:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIRWOLF VOLUME 3
AIRWOLF VOLUME 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-04-18
ACHTERGROND
Na het succes van de eerste twee Airwolf-DVD's heeft Universal Playback nu ook een derde DVD uitgebracht, dit keer opnieuw met drie extreem goede afleveringen uit het tweede seizoen. We kunnen eerlijk gezegd niet goed meer wijs geraken uit de politiek waarmee Universal Playback deze releases promoot. Er komen parallel aan deze reeks DVD's ook een reeks VHS-banden uit met daarop echter compleet andere afleveringen dan op DVD. Bovendien staat er een boxset met alle afleveringen van het eerste seizoen in de steigers, echter niet op DVD. We herhalen dat we het op prijs zouden stellen mochten ze in de toekomst alle afleveringen die ze uitbrengen op alle formaten beschikbaar stellen, want dit is op zijn zachtst gezegd onlogisch.

Airwolf is een uitstekende hi-tech actiereeks die per aflevering 1 a 2 miljoen dollar kostte, wat voor die tijd een kolossaal bedrag was, en vertelt het verhaal van Stringfellow 'String' Hawke (Jan Michael Vincent), een Viëtnamveteraan die samen met zijn beste vriend Dominic 'Dom' Santini (Ernest Borgnine) een helikopterverhuurbedrijf uitbaat. In de dubbele pilootaflevering Shadow Of The Hawke, die spijtig genoeg vooralsnog niet op DVD verkrijgbaar is, zien we hoe de gevaarlijke psychopatische geleerde Charles Henry Moffett in opdracht van CIA-agent Michael 'Archangel' Coldsmith-Briggs III (Alex Cord) een ultramoderne helikopter, Airwolf genaamd, ontwerpt. Wanneer dr. Moffett echter de helikopter aan zijn opdrachtgevers onttrekt en deze aan Libië dreigt te verkopen, vraagt Archangel met lichte dwang aan ex-testpiloten Hawke en Santini om de helikopter terug te halen. Op het einde van de pilootaflevering weigert Hawke echter het toestel terug te geven aan de CIA, tenzij deze voor hem zijn broer St. John kan terugvinden, die nog steeds in Viëtnam vermist wordt, of toch tenminste klaarheid kan scheppen omtrent diens lot. De premisse van de reeks is dat er tussen Hawke en Archangel een soort van gentlemen's agreement bestaat, waarbij Archangel af en toe Hawke en Santini missies laat vliegen met de Airwolf, en in ruil heeft Hawke via Archangel toegang tot de CIA-archieven waarbij hij soms beetjes informatie kan weten los te peuteren over het lot van St. John.

Airwolf is een leuke actiereeks met bijzonder veel aandacht voor speciale effecten, en vooral liefhebbers van aereal combat zullen aan deze (en de hopelijk talrijke nog te volgen) releases veel plezier beleven. Bovendien zijn de verhaallijnen weliswaar hier en daar wat cliché, maar toch niet zo zwart-wit als andere koude oorlog-reeksen. Vooral de aanwezigheid van acteurs als Ernest Borgnine weten het niveau goed op te krikken, en vele afleveringen bevatten interessante gastrollen. Bovendien bevat deze reeks enkele van de leukste afleveringen uit de tweede reeks: één ronduit spectaculaire (HX1), één die erg voortborduurt op Airwolfs voorgeschiedenis (Moffet's Ghost), en één vrij onconventionele aflevering, waaruit blijkt dat de makers van deze reeks toch wel wat meer inspiratie hadden dan à volonté oud ijzer uit de lucht te schieten.



AFLEVERINGEN
Moffet's Ghost
Airwolfs computers blijken besmet te zijn met een virus: de maker van Airwolf, dr. Moffet, heeft een "logische bom" in Airwolf geprogrammeerd. Als hij niet meer op regelmatige basis een authorisatiecode doorstuurt, neemt het systeem aan dat hij dood of gevangen is, en op cruciale ogenblikken slaat Airwolf op hol. Het snelle denkwerk van Hawke en Santini kan enkele rampen vermijden, maar zo kan het toch niet verder, en ze zijn gedwongen om externe hulp te vragen. Ze benaderen Karen Hanson, een computer-experte die ooit nog mee heeft de originele software van Airwolf helpen ontwikkelen. De tijd dringt, want binnen een week moet Airwolf door mijn stealth-capaciteiten op Russische bodem een Amerikaanse geleerde terughalen die een geheime vredesconferentie heeft bijgewoond. Maar het Moffet-virus is erg hardnekkig.

Severance Pay
Larry Mason en zijn vriend Jo werken voor de geheime dienst, en staan één dag voor hun pensionering, wanneer Larry ondervindt dat er binnen de geheime dienst een lek moet zijn. Wanneer Jo een hartaanval krijgt omdat zijn pensioencheque wegens administratieve redenen niet kan worden uitbetaald, en hij kort daarop overlijdt, zweert Mason wraak. Hij tapt vitale en gevoelige gegevens af van de centrale computer van de geheime dienst, en dreigt die naar de pers te lekken als er geen vooruitgang komt in zijn pensioendossier. Dit spelletje wordt plots bittere ernst als één van die onthullingen verantwoordelijk is voor de dood van buitenlands ambassadepersoneel. Larry hoopt dat zijn vriend Hawke kan bemiddelen, en vooral: hij beweert dat hij net dié gevoelige informatie niet gelekt heeft, alleen een paar minder gevaarlijke maar des te meer gênante details.

HX 1
Met veel machtsvertoon wordt een gesofisticeerde aanvalshelikopter, de HX1, in ware commando-stijl geroofd uit een depot. Hawke vermoedt dat zijn vermiste broer Saint-John hier iets mee te maken zou kunnen hebben, want de techniek waarmee de helikopter werd gestolen, was enkel zijn broer, hemzelf de in de aflevering And They Are Us overleden kolonel Vidor, en een vierde, doodgewaande, Viëtnamveteraan, Mace Taggart. Hawke kan het niet laten om de nabestaanden van Taggart te gaan bestoken met lastige vragen, en zijn vermoeden blijkt juist: Taggart heeft zich laten inlijven door een bende Viëtnamveteranen die zich op de wapenhandel heeft gestort, en de HX1 als pronkstuk wil slijten aan de meestbiedende. Hawke is ervan overtuigd dat als Taggart de hel van Viëtnam heeft overleefd, zijn broer Saint-John mogelijk ook nog leeft. Taggart houdt echter de lippen stijf op elkaar, ook tijdens een finale confrontatie met Airwolf.



BEELD EN GELUID
Ook op deze disc is het originele 4:3-televisieformaat normalerwijs behouden gebleven, en is de originele beeldband wederom door de tand des tijds getekend. De begreken blijven vooral beperkt tot enkele zeer lelijke en storende vlekken, maar groffe artefacts zoals die barst in de telecine-transferapparatuur zoals in deel 2 zit er gelukkig niet meer bij. De kwaliteit is dus aanvaardbaar gezien de ouderdom, en wat betreft scherpte en detail voldoet de geboden kwaliteit voldoende. De kleuren zijn door de tijd wat afgebleekt, maar ondanks die kleine technische euvels toch best een aardige release. De 2.0-geluidsmix was iets beter te noemen dan bij de vorige twee discs, vooral omdat er enkele spectaculaire scènes in deze afleveringen zitten (Airwolf die bijna de dampkring uitvliegt in Moffet's Ghost) die een goede geluidstrack nodig hebben. Ook de spectaculaire showdown tussen Airwolf en HX1 wordt op redelijk goede wijze weergegeven. Gezien de technische mogelijkheden anno 1984 dus een meer dan aanvaardbare kwaliteit.

EXTRA'S
In tegenstelling tot de vorige twee releases, die elk summiere extra's bevatten, bevat deze disc helemaal geen extra's.

CONCLUSIE
Alweer een mooie aanvulling op de eerste twee Airwolf-disc, alhoewel de logica in welke afleveringen er worden uitgebracht hoe langer hoe diffuser wordt. De eerste release bevatte drie afleveringen van het tweede seizoen, de tweede drie van het eerste seizoen, en nu weer drie van het tweede seizoen.Bovendien zijn er intussen nog een elf andere afleveringen op VHS uitgebracht. Waarom Universal Playback geen volledig seizoen uitbrengt is ons nog steeds een raadsel.

AIRWOLF OP INTERNET
Een smakelijk detail is dat deze Airwolf-discs voorlopig alleen te krijgen zijn in regio 2/4 en niet in regio 1, hetgeen op de diverse Airwolf-forums op Internet al veel Amerikanen heeft doen jammeren over de regiocodering - nu weten ze ook eens hoe dat voelt. Wie nog meer over de reeks wil weten, kan ik verwijzen naar de excellente en zeer uitgebreide Airwolf-pagina http://www.airwolf.org. Informatie over de andere releases van Universal Playback kan je vinden op http://www.universal‑playback.com. Wie nog meer afleveringen van Airwolf of een andere jaren '80-reeks op DVD wil zien verschijnen, kan altijd een support-mailtje sturen naar communicate@unistudios.com. Ze sturen je geen reactie terug, maar hoe meer mailtjes ze krijgen met verzoeken, des te groter is de kans dat ze nog meer discs als deze zullen maken. Doen!




cover



Studio: Universal

Regie: Diversen
Met: Jan Michael Vincent, Ernest Borgnine, Alex Cord, Deborah Pratt, Jean Bruce Scott

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
84-85

Leeftijd:
PG

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190246096


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij