:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEATH NOTE
DEATH NOTE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-01-20
FILM
Light Yagami (Tatsuya Fujiwara) is een briljante, doch onopvallende scholier. Op een dag krijgt hij de "Death Note" in handen van doodsgod Ryuuk (Shido Nakamura). Het ziet er uit als een weinig betekenisvol boekje met lege pagina's, maar al wie het schrift in handen krijgt is in staat om te doden! Vul de bewuste naam in, met de details van de dood en het zal effectief zo gebeuren. Wanneer Light dit beseft, besluit hij de moderne wereld te zuiveren van het gespuis en schrijft zorgvuldig de namen op van de meest gezochte moordenaars die nog ongestraft rondlopen. De daarop volgende stroom mysterieuze sterfgevallen blijft echter niet zonder gevolg en al snel zit ook Interpol op de zaak. Wanneer ook zij geen raad meer weten, vertrouwen ze de "Kira"-zaak toe aan de mysterieuze detective L (Ken'ichi Matsuyama). Niemand op aarde kent zijn echte naam of zijn gezicht, maar toch slaagt hij erin om elke moeilijke zaak op te lossen. Tussen Light en L onspint zich een dodelijk kat-en-muisspelletje dat zijn weerga niet kent. Wie zal er uit dit duel zonder kleerscheuren afkomen?

Het verhaal van Death Note (originele titel: Desu Nôto) ontsproot aan het brein van Tsugumi Ôba en ging in première in 2003 in het legendarische "Weekly Shonen Jump" ma(n)gazine. De mangaserie werd met enorm veel succes maandelijks gepubliceerd en liep tot midden 2006. De reeks is ook internationaal een dikke hit onder de "Otaku's" (de fanboys van manga's en anime) en werd in diverse talen (zelfs in het Nederlands) uitgebracht. Het was enkel een kwestie van tijd voor er een televisiereeks of een film van gemaakt zou worden en in 2006 was het zover. Dat jaar werd niet alleen de animatieserie een feit, maar ook de ambitieuze live-actionprent van de Japanse topregisseur Shusuke Kaneko - die u zou moeten kennen van de befaamde moderne Gamera-trilogie, maar ook van zijn Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack en Azumi 2: Death Or Love.

De man heeft zichzelf al meermaals bewezen als dé vakman bij uitstek die ambitieuze projecten vol speciale effecten tot een goed einde brengt. We waren dan ook enorm benieuwd naar wat hij zou doen met één van de beste manga's van de laatste jaren! Het resultaat stelt dan ook niet teleur en Kaneko brengt de verhaallijnen op gepaste wijze over naar het witte doek. Hier en daar zijn er behoorlijk wat aanpassingen en sommige subplots zijn compleet verwijderd, maar het eindresultaat is een respectvolle adaptatie van het originele werk. Sommige scènes lijken echt rechtstreeks uit de manga te komen en de film ademt dezelfde sfeer uit als de strips.

Het acteerwerk is eveneens prima. Het is weliswaar met de typische Japanse uitvergrotingen, maar die waren al aanwezig in het werk van Ôba. Vooral de excentrieke "L" wordt tot in de puntjes overgenomen door de jonge, doch charismatische Ken'ichi Matsuyama, terwijl Tatsuya Fujiwara iets 'lighter' wordt bevonden, maar toch voldoende tegengewicht kan geven om de vonkende dialogen en gedachtenspelletjes geloofwaardig en spannend te maken. De film heeft een vlot tempo en blijft dankzij het goede scenario over de hele lijn boeiend.

Als we dan toch een minpunt moeten vermelden, dan is het over de doorzichtige computereffecten! Zo lijkt de heerlijk sadistische doodsgod Ryuuk weggelopen uit een videospel en dat is wel even wennen, zeker gezien het feit dat regisseur Kaneko in het verleden net altijd geprezen werd om zijn perfecte huwelijken tussen poppenwerk en moderne computereffecten. Maar buiten dit euvel is Death Note een vlot gemaakte en spannende bovennatuurlijke thriller, met geslaagde detective-elementen. De prent werd een enorm hit in Japan en kreeg twee prima sequels met Death Note 2: The Last Name (2006), eveneens een regie van Kaneko en L: Change The World (2008) van Hideo Nakata. Kortom, ga dat zien!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1-beeld is scherp, met een prima contrast en een goed schaduwdetail. Het zwartniveau ziet er strak uit en de kleuren ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint is proper en vuiltjes vormen geen probleem. In sommige scènes is wat fimgrain te bemerken, maar dat wordt gelukkig nergens dramatisch. De Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt meer dan behoorlijk, met mooi verstaanbare en ruisvrije dialogen. Een prima geluidsspoor, maar je merkt dat de film gewoon schreeuwt om een 5.1-spoor vol leven en dynamiek. Wederom een vreemde keuze van Kaze en hierdoor snoeien we in de punten!

EXTRA'S
Enkel een filmpje met Engelstalige credits en enkele cross-promotionele Franse animetrailers. Een gemiste kans en overigens best lui als je weet dat de Amerikaanse en Britse releases best wat extra's bevatten. De fans weten weer waar naartoe...

CONCLUSIE
De live-actionverfilming van de populaire manga is een prima bovennatuurlijke thriller geworden. Hoewel er behoorlijk wat veranderd is tegenover de strips, benaderde regisseur Shusuke Kaneko het bronmateriaal met het nodige respect en zullen zelfs de veeleisende fans van het eerste uur kunnen genieten van het dodelijke kat-en-muisspelletje tussen van "Kira" en L. De dvd van Kaze, die in de Benelux verdeeld worden door De Filmfreak, is helaas geen aanrader. De beeldkwaliteit is prima, maar het totaal ontbreken van extra's en een 5.1-track laat een zure nasmaak na.cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Shusuke Kaneko
Met: Tatsuya Fujiwara, Erika Toda, Ken'ichi Matsuyama, Shido Nakamura

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:

• Credits
• Cross-promotional trailers


Andere recente releases van deze maatschappij