon ligt in deze reeks zéér sterk op de verhalen zelf. Zonder te meanderen in de niet ter zake doende privébeslommeringen van het zeskoppige team speurders van de pré-eengemaakte BOB is Heterdaad een serie waarbij scenarist Ward Hulselmans, zonder discussie de meest getalenteerde scenarist die ons landje rijk is, direct to the point komt. Als er dan al iets gebeurd waar de rijkswacht persoonlijk bij betrokken wordt, springen de collega's allemaal voor elkaar in de bres. Of de collegialiteit op de BOB eertijds zo groot was, weten we niet, maar er was zeker wrevel te opzichte van andere korpsen, wat in de dubbelaflevering 29-30 zeker tot uiting komt. De lijst met onderwerpen is zeker weer actueel te noemen: verzekeringsfraude, assisenzaken en de dog eat dog-wereld van de assisenstagiaires, onbetaalde afrekeningen uit '40 en '45 roofoverval op een juwelier... de BOB heeft zeker haar handen vol.

Een korte beschrijving van de reeks vindt u onder meer in de besprekingen van seizoen 1 en seizoen 2, en een synopsis van de verhalen van dit seizoen hieronder. Ook nu weer werd er een beroep gedaan op enkele grote namen uit de Vlaamse acteurswereld: René Verreth, Dora Van der Groen, Frank Aendenboom, Vic De Wachter Luc De Koninck, Rik Van Uffelen, Marc Van Eeghem, allen in rollen variërend van dader tot slachtoffer en onderzoeksrechter, en onwaarschijnlijk ernstige rollen voor Kurt Defrancq, Jakob Beks, Peter Van den Begin, Carry Goossens. Storend is en blijft het feit dat de voorgeschiedenis van het personage van John Nauwelaerts in Flikken op vele punten die in Heterdaad tegenspreekt; onder meer wat betreft zijn kinderen: in deze reeks heeft hij alleen een dochter, in Flikken blijkt hij daar als bijna van bij een onbevlekte ontvangenis een zoon te hebben die nota bene ook nog inspecteur is. Rara, welke serie is het geloofwaardigst?

AFLEVERINGEN

Disk 1:
Aflevering 21
Sylvain ligt in het ziekenhuis met een gebroken enkel. Luitenant Cappelle heeft bevolen dat John een team moet vormen met Matti en Tibo met nieuwkomer Kristien Rosier (Veerle Dobbelaere), een poulain van hem die hij met alle geweld wil lanceren. Kristien vindt een zwaar ondervoede baby in de toiletten van het station. De enige die zich schijnbaar bekommert om het lot van de baby is Noël Proost (Kurt Defranq), een veroordeelde crimineel die zich blijkbaar heeft ingelaten met het illegale adoptiemilieu, dat gerund wordt door een paar schimmige Bosnische maffiafiguren.

Aflevering 22

Colette Burgraeve houdt er een dubbelleven op na, waarbij ze zonder medeweten van haar man Rudy (Jakob Beks) voor een escortebureau werkt. Hara laatste rendez-vous is haar nochtans niet goed bekomen, want ze wordt verkracht teruggevonden in een meubeldepot. Haar vriendin Marleen (Aafke Bruining) bekent dat ze als Mimi en Conny hun diensten te koop aanbieden aan heren die tegen betaling op zoek zijn naar gezelschap. Volgens de lijkschouwing heeft Collette zich bovendien vlak voor de moord uitgebreid laten trakteren op oesters, kreeft en champagne.

Disk 2:

Aflevering 23
Matti's man Vic (Jos Verbist) is op een feestje waar hij moet zien zichzelf te verkopen omdat zijn job op de helling staat. Hij betrapt er toevallig Yolande Zimmerman (Goele Derick) die met Leo Machiels (Herman Gils) staat te smossen. Even later wordt Yolandes man Wim (Marc Steemans) weggeroepen om een gasfles op een boot te gaan vervangen. Wanneer hij niet terugkeert, biedt Vic aan om dat Matti hem zou gaan zoeken. 's Anderendaags plakt Wims auto uitgebrand tegen een boom. Yvonne strijkt een lekkere levensverzekeringscheque op. Er is echter een getuige van het ongeluk: Richarke (Charles Cornette), een clochard die blijkbaar meer over het ongeval weet, maar zwijgt als een graf.

Aflevering 24

Twee zware jongens plegen een brutale roofoverval op een juwelier. Bij het buitengaan schieten ze een onschuldige voorbijganger neer. De politie is echter getipt door een geschorste privédetective, Andre Lamotte (Carry Goossens), en ze komen in een vuurgevecht terecht. Willy schiet daarbij één van de overvallers (Geert Hunaerts) neer. Ze kunnen vluchten door de wagen van Willy en Reggie neer te schieten. Met een hoop onverkoopbare buit onder zijn arm en een gewonde maat zit Guy (Peter Van den Begin) zwaar in nesten. Via een tussenpersoon vraagt hij aan Lamotte om een koper voor de gestolen buit te zoeken. Lamotte biedt zijn diensten aan aan de rijkswacht, in de hoop om een fikse beloning te krijgen voor zijn informatie. Hij komt echter van een kale reis thuis.

Disk 3:

Aflevering 25
Hilde De Bont (Els Olaerts), een leerkracht in het middelbaar onderwijs, betrapt Katrien Paulus (Katrien Van Deuren) in de klas met een fles sterke drank in haar boekentas. Het meisje wil met alle geweld elke woensdagmiddag in de strafstudie blijven om niet naar huis te moeten. Ze probeert met haar vader Luc Paulus (Joris Van Dael) te gaan praten, maar die wil van geen rede weten. Dan wordt de vader vermoord. Katrien is er kort voordien getuige van geweest hoe hij ruzie heeft gehad met Martin Coopman (Frank Aendenboom), met wie hij eertijds samen in de gevangenis heeft gezeten en met wie hij daarna een bedrijf in ongedierteverdelging is begonnen.

Aflevering 26

John moet in een assisenproces verschijnen als getuige. De advocaat van de verdediging, meester Piron (Vic De Wachter), maakt brandhout van zijn getuigenverklaring, en belooft dat zijn stagair, Struye (Joeri Hancke), op het proces groots zal uitpakken met een procedurefout die John heeft begaan. Zo ver komt het echter niet, want Struye wordt dood teruggevonden in een bouwvallig pand, dat eigendom is van Piron. John wil de zaak tot op de bodem uitspitten, maar het is niet zo eenvoudig om een advocaat te ondervragen. Bij elke onderzoeksdaad moet namelijk de stafhouder van de balie (René Verreth) aanwezig zijn, en bij verschillende veelbelovende aanwijzingen schermt die met het beroepsgeheim.

Aflevering 27

Eddy Vosberg (Carl Ridders) heeft een probleem: hij kan niet van de bingokastjes afblijven. Tot over zijn oren in de schulden hangt hij zichzelf op. Tenminste, daar lijkt het op, want de bak bier waar hij zou zijn afgesprongen reikt niet hoog genoeg. Hij heeft de electrozaak van zijn schoonvader, Aureel Storme (Rik Van Uffelen) mee tot op de rand van het faillissement gebracht. Zijn schoonbroer Johan (Marc Van Eeghem) heeft daardoor echter de kans schoon gezien om de zaak voor een habbekrats over te nemen.

Disk 4:

Aflevering 28
Bij een mislukte schaduwactie vinden Reggie en Willy naast de spoorweg het lijk van een dame. Haar moeder, Jageneau (Dora Van der Groen) blijkt nog te leven, en ze leefde in onmin met haar dochter, een buitenechtelijk kind van volgens haar een Canadese soldaat. Ze liegt echter dat het gedrukt staat, want bij nader inzien blijkt ze een kind van de Duitse bezetter te zijn. Ze heeft contact gezocht met de revionistische verzamelaar van nazimemorabilia Van Hoeck (Jappe Claes), die voor haar tegen betaling in oude tijdschriften over de SS de identiteit van haar vader heeft uitgeplozen.

Aflevering 29 & 30

Een plattelandsdorp dat leeft van de veeteelt is het decor van een wel heel lugubere moord: veearts Urbain Van Overbeke (Fred Van Kuyck) wordt dood aangetroffen in de vaart. 't Is te zeggen: alleen zijn onderste ledematen. Iemand heeft niet alleen de moeite gedaan om hem te vermoorden, maar hij is ook nog eens vakkundig in stukken gesneden. Van Overbeke had een grote vinger in de pap in de lokale politiek, en als keurder van het IVK heeft hij een partij runderen van een veekweker, Ronnie Ceulemans (Wouter Bruneel), afgekeurd omdat hij clenbuterol gebruikt heeft na een tegenvallend jaar. Voorts had Van Overbeke de gewoonte om iedereen te broodroven die naar de nieuwe rivaliserende jonge veearts, Frank Leuridan (Johan Heldenbergh), ging.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van Bridge had iets beter gekund. D'r is één grootse mankement dat het beeld redelijk frequent ontsiert, en dat is blokvormingen bij panbewegingen van de camera. Ongeveer elke aflevering heeft er in meer of mindere mate last van, maar vooral als er veel achtervolgingen e.d. inzitten, dan durven de decors wel eens in reepjes uit elkaar te breken. Zeker geen verbetering ten opzichte van het tweede seizoen van Heterdaad. Ee wordt echter nog altijd in Dolby Surround 2.0 en anamorfisch 16:9 uitgezonden, wat belangrijk is om weten omdat dit één van de pionierprogramma's was waarmee de VRT dat probeerde. De beelden zijn een beetje ruisachtig (vooral in de openingscredits, wanneer de letterbalke verdwijnen, in de duisternis is niet altijd even detail waar te nemen, de kleuren zien er voorts vrij natuurlijk uit, maar één van de eerste eigen VRT-producties die uitgezonden werd in breedbeeld.  Punt van kritiek is dat er weliswaar een NL-ondertitelingsspoor is, maar geen track die enkel de anderstalige stukken ondertitelt. Vooral in aflevering 21, waarin een heel stuk dialoog in gebroken Frans tussen zit tussen Sylvain en een malafide Rusissche autohandelaar, kon best een ondertiteling gebruiken. En het moet mogelijk zijn, want bijvoorbeeld bij Windkracht 10 werd het ook gedaan. Bij Terug Naar Oosterdonk was er zelfs een aparte ondertitelingstrack voor alleen de dialogen van Pietje de Leugenaere. Eens te meer mijn lof voor het correct gesproken Vlaams, waarbij ge en gij in vredelievendheid kunnen samenleven met een correct taalgebruik, en dat zonder Flikken-Hollands.

EXTRA'S

Naast de klassieke Bridge-trein aan trailers voor andere VRT-releases, wat overigens een behoorlijk mooie collectie aan het worden is, vinden we nog een interview terug met Gilda De Bal en Oswald Versyp uit het programma Nieuwe Maandag.

CONCLUSIE

Het derde seizoen van Heterdaad biedt het beste wat de VRT te bieden heeft inzake misdaadreeksen; tien afleveringen vol ernstig drama zonder misplaatste humor, onnozele nevenplotlijnen of slecht geplaatst product placement. De reeks onderstreept nog maar eens hoe zeer de wereld van politie en gerecht de afgelopen tien rumoerige jaren veranderd is.



cover




Studio: Bridge Entertainment

Regie: Mark Lybaert, Mark De Geest, Frank Van Mechelen Anne Ingelbrecht
Met: Jo De Meyere, Oswald Versyp, Gilda De Bal, Ben Van Ostade, Kris Cuppens, Dirk Tuypens, Karel Deruwe

Film:
9/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
0

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997-1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
579 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983490840


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
Cross-promotionele trailers
Interview met Gilda De Bal en Oswald Versyp

Andere recente releases van deze maatschappij